search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 06:17
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτά είναι τα «drones – καμικάζι» που υποσχέθηκε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι (Video)

17.03.2022 15:08
drone_new

Με την δέσμευση για μαζική αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» για το «όχι» που είπε στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας θα αποσταλούν και τα αμερικανικής κατασκευής drones-δολοφόνοι. 

Ο Λευκός Οίκος αναφέρεται στην αποστολή «100 Τακτικών Μη Επανδρωμένων Αεροπορικών Συστημάτων», αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ποιος τύπος του συγκεκριμένου όπλου θα αποσταλεί στην Ουκρανία.

Τι είναι τα drones – καμικάζι

Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει δύο τύπους του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Switchblade, τον τύπο 300 και τον τύπο 600. Τα συστήματα αυτά πουλήθηκαν στην Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού από την κατασκευάστρια εταιρία AeroVironment, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Ο τύπος 300 έχει προδιαγραφές για επιθέσεις ακριβείας εναντίον προσωπικού και ο μεγαλύτερος τύπος – 600 είναι για επιθέσεις εναντίον αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Το αμερικανικό δίκτυο NBC κατέγραψε επίδειξη των Switchblade 300, τον Δεκέμβριο, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν επέτρεψε την επίδειξη και του ισχυρότερου τύπου-600.

Το Μη Επανδρωμένο σύστημα Switchblade είναι εξοπλισμένο με κάμερες, συστήματα διεύθυνσης και εκρηκτικών και φέρει  ρομποτικές έξυπνες βόμβες, σύμφωνα με την περιγραφή της κατασκευάστριας εταιρίας.

Μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να πλήττει αυτομάτως στόχους που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά και επίσης μπορούν να πετούν πάνω από συγκεκριμένα αντικείμενα – στόχους μέχρι να κριθεί πότε είναι κατάλληλος χρόνος για να πληγεί ο στόχος.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία ο πιο εξελιγμένος τύπος, το Switchblade 600 μπορεί να πετάει επί 40 λεπτά και σε ακτίνα 50 μιλίων.

Γιατί αποκαλούνται drones-καμικάζι

Είναι οπλικά συστήματα μίας  χρήσης, γι’ αυτό και έχουν ονομαστεί «drones-  καμικάζι». Το κόστος τους είναι μικρότερο από τους πυραύλους Hellfire, που εκτοξεύονται από τα Μη Επανδρωμένα Reaper, που επίσης διαθέτει ο αμερικανικός στρατός. Εκτιμάται ότι το  κόστος του Switchblade300 μπορεί να φθάσει τα 6.000 δολάρια.

Τα αμερικανικά Μη Επανδρωμένα Switchblade πετούν πιο γρήγορα από τα τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB2, τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει οι Ουκρανοί για να πλήξουν τα ρωσικά άρματα μάχης.

Εφόσον τα αμερικανικής κατασκευής  Switchblade χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία θα πρόκειται για την πιο άμεση εμπλοκή του οπλικού συστήματος σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Μέχρι τώρα είχαν χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, αλλά σε περιορισμένη έκταση, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ένα ζήτημα που έχει προκύψει πάντως είναι πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να εκπαιδευθούν οι Ουκρανοί ώστε να μπορούν να χειρισθούν τα Switchblade και πόσο γρήγορα μπορεί να αντικατασταθούν πιθανές απώλειες από την κατασκευάστρια εταιρία. 

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Μπορεί κάποιος να πείσει τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο; (Video)

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Η τέταρτη δόση προσφέρει ελάχιστη προστασία σύμφωνα με νέα μελέτη

Σεισμός: Συγκλονιστικά βίντεο από τα 7,4 Ρίχτερ που «χτύπησαν» την Ιαπωνία – Φόβος για τσουνάμι (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09