search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:42
MENU CLOSE

Με τον Σι Τζινπίνγκ θα μιλήσει την Παρασκευή ο Μπάιντεν

17.03.2022 15:25
us-china

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα μιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, την Παρασκευή για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών έρχεται αφότου Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Κίνα μπορεί να έχει ήδη αποφασίσει να παράσχει στη Ρωσία οικονομική και οικονομική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά της Ουκρανίας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Yang Jiechi, σε μια «έντονη επτάωρη συνεδρίαση» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να παρουσιάσει τη θέση των ΗΠΑ κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Αμερικανός αξιωματούχος που έχει γνώση της συζήτησης είπε στον Guardian, ότι οι Κινέζοι είχαν «ήδη αποφασίσει ότι θα παράσχουν οικονομική και χρηματοοικονομική υποστήριξη» πριν από τη συνάντηση της Ρώμης. «Το ερώτημα είναι πραγματικά αν θα προχωρήσουν παραπέρα», πρόσθεσαν.

Νωρίτερα σήμερα, ένας Κινέζος αξιωματούχος επέκρινε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τα σχόλιά του ότι η Κίνα είχε υποχρέωση ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μιλώντας μετά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Κίνα «να καταδικάσει ξεκάθαρα την εισβολή και να μην στηρίξει τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει υποχρέωση να καταδικάσει την εισβολή.

Σε απάντηση, η κινεζική αποστολή στην ΕΕ είπε:

«Δεν χρειαζόμαστε διάλεξη για τη δικαιοσύνη από τον καταχραστή του διεθνούς δικαίου. . . Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επεκτείνει το γεωγραφικό του πεδίο και . . . πρέπει να προβληματιστεί».

Η παρατήρηση αφορούσε τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι το 1999, ο οποίος σκότωσε τρεις δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτά είναι τα «drones – καμικάζι» που υποσχέθηκε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι (Video)

ΗΠΑ: Άγρια δολοφονία ομογενούς από την Τήλο – Τη σκότωσε ο πρώην της και αυτοκτόνησε (video/photos)

Ουκρανία: Μπορεί κάποιος να πείσει τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο; (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:39