search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:09
MENU CLOSE

Αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη – Ποιοι εξαιρούνται

11.01.2023 16:07
farmakeio_farmaka_1101_new

Αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή θα μπορούν να χορηγούνται όσα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη και σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών από τον ΕΟΦ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

«Συνταγογράφηση φαρμάκων για τα οποία ισχύει απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης δυνάμει απόφασης Ε.Ο.Φ.» έχει τίτλο η εγκύκλιος, η οποία ορίζει, για λόγους προάσπισης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας:

«Η διάθεση από τα φαρμακεία των φαρμακευτικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης, επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά.

Η χειρόγραφη συνταγογράφηση για τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα θα επιτρέπεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Α) Ασφαλισμένων φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Β) Πολιτών (τουριστών) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Ευρωπαίων πολιτών που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).

Γ) Μεταναστών, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή για τις παραπάνω περιπτώσεις, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε ισχύουσα λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ περί απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης».

Ελλείψεις φαρμάκων: Όλη η λίστα του ΕΟΦ με τα εναλλακτικά φάρμακα ευρείας χρήσης

Να σημειωθεί πως χθες Τρίτη (10/1) ο ΕΟΦ δημοσίευσε τον κατάλογο με τα φάρμακα ευρείας χρήσης και τις επιλογές που έχουν οι πολίτες σε κάθε δραστική ουσία.

Τα φάρμακα αυτά, ο πολίτης μπορεί να προμηθεύεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από τον Ε.Ο.Φ. τρόπο διάθεσής τους.

«Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το σκεύασμα που γνωρίζετε και αναζητάτε, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ώστε να προμηθευτείτε το αντίστοιχοσκεύασμα (ουσία, μορφή, περιεκτικότητα) που θα καλύψει τις ανάγκες σας» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

«Ο ΕΟΦ ενημερώνει για τα εναλλάξιμα ανά θεραπευτική κατηγορία φάρμακα που μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία όταν υπάρχει έλλειψη κάποιου επωνύμου σκευάσματος», ανέφερε, σε ανάρτησή του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Αναλυτικά η λίστα:

Διαβάστε επίσης:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η οικογένειά του ζητά να τελεστεί η κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Μαξίμου το πρωί οι τρεις γιοι του για τα διαδικαστικά της κηδείας

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: «Τι θα πούμε στους δούκες;» αναρωτιέται ο Δ. Οικονόμου που διαφωνεί με την απόφαση για την κηδεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 18:03