search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:44
MENU CLOSE

Μπορίσοφ: Εξακολουθεί να κρατείται ο πρώην πρωθυπουργός – Έρευνα στο σπίτι του

18.03.2022 16:03
borisov

Στη σύλληψη του Μπόκο Μπορίσοφ, πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας προχώρησαν χθες αργά το βράδυ οι Αρχές της χώρας σε σχέση με έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το υπουργείο είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» που συνδέεται με 120 υποθέσεις, με «έρευνες και κατασχέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές διευθύνσεις», αλλά δεν διευκρίνισε τις κατηγορίες εναντίον του Μπορίσοφ.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, συνελήφθη ως ύποπτος για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, η σύλληψη έγινε αργά το βράδυ της Πέμπτης σε σχέση με τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO).

Ο Μπορίσοφ δεν έχει κατηγορηθεί προς το παρόν. Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στο σπίτι του. Ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρθηκε στο Αρχηγείο της Εθνικής Αστυνομίας, όπου πιθανότατα θα κρατηθεί για 24 ώρες, δήλωσε ο δικηγόρος του Μένκο Μένκοου. Άλλα τρία μέλη του κεντροδεξιού κόμματος GERB του Μπορίσοφ συνελήφθησαν επίσης, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών Vladislav Goranov. Η EPPO, με επικεφαλής την πρώην γενική εισαγγελέα κατά της διαφθοράς της Ρουμανίας Laura Kovesi, εστιάζει σε σοβαρές υποθέσεις απάτης που σχετίζονται με την κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ.

Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς

Ο Μπορίσοφ, πρώην σωματοφύλακας του κομμουνιστή Τόντορ Ζίβκοφ, έχασε την εξουσία σε εκλογές τον περασμένο Απρίλιο μετά από μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς κατά τη διάρκεια της 12χρονης διακυβέρνησής του. Ο ίδιος έχει αρνείται κάθε κατηγορία που του αποδίδεται.

Ο Μπορίσοφ συνελήφθη την Πέμπτη μαζί με άλλα μέλη του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματός του Gerb, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην υπουργού Οικονομικών, ενός πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμού και ενός πρώην επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», έγραψε νυν πρωθυπουργός Κυρίλ Πετκόφ σε ανάρτησή του στο Facebook την Πέμπτη.

Ο Πέτκοφ εξελέγη τον Νοέμβριο μετά από δύο ατελέσφορες εκλογές πέρυσι. Σε μια χώρα όπου η πολιτική έχει εδώ και καιρό κυριαρχείται από ισχυρισμούς για δωροδοκία, η υπόσχεση του κεντρώου κόμματός του για «μηδενική διαφθορά» κέρδισε την ευρεία υποστήριξη των ψηφοφόρων.

Ο δικηγόρος του Μπορίσοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η αστυνομική έρευνα στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού στα περίχωρα της Σόφιας διενεργήθηκε με άδεια δικαστηρίου. «Το μόνο που έχω δει ήταν το ένταλμα έρευνας και η εντολή για την 24ωρη κράτησή του», είπε ο Μένκο Μένκοφ, προσθέτοντας ότι δεν είχαν κατασχεθεί αντικείμενα κατά τη διάρκεια της έρευνας. Είπε ακόμη ότι δεν κατάλαβε για τι κατηγορείται ο Μπορίσοφ.

Ο Μπορίσοφ ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2009 μετά από μια συντριπτική εκλογική νίκη και κυβέρνησε μέχρι πέρυσι. Το 2020 η οργή για τη διαφθορά ξεχείλισε όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες που έδειχναν ένα πιστόλι και χαρτονομίσματα των 500 ευρώ στο κομοδίνο του πρωθυπουργού. Ο Μπορίσοφ είπε ότι οι φωτογραφίες ήταν επεξεργασμένες, αλλά οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κράτησαν αρκετούς μήνες.

Ωστόσο, το κόμμα του Gerb παρέμεινε δημοφιλές σε ορισμένους ψηφοφόρους, καθώς ξόδεψε πολλά σε έργα υποδομής σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ.

Η σύλληψη του Μπορίσοφ προκάλεσε κατακραυγή στους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του και αργότερα στο αρχηγείο της αστυνομίας όπου οδηγήθηκε. Ο πρώην υπουργός Υγείας Κοσταντίν Αγγελόφ κάλεσε σε διαμαρτυρίες κατά της σύλληψης την Παρασκευή.

«Πίσω μας είναι ένα από τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βουλγαρίας, που έχει δημιουργηθεί από [τον Υπουργό Εσωτερικών] για να φυλακίζει πολιτικούς με τους οποίους διαφωνούν», είπε ο Αγγελόφ σε μια μάλλον διαδήλωση την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι ήθελε «μια ειρηνική διαμαρτυρία, όχι μια εξέγερση».

Διαβάστε επίσης:

Μόσχα: Συναυλία υπέρ του Πούτιν για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας (video)

Όταν χτύπησε το «κόκκινο τηλέφωνο» του Ερντογάν και ήταν ο Πούτιν…

«Χολή» από το Κρεμλίνο για Μπάιντεν: Είναι κουρασμένος, εκνευρισμένος και… ξεχασιάρης!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:43