search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:50
MENU CLOSE

Ουκρανία: Καμία ελπίδα για αποκλιμάκωση – «Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», λέει η Μόσχα (Videos/Photo)

26.04.2022 13:39
ukraine new

Κλιμακώνει τη ρητορική της η Μόσχα, προειδοποιώντας ότι πρακτικά η Ρωσία έχει εμπλακεί σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ και καλώντας την Δύση να σταματήσει να εφοδιάζει με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία.

Η κλιμάκωση αυτή δικαιολογείται αν λάβουμε υπόψη την δήλωση πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου, ο οποίος είπε στο Politico ότι «η μάχη στο Ντονμπάς θα κερδηθεί ή θα χαθεί κυρίως από την επιμελητειακή υποστήριξη».

Η Ρωσία επικεντρώνει τα πυρά της στα σημεία συγκέντρωσης των όπλων και πυρομαχικών που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία, όπως και στις δεξαμενές καυσίμων, κυρίως στη δυτική και κεντρική Ουκρανία, όπου υπάρχουν αποθήκες με δυτικά οπλικά συστήματα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη παράδοση όπλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ περιέρχεται «σε θέση εμπλοκής σε πόλεμο με την Ρωσία» και κατηγόρησε την Συμμαχία ότι «ρίχνει λάδι στην φωτιά». Ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε επίσης ότι η Δύση προκαλεί έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισε ότι «δεν πρέπει να υποτιμηθεί» ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης.

Κατά τη Ρωσία, όπως είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τα δυτικά όπλα στην Ουκρανία «είναι ένας νόμιμος στόχος», προσθέτοντας ότι ήδη έχουν πληγεί αποθήκες στη δυτική Ουκρανία.

«Το ΝΑΤΟ πρακτικά εμπλέκεται σε πόλεμο με την Ρωσία μέσω αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν τον αντιπρόσωπο», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας: «Πόλεμος σημαίνει πόλεμος».

Ωστόσο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα απάντησε ότι με αυτές τις δηλώσεις ο Λαβρόφ προσπαθεί «να τρομάξει τον κόσμο επειδή υποστηρίζει την Ουκρανία».

Κι άλλα δυτικά όπλα στην Ουκρανία

Ο Βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπεϊ δήλωσε στο Skynews ότι δεν είναι αναπόφευκτη η κατάληψη του ανατολικού Ντονμπάς από τους Ρώσους, επισημαίνοντας ότι η περιοχή θα είναι «ένα εξαιρετικά δύσκολο καρύδι για να το σπάσουν οι Ρώσοι», ενώ οι Ουκρανοί «έχουν δυνατότητες να τους διώξουν».

Η δήλωση αυτή έγινε ένα 24ωρο αφότου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα Stormer, που φέρουν εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων. Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι με τη δωρεά των τεθωρακισμένων αυτών «ενισχύονται οι αντιαεροπορικές δυνατότητες της Ουκρανίας».

Οι ΗΠΑ εξάλλου αρχίζουν επαφές με περισσότερες από 40 χώρες που υποστηρίζουν τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Οι σχετικές συνομιλίες γίνονται στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στην Γερμανία, υπό τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Μεταξύ των χωρών που αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν την αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία είναι η Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στείλει φορητά αντιαεροπορικά όπλα τύπου Gepard, τα οποία έχει ο γερμανικός στρατός από την δεκαετία του 1970. Επίσης η Γερμανία φέρεται να είναι έτοιμη να στείλει 100 οχήματα πυροβολικού Marder και αδιευκρίνιστο αριθμό παλαιών αρμάτων μάχης Leopard.

Αποστολή του ΓΓ του ΟΗΕ στη Μόσχα

Καθώς η Δύση συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία και η Ρωσία προειδοποιεί ότι αυτό οδηγεί σε κλιμάκωση, μεταβαίνει στην Μόσχα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες για να συναντήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με θέμα συζήτησης κυρίως την κατάσταση στη Μαριούπολη.

Η Ουκρανία ζήτησε από τον Γκουτιέρες να εγγυηθεί την δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από την περιοχή.

Ωστόσο καθώς κλιμακώνεται η στρατιωτική ένταση και η πολεμική ρητορική είναι βέβαιο πως λιγοστεύουν οι ελπίδες να επικρατήσει η λογική της διπλωματίας.

Διαβάστε επίσης

Σάλος στη Γερμανία: Υπουργός της Μέρκελ είχε δοσοληψίες με θυγατρική της Gazprom για τον Nord Stream 2

Άλεκ Μπάλντουιν: Το βίντεο από την ανάκριση μετά το δυστύχημα στα γυρίσματα – «Θα μου απαγγελθούν κατηγορίες;» (videos)

Βόρεια Κορέα: Να ενισχύσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο θέλει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 23:49