search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:54
MENU CLOSE

Ο Μπάιντεν αποκαλεί τον Πούτιν «δολοφόνο δικτάτορα, καθαρό κακοποιό» (Video)

17.03.2022 20:58
biden-2352-new

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «καθαρό κακοποιό» μιλώντας σε εκδήλωση για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου την Πέμπτη.

Στο ετήσιο γεύμα των Φίλων της Ιρλανδίας στο Καπιτώλιο, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν είναι ένας «δολοφόνος δικτάτορας, ένας αγνός κακοποιός που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας».

Ο Μπάιντεν είπε: «Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία… να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας… Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα».

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η Ιρλανδία έχει «επιταχύνει» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Είπε ακόμη, ότι η σχέση μεταξύ της Ιρλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών «πήρε έναν ακόμη πιο έντονο και συνεργατικό χαρακτήρα από ποτέ, λόγω της ουδετερότητας της Ιρλανδίας».

«Ο Πούτιν πληρώνει μεγάλο τίμημα για την επιθετικότητά του και είναι μέρος του λόγου που το κόστος είναι τόσο υψηλό», είπε ο Μπάιντεν.

Υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν είπε ότι και η Ιρλανδία «πλήρωνε μεγάλο τίμημα» για μια συνεισφορά που χαρακτήρισε «όχι μικρή».

«Όλοι μιλούν για το πώς η Γερμανία άλλαξε τις αντιλήψεις της σχετικά με το να προχωρήσει περισσότερο προς τα εμπρός, και το έκαναν», είπε ο Μπάιντεν, «το ίδιο και η Ιρλανδία. Μια ουδέτερη χώρα, η Ιρλανδία έχει προχωρήσει και δέχονται το χτύπημα για αυτό που κάνουν».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην επερχόμενη συνομιλία του με τον Κινέζο Πρόεδρο την Παρασκευή, αστειευόμενος ότι «θυμάται όλα όσα έχω πει».

«Πέρα από τα αστεία», συνέχισε ο Μπάιντεν, «δεν πιστεύει ότι η δημοκρατία μπορεί να διατηρηθεί στον 21ο αιώνα».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μισέλ Μάρτιν επρόκειτο να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά διαγνώστηκε με Covid-19 την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει μια τηλεδιάσκεψη με τον Μάρτιν πριν κατευθυνθεί στο Καπιτώλιο, είπε ότι «λυπάται πραγματικά που δεν μπορεί να είναι εδώ» και ότι «αισθάνεται καλά» παρά τη διάγνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών την Τετάρτη δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου».

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν ήταν «απαράδεκτα» και η ρητορική «ασυγχώρητη από τον αρχηγό του κράτους, του οποίου οι βόμβες σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Μπλίνκεν: Η Ρωσία διαπράττει «εγκλήματα πολέμου»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ο ίδιος συμφωνεί πως εγκλήματα πολέμου διαπράττονται στην Ουκρανία.

Η στοχοποίηση αμάχων συνιστά ένα έγκλημα πολέμου, είπε.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως η Ρωσία πιθανότατα να απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους στην Ουκρανία και να τους αντικαθιστά με αξιωματούχους-μαριονέτες. Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

NYT: Παραλληλίζουν τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία με την μάχη στην Ίβο Τζίμα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκρός Αμερικανός στον βομβαρδισμό του Τσερνίχιβ

«Εκκαθαρίσεις» Πούτιν για τα λάθη στην Ουκρανία – Συνελήφθη ο υποδιοικητής της Εθνικής Φρουράς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:51