search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:17
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη Μόσχα ο Γκουτέρες – «Το Κίεβο ενεργεί σαν τον ISIS» λέει ο Πούτιν

26.04.2022 20:57
putin-new

Η Ρωσία, ως μία από τις ιδρυτικές χώρες του ΟΗΕ, υποστήριζε ανέκαθεν τον οργανισμό αυτό, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την Τρίτη.

«Η Ρωσία, ως μία από τις ιδρυτικές χώρες των Ηνωμένων Εθνών και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστήριζε πάντα αυτόν τον παγκόσμιο οργανισμό. Και πιστεύουμε ότι δεν είναι απλώς παγκόσμιος, αλλά μοναδικός στο είδος του», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει άλλος τέτοιος οργανισμός στη διεθνή κοινότητα».

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τις αρχές στις οποίες βασίζεται και σκοπεύουμε να το κάνουμε και στο μέλλον», διαβεβαίωσε ο Πούτιν.

Παράλληλα, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα».

Νωρίτερα ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνέκρινε τις ενέργειες του Κιέβου με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Ακούμε ότι υπάρχουν άμαχοι στο Azovstal, αλλά τότε ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει να τους απελευθερώσει – διαφορετικά είναι τρομοκράτες που ενεργούν σαν το ISIS», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η ρωσική πλευρά βρίσκεται σε επαφή με όσους παρέμειναν στο εργοστάσιο. Το εργοστάσιο είναι εντελώς απομονωμένο, δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημείωσε ότι η θέση του Κιέβου για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία έχει αλλάξει, έχουν απομακρυνθεί από τις προηγούμενες προθέσεις τους και έθεσαν τα ζητήματα ασφαλείας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης εκτός πλαισίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το RIA NOVOSTI.

Σχετικά με την απόφαση της 21ης ​​Φεβρουαρίου…

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονπάς προκειμένου να σταματήσει τη «γενοκτονία του τοπικού πληθυσμού, που οργάνωσε το Κίεβο. Αυτό συνέβη αφού το Κίεβο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ», υποστήριξε.

«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: αυτό είναι ένα αναγκαστικό μέτρο για να τερματιστεί η ταλαιπωρία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Δυστυχώς, οι συνάδελφοί μας στη Δύση προτίμησαν να μην τα δουν όλα αυτά», είπε.

Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν τόνισε ότι και οι δύο δημοκρατίες έγιναν ανεξάρτητες κατ’ αναλογία με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο.

«Προσωπικά διάβασα όλα τα έγγραφα του Διεθνούς Δικαστηρίου για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Θυμάμαι πολύ καλά την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου, που λέει ότι κατά την άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, το ένα ή το άλλο έδαφος οποιουδήποτε κράτους δεν είναι υποχρεωμένο να ζητήσει άδεια να δηλώσει την κυριαρχία του στις κεντρικές αρχές της χώρας. Αυτά ειπώθηκαν για το Κόσοβο και αυτή είναι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου. Και αυτή η απόφαση υποστηρίχθηκε από όλους», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Από την άποψη αυτή, οι Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ είχαν το ίδιο δικαίωμα, αφού το αντίστοιχο προηγούμενο είχε ήδη δημιουργηθεί, ισχυρίστηκε ο Πούτιν.

Για τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο

Η Μόσχα ήταν πάντα έτοιμη να επιλύσει τη σύγκρουση μέσω της διπλωματίας και τα δύο μέρη πέτυχαν σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες στην Τουρκία, είπε.

«Στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, και ξέρω ότι ήσασταν μόλις εκεί, σήμερα μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, καταφέραμε να σημειώσουμε μια αρκετά σοβαρή πρόοδο», είπε.

Ωστόσο, η Ρωσία αντιμετώπισε «μια πρόκληση στην Μπούκα, στην οποία δεν είχε καμία σχέση», τόνισε ο Πούτιν.
«Ξέρουμε ποιος το έκανε. Ξέρουμε ποιος προετοίμασε αυτήν την πρόκληση, με ποια μέσα και τι είδους άνθρωποι εργάστηκαν σε αυτήν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Θετική στον κορωνοϊό η Καμάλα Χάρις – Δεν είχε έρθει σε επαφή με τον Τζο Μπάιντεν

Πόλεμος στην Ουκρανία – Μπλίνκεν: Ο Πούτιν δεν είναι «σοβαρός» στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί

Παγκόσμια Τράπεζα: Οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 – Για τρία χρόνια το σοκ από τις αυξήσεις και στα τρόφιμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 20:17