search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:32
MENU CLOSE

«Πόλεμος» με τους «φιλελεύθερους πολυτελείας»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2262
28/12/2022
28.12.2022 06:00
mitsotakis_maximou_new

Ξαφνικά η Ελλάδα απέκτησε, εκτός από «Αριστερά του χαβιαριού», και «φιλελεύθερους πολυτελείας», τουλάχιστον αν κάποιος πιστέψει τον πρωθυπουργό.

Κατά την εισήγησή του στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις – τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και μερίδας της κοινωνίας – για το μέτρο του επονομαζόμενου market pass, ήτοι της ρύθμισης για κάλυψη από την πολιτεία του 10% των εξόδων περίπου του 85% των νοικοκυριών για αγορές πρώτης ανάγκης, χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη έκφραση για να ψέξει μερίδα της κοινωνίας αλλά και του πολιτικού κόσμου που κινείται στο φάσμα του φιλελευθερισμού και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση (και) για το μέτρο αυτό.

Η ατάκα που ξένισε

Κι αν το σχόλιο περί «Αριστεράς του χαβιαριού» έχει υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, η αναφορά στους «φιλελεύθερους πολυτελείας» είναι αλήθεια ότι ξένισε για διάφορους λόγους:

● Κατ’ αρχάς, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι αποτέλεσε κατεξοχήν προνομιακό ακροατήριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μέρος του ευρύτερου «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου» που αναπτύχθηκε από το 2015 και εντεύθεν στη χώρα.

● Παράλληλα οι πολίτες που θεωρούν εαυτούς ως φιλελεύθερους δεν αποτελούν έναν ενιαίο χώρο: Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν τον οικονομικό φιλελευθερισμό αλλά είναι πιο συντηρητικοί κοινωνικά. Υπάρχουν οι υποστηρικτές του κοινωνικού φιλελευθερισμού που όμως δεν ενθουσιάζονται με το πλήρες laissez-faire, laissez-passé. Αλλά και διάφοροι που βρίσκονται σε ενδιάμεσες ιδεολογικές τοποθετήσεις, οπότε η αναφορά σε «φιλελεύθερους πολυτελείας»  ενδεχομένως αδικεί κάποιους.

● Σε τρίτο επίπεδο, ωστόσο, η αιχμή Μητσοτάκη έμοιαζε να υποκρύπτει και κάτι άλλο: την ενόχληση του πρωθυπουργού για ένα κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην κοινωνία – και αποτυπώνεται και στις, γενικά θετικές για την κυβέρνηση και τον ίδιο, δημοσκοπήσεις – αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη μάχη κατά της ακρίβειας, σε συνδυασμό και με το ζήτημα των παρακολουθήσεων, για το οποίο η φιλελεύθερη πτέρυγα της κοινωνίας και των ψηφοφόρων (κάποιων και της Ν.Δ.) εκφράζει ανοιχτά αντιρρήσεις για τον τρόπο διαχείρισής του από την κυβέρνηση.

Δεν πείθουν τα μέτρα

Πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι ήδη η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse RC έδειξε πως η πλειονότητα των πολιτών δεν μοιάζει να πείθεται από το market pass, όπως (σε άλλες δημοσκοπήσεις) δεν φάνηκε να πείθεται για την αποτελεσματικότητα του «καλαθιού του νοικοκυριού», των δύο βασικών μέτρων της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας σε επίπεδο αναγκαίων καταναλωτικών αγαθών.

Δεν είναι τυχαία η φράση Μητσοτάκη για το market pass ότι «δεν μπορεί τα 650 εκατομμύρια να είναι ταυτόχρονα και “ψίχουλα” και “υπερβολικά”. Δεν γίνεται να θεωρείται επιδοματική μια πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις με τα προεκλογικά “αντίδωρα” άλλων εποχών».

Στη φράση αυτή, άλλωστε, συμπυκνώνεται και ο κύριος όγκος της κριτικής που ασκείται στην κυβέρνηση, τόσο από τα δεξιά της όσο και από αριστερά: ότι, δηλαδή, το μέτρο αυτό έχει… σφόδρα προεκλογικό χαρακτήρα – καθώς θα εφαρμοστεί μέσα στο διάστημα που αναμένεται να προκηρυχθούν εκλογές –, δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα για τους χειμαζόμενους οικονομικά πολίτες και, ταυτόχρονα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές «κορώνες» της Ν.Δ. κατά των «επιδομάτων» (π.χ. το κοινωνικό μέρισμα ή την αποκαλούμενη 13η σύνταξη) που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «παγίδες»

Προφανώς είναι κατανοητό ότι η κριτική στην κυβέρνηση ποτέ δεν είναι ευχάριστη, πόσο μάλλον όταν αυτή λαμβάνει μέτρα που θεωρούνται «φιλολαϊκά». Ωστόσο η σκληρή ρητορική εναντίον μιας μερίδας πολιτών / ψηφοφόρων οι οποίοι αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς «πυλώνες» αντιπολίτευσης στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να ενέχει διάφορες «παγίδες» καθώς προχωρούμε προς τις εκλογές:

● Από τη μία μπορεί να αποξενώσει αυτούς τους πολίτες σε μια προεκλογική περίοδο που η κάθε ψήφος για τη Ν.Δ. είναι πολύτιμη, καθώς μετά τη ρήξη με το ΠΑΣΟΚ η αυτοδυναμία μοιάζει με μονόδρομο για το κυβερνών κόμμα.

● Από την άλλη, δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να ασκήσει ευρεία γκάμα κριτικής στην κυβέρνηση, από το ότι λαϊκίζει μέχρι το ότι δεν ανέχεται ούτε καν τον καλοπροαίρετο σχολιασμό πολιτικών της από ανθρώπους που σαφώς δεν είναι με το μέρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Γάτες, καλοί αγωγοί της αγάπης και της φυσιολατρίας

Σταθερός ο τουρκικός προσανατολισμός

QatarGate: η ανατομία ενός… προαναγγελθέντος σκανδάλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:29