search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:29
MENU CLOSE

Δίκη των 24: Αθώοι για κατασκοπεία – Δεκτές από το δικαστήριο οι ενστάσεις της υπεράσπισης

13.01.2023 17:08
Τζιμπουτί: Τουλάχιστον 20 μετανάστες πνίγηκαν όταν διακινητές τους πέταξαν στη θάλασσα - Media

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου δίκασε σήμερα τους 24 Έλληνες και ξένους κατηγορούμενους για κατασκοπεία και για άλλα αδικήματα, όπως η παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων.

Μεταξύ των κατηγορουμένων και η Σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, η οποία έγινε σύμβολο αλληλεγγύης παγκοσμίως για την αυταπάρνησή της με την αδερφή της να οδηγήσουν τη βάρκα κολυμπώντας στην ακτή της Λέσβου, με τη ζωή τους να γίνεται ταινία στο Netfix, ο Σον Μπάιντερ, διασώστης και δύτης, ο συνταξιούχος Πίτερ Γοουίτεμπργκ, ιστιοπλόος εθελοντής καθώς και εθελοντές και μέλη οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χωρίς να μπει στην ουσία των κατηγοριών δέχθηκε τις ενστάσεις ακυρότητας του κλητήριου θεσπίσματος από τους συνηγόρους υπεράσπισης, επειδή στους μεν ξένους δεν επιδόθηκε στη γλώσσα τους, αλλά όπου επιδόθηκε αυτό έγινε στην Ελληνική. Για τους δε Έλληνες κατηγορουμένους το δικαστήριο δέχθηκε τις ενστάσεις των συνηγόρων περί αοριστίας του κατηγορητηρίου.

Ξαναέστειλε δε τη υπόθεση στην Εισαγγελία, προκειμένου να συνταχθεί νέο κατηγορητήριο, να μεταφραστεί στη γλώσσα των κατηγορουμένων και να επιδοθεί.

Η απόσυρση αφορά στα πλημμελήματα της κατασκοπείας, της πλαστογραφίας και της παράνομης ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων. Μετά την προβολή ενστάσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης και την πρόταση εισαγγελέα ότι ήταν αόριστο το αδίκημα της κατασκοπείας, αναγνωρίστηκε από όλους και από τις τρεις γυναίκες δικαστές ότι το παραπεμπτικό βούλευμα θα έπρεπε να επιδοθεί (όπου επιδόθηκε γιατί δεν επιδόθηκε σε όλους) στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων.

Στην ουσία όμως οι κατηγορίες περί κατασκοπείας σε βάρος των συγκεκριμένων Ελλήνων και ξένων, μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και ανεξάρτητων εθελοντών που έδρασαν στη διάρκεια της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, παραγράφονται λόγω λήξης της δίωξης για τα αδικήματα που περιγράφονται στις 8 Φεβρουαρίου.

Επίσης οι κατηγορούμενοι για παράνομη χρήση συχνοτήτων απαλλάσσονται της κατηγορίας λόγω αλλαγής του νόμου, ενώ η υπόθεση πλαστογραφίας σε βάρος δυο εκ των κατηγορουμένων εστάλη να δικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο λόγω αναρμοδιότητας, πλην όμως και αυτή η διαδικασία οδηγείται σε παραγραφή.

Ας σημειωθεί ότι για κάποιους από τους σημερινούς κατηγορουμένους εκκρεμούν αδικήματα όπως αυτό της κατασκοπείας σε βαθμό κακουργήματος, διαδικασία όμως η οποία βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο κύριας ανάκρισης.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Νέα χυδαία επίθεση Λαγού στην Μάγδα Φύσσα (Photos)

Κώστας Φραγκούλης: Απόπειρα αυτοκτονίας για την σύζυγο του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό

Κηδεία Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ: Πυρετώδεις εργασίες στο Τατόι – Καθαρίστηκε ο περιβάλλων χώρος για την ταφή (Photos/ Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:29