search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:44
MENU CLOSE

Η Gazprom κλείνει την κάνουλα φυσικού αερίου στην Πολωνία που αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια

26.04.2022 19:55
gaz-234-new

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

H PGNiG αρνήθηκε να πληρώσει για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Στις 23 Μαρτίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η πληρωμή για τις προμήθειες φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ και άλλα κράτη που έχουν θεσπίσει περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα γίνεται πλέον σε ρούβλια. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος υπέγραψε ένα αντίστοιχο διάταγμα και ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις συμβάσεις αερίου από μη φιλικές χώρες, εάν δεν πληρώσουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου.

Από την άποψη αυτή, η PGNiG «απέρριψε τη δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών σε ρωσικά ρούβλια από τραπεζικούς λογαριασμούς της PGNiG που υποτίθεται ότι θα ανοίξουν στην JSC Gazprombank». Σύμφωνα με την εταιρεία, το διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας «δεν είναι δεσμευτικό για την PGNiG».

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Νωρίτερα, το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές, μετέδωσαν πως η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Πολωνία βάσει του συμβολαίου της Γιαμάλ διακόπηκε ήδη.

Η πολωνική εταιρεία PGNiG SA που αγοράζει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom, βάσει μακροπρόθεσμου συμβολαίου η ισχύς του οποίου λήγει εφέτος, είχε αρνηθεί να σχολιάσει την είδηση.

Καθησυχάζουν οι Πολωνοί

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, ισχυρίστηκε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα μετά την ενημέρωση από τη ρωσική Gazprom.

Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Ξέφρενο ράλι ανόδου

Την ώρα της ανακοίνωσης το φυσικό αέριο «σκαρφάλωσε» στα 107  ευρώ η MWh για να καταλήξει στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα με άνοδο 5,5%. Την ίδια στιγμή, σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε το πετρέλαιο – τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το τύπου Brent, η τιμή του οποίου ήταν στις 20.10 της Τρίτης στα 105,2 με άνοδο πάνω από 3%.

Αναλογη εικόνα και για τις χρηματαγορές, που ξεκίνησαν με ισχυρή άνοδο τις συνεδριάσεις της Τρίτης, μπήκαν σε ιδιαίτερα αρνητικό έδαφος – με την Wall Street να χάνει έως και 540 μονάδες στις 19.10 ώρα Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη και οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τριμήνου τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια οικονομία δέχεται κλυδωνισμούς καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία  ενώ τα μαζικά lockdowns στην Κίνα απειλούν την ομαλή λειτουργία των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, πυροδοτώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν με Ερντογάν για την Ουκρανία – Ανησυχία του Κρεμλίνου για την Υπερδνειστερία

Ρωσία: Πυροβολισμοί σε νηπιαγωγείο – Τέσσερις νεκροί (photo)

Ουκρανία: Καμία ελπίδα για αποκλιμάκωση – «Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», λέει η Μόσχα (Videos/Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:40