search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:03
MENU CLOSE

Επιταχύνει ο ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοδέλτια – προεκλογική εκστρατεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2263
04/01/2023
04.01.2023 06:00
TSIPRAS_ALEXIS2912_new

Με τον Αλέξη Τσίπρα να αναμένεται να επιστρέψει σήμερα από τη Βραζιλία όπου είχε μεταβεί για την πρωτοχρονιάτικη ορκωμοσία του Προέδρου Ιγκνάσιο Λούλα, οι διαδικασίες για την έγκριση των ψηφοδελτίων και του προγράμματος θα ξεκινήσουν να ξετυλίγονται από την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την Κουμουνδούρου δίνουν «σήμα» πως γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου ο κορμός των ψηφοδελτίων θα έχει ανακοινωθεί, ενώ αναμένεται γενικώς η προεκλογική εκστρατεία να πάρει «φωτιά», μετά τις τελικές πινελιές στην προετοιμασία.

Σημειώνεται πως, στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των υποψηφίων, οι υπεύθυνοι της κατάρτισης των ψηφοδελτίων (Σβίγκου, Βασιλειάδης, Καλογήρου) έχουν να ελέγξουν και το πώς επηρεάζει το νέο τοπίο των εδρών μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή, με την οποία αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν από τον Μάρτιο και μετά όπως είναι το κυρίαρχο σενάριο.

Το κλείσιμο της χρονιάς άφησε την επίγευση πυκνών διεργασιών στο παρασκήνιο τόσο με την ανακοίνωση των δύο προσχωρήσεων των προερχόμενων από το ΜέΡΑ25 βουλευτών Αγγελικής Αδαμοπούλου και Φωτεινής Μπακαδήμα, οι οποίες είχαν ανεξαρτητοποιηθεί εδώ και μήνες, όσο και με την ανακοίνωση της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αμφότερα τα γεγονότα ανακοινώθηκαν αιφνιδιαστικά μέσα στις γιορτές, και ελάχιστοι από το περιβάλλον του προέδρου φαίνεται πως γνώριζαν. Στην περίπτωση της νέας εκπροσώπου αυτός που γνώριζε ήταν ο απερχόμενος εκπρόσωπος Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος απελευθερώνεται τώρα για την προεκλογική του εκστρατεία ως υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, αν και παραμένει και στον κεντρικό μηχανισμό ως επικεφαλής της στρατηγικής επικοινωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναχωρώντας για τη Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα, ανέβασε στα σόσιαλ μίντια ένα βίντεο εμφανώς απευθυνόμενο στο νεανικό κοινό, με το σχόλιο «Να τα πούμε; Θα τα πούμε όλα σε λίγες μέρες. Κ̵α̵λ̵ή̵ Καλύτερη Χρονιά!» το οποίο καλλιεργεί την προσδοκία νέων εκπλήξεων από την πλευρά του προέδρου με το «ρολάρισμα» της νέας χρονιάς.

Αν το κλίμα αυτό προδιαθέτει για εκπλήξεις όσον αφορά τα πρόσωπα που θα ανακοινωθούν, είναι γεγονός ότι η κατεύθυνση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι να προωθούν την ανανέωση σε όλα τα επίπεδα – ηλικιακά, ως προς το φύλο, παρουσία νέων προσώπων από το κόμμα και κυρίως από την κοινωνία και τους διάφορους τομείς της δραστηριότητας –, ενώ βάρος θα δοθεί και στους λεγόμενους «τεχνοκράτες», ανθρώπους με εξειδικευμένη γνώση στον τομέα τους που να συμβολίζουν το αντίθετο του «κομματικού μηχανισμού».

«Καθαρά χέρια»

Τα μηνύματα περί πολιτικής αλλαγής κυριάρχησαν αυτές τις μέρες στον λόγο του προέδρου και των κορυφαίων στελεχών, όπως και το σύνθημα που έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες και συνοδεύει τις κεντρικές του προγραμματικές προτάσεις «Δικαιοσύνη παντού». Τα δύο αυτά μηνύματα κυριάρχησαν και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα. Η χρονιά που ανατέλλει, αναφέρει, «μπορεί πράγματι να είναι μια χρονιά ελπίδας, γιατί θα είναι η πρώτη χρονιά της αλλαγής. Η χρονιά που η δικαιοσύνη θα αρχίσει να επιβάλλει επιτέλους τη δική της κανονικότητα στην οικονομία, την κοινωνία, την εργασία, το κράτος, παντού».

Επιπλέον, στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια έκκληση στους πολίτες να σκεφτούν και να κρίνουν με βάση την καθημερινότητά τους: «Τον απολογισμό δεν έχετε ανάγκη από κανέναν να σας τον υποδείξει. Τον ζείτε καθημερινά. Στο σπίτι, τη δουλειά, το σχολείο, το πανεπιστήμιο, στο σούπερ μάρκετ, στις ουρές της ανεργίας και στην ταπείνωση των διαφόρων “pass”, που επιφυλάσσουν τη φιλανθρωπία για τους πολλούς και την πιο προκλητική κερδοσκοπία για τους λίγους».

Απέναντι σε αυτήν τη «βάρβαρη επέλαση», σημειώνει, είναι «ευχή και ελπίδα» όλης της κοινωνίας να σταματήσει ο εφιάλτης της ακρίβειας, της διάλυσης κάθε δημόσιας δομής και της εκποίησης του ΕΣΥ, των παιδιών που περιμένουν στις λίστες των νοσοκομείων για μια εγχείρηση, της κακοποίησης του Κράτους Δικαίου, της πρωτοφανούς αναδιανομής υπέρ των λίγων σε βάρος των πολλών.

Κλείνοντας το μήνυμά του επισημαίνει πως «το 2023 θα είναι η χρονιά που θα κάνει αυτήν την ευχή και την ελπίδα πράξη» κάνοντας μάλιστα τη διευκρίνιση ότι αυτό θα γίνει

  • «με όρους πολιτικής αλλαγής και όχι συναλλαγής»,
  • «με καθαρά χέρια»,
  • «με όρους, όχι εκδίκησης αλλά δικαιοσύνης. Εκείνης της δικαιοσύνης που σε όποιο πολιτικό στρατόπεδο κι αν ανήκεις, όποιο κόμμα κι αν έχεις ψηφίσει, δεν μπορεί να μην την καταλαβαίνεις και να μην την αποζητάς».

Μήνυμα προς όλους τους Έλληνες

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται – ως πρωθυπουργός εν αναμονή – σε όλους τους Έλληνες, ξεκαθαρίζοντας ότι η «δεύτερη φορά» ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει ρεβανσιστικά στοιχεία όπως φοβούνται κάποιοι ή καλλιεργεί ενδεχομένως το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αλλά θα φέρει δικαιοσύνη για όλους ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα ψηφίζουν, γιατί όλοι υφίστανται σήμερα τις συνέπειες της πολιτικής Μητσοτάκη.

Επιπλέον, στο κλείσιμο της χρονιάς, με τα ονόματα που ανακοίνωσε επιχείρησε να στείλει μήνυμα αμφίπλευρης διεύρυνσης και απεύθυνσης, αν και βασικός προσανατολισμός είναι προς το Κέντρο, με την Πόπη Τσαπανίδου να θεωρείται ότι στέλνει ισχυρό σήμα προς αυτήν την πλευρά, παρά τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό κυρίως από τη μειοψηφία είτε για το πρόσωπο είτε για τον τρόπο που επιλέχθηκε και ανακοινώθηκε – εκτός κομματικών διαδικασιών.

Όσον αφορά την προεκλογική εκστρατεία πηγές της Κουμουνδούρου έχουν επισημάνει εδώ και καιρό – το έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία – πώς το βάρος δεν θα πέσει μόνο στην αντιπολιτευτική κριτική και το σφυροκόπημα της κυβέρνησης, αν και οι αφορμές αυξάνονται καθημερινά. Το ζήτημα είναι η ισορροπία και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει στις εκλογές και με την προγραμματική του πρόταση για την επόμενη μέρα – ήδη όλα τα κεντρικά στελέχη επαναλαμβάνουν καθημερινά τις βασικές προγραμματικές θέσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για τα κόκκινα δάνεια, την ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, το ζήτημα της ενέργειας κ.λπ. Το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναμένεται πως θα κωδικοποιεί με καθαρό τρόπο τους βασικούς άξονές του όπως και το τι σημαίνει η εφαρμογή του συνθήματος «Δικαιοσύνη παντού» όχι μόνο στα κρίσιμα θεσμικά ζητήματα, αλλά και στα «υλικά», στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος, κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα: «Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! – «Η Ελλάς δεν θα παραμείνει μικρά. Θα γίνει μεγάλη»

«Πόλεμος» με τους «φιλελεύθερους πολυτελείας»

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρή πόλωση με κυβέρνηση, τακτική συσπείρωσης εντός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31