search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:25
MENU CLOSE

Τρία μέτρα από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων

13.01.2023 19:00
kovid-athina-new

Τρία μέτρα Δημόσιας Υγείας, προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού που είναι ιδιαίτερα αυξημένες εφέτος στη χώρα μας,.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θέλει προσοχή, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο οποίος καλεί τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να προστατέψουν τις ευπαθείς ομάδες. «Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό, για να πάρουν εγκαίρως την ενδεδειγμένη αγωγή πριν εμφανιστούν επιπλοκές. Επίσης, καλούμε τα μέλη του ιατρικού κόσμου να είναι σε ετοιμότητα και να συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών, για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης της μετάδοσης των ιογενών λοιμώξεων»

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής καθηγητές κ.κ. Γιώργος Χρούσος, Γιώργος Σαρόγλου και Κυριακή Κανελοπούλου προτείνουν τη λήψη των εξής μέτρων:

1) Εκστρατεία για την ευρεία χρήση των διαθέσιμων εμβολίων τόσο για την εποχική γρίπη όσο και των αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έναντι του ιού SARS-CοV-2. Το εμβόλιο για τη γρίπη χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών και άνω των 6 μηνών με υποκείμενη νόσο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, σε αυτά που είναι ανοσοκατεσταλμένα, και για την προφύλαξη ευάλωτων ατόμων στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων βρεφών κάτω των 6 μηνών. 

2) Ευρεία χρήση εκτός νοσοκομείου από τους ιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης των αντιϊικών φαρμάκων:

α. TAMIFLU (οσελταμιβίρη) για την αντιμετώπιση της γριπώδους συνδρομής ιδίως σε άτομα άνω των 60 ετών. Στα παιδιά κάτω των 18 ετών χρησιμοποιείται μόνο σε βαριά κλινική εικόνα με επιπλοκές.

β. PAXLOVID (νιρματρελβιρη/ριτοραβιρη) για συνταγογράφηση σε εργαστηριακά τεκμηριωμένα περιστατικά COVID-19, ηλικίας άνω των 60 ετών ή και σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών με παράγοντες κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο (βλέπε ανάρτηση της Ε.Ε.Λ. στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ). Δεν χρησιμοποιείται στα παιδιά κάτω των 18 ετών.

3) Τη χρήση μάσκας προστασίας :

α. Στους χώρους υπηρεσιών υγείας.

β. Σε εσωτερικούς χώρους με συνάθροιση πολλών ατόμων.

γ. Από όλα τα ανοσοκατασταλμένα άτομα σύμφωνα με την οδηγία του προσωπικού τους ιατρού.

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο με την «Κράκεν»

Η σύντομη έκθεση αξιολόγησης απειλών δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αξιολογεί το συνολικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ/ΕΟΧ που σχετίζεται με την εξάπλωση της υποπαραλλαγής της Όμικρον XBB.1.5 (Κράκεν) ως χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος είναι μέτριος έως υψηλός για τα ευάλωτα άτομα όπως οι ηλικιωμένοι και τα μη εμβολιασμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ανάλογα με την ανοσία τους έναντι του SARS-CoV-2. Υπάρχουν αρκετά κενά γνώσης σχετικά με την XBB.1.5 και αυτή η αξιολόγηση μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Η μαθηματική μοντελοποίηση από το ECDC δείχνει ότι η XBB1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ μετά από έναν έως δύο μήνες, με δεδομένο τα χαμηλά ποσοστά που αναφέρθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ και τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξής της. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης της XBB.1.5 είναι διαφορετική από εκείνη των υποκατηγοριών της Όμικρον που κυκλοφορούσαν.

«Η υποκατηγορία XBB1.5 είναι επί του παρόντος παρούσα μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην ΕΕ/ΕΟΧ, αλλά μπορεί να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες», ανέφερε η διευθύντρια του ECDC, ‘Αντρεα Αμμόν σημειώνοντας ότι «υπό το πρίσμα αυτό, το ECDC συνιστά τη διενέργεια κατάλληλων τεστ και αλληλουχίας, την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων».

«Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων και η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου» συμπλήρωσε η κ. Αμμόν.

Η XBB.1.5 είναι μια υποκατηγορία της XBB, η οποία εξελίχθηκε από δύο προηγούμενες κατηγορίες της Όμικρον, με μια πρόσθετη αλλαγή ακίδας. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022 και αυξάνεται αναλογικά στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έκτοτε, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ αναφέρει το ECDC.

Από τις 12 Ιανουαρίου 2023, το ECDC έχει ορίσει αυτήν την υποκατηγορία ως παραλλαγή ενδιαφέροντος.

Το ECDC προτείνει τις ακόλουθες επιλογές ως απάντηση στις αρχές δημόσιας υγείας στην ΕΕ/ΕΟΧ:

*Διατήρηση ή βελτίωση των κατάλληλων επιπέδων τεστ και αλληλουχίας του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους στόχους και με βάση την καθοδήγηση του ECDC/ ΠΟΥ καθώς και έγκαιρη κοινή χρήση δεδομένων.

*Κατάλληλη ενημέρωση για τον κίνδυνο που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

*Βελτίωση την έγκαιρης πρόσληψης των εμβολίων κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών δόσεων και των αναμνηστικών δόσεων σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.

*Αξιολόγηση των χρονικά περιορισμένων και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.

Διαβάστε επίσης:

Πόρισμα «φωτιά» της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος: 16 εταιρείες και 26 φυσικά πρόσωπα στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα

Κορωνοϊός: Καθησυχάζει το ECDC για την «Κράκεν»

Δίκη των 24: Αθώοι για κατασκοπεία – Δεκτές από το δικαστήριο οι ενστάσεις της υπεράσπισης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:23