search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:41
MENU CLOSE

Τι σηματοδοτεί η πρόθεση των Μπάκου, Εξάρχου, Καϋμενάκη να επενδύσουν στην Attica Bank

19.01.2023 16:29
attica_bank

Έναν πέμπτο ισχυρό τραπεζικό πόλο στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν ως βασικό στόχο να δημιουργήσουν οι Μπάκος, Εξάρχου Καϋμενάκης με την πρόταση τους να επενδύσουν στην Attica Bank μέσω της, εταιρίας συμφερόντων τους, Thrivest.

Συγκεκριμένα οι τρεις επιχειρηματίες έκαναν πρόταση στη διοίκηση της Attica Bank να συμμετέχουν στην σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ύψους 473,3 εκατ. ευρώ στην οποία κύριος μέτοχος είναι το ΤΧΣ με 69,51%, ακολουθεί το ΤΜΕΔΕ με 12,03%, ο ΕΦΚΑ με 8,49% και η Ellington μέσω της RINOA με 8,08%.

Σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των Μπάκου, Εξάρχου και Καϋμενάκη διαδραματίζει η πρόσφατη επένδυση τους στη συνεταιριστική Τράπεζα Παγκρήτια, η οποία ναι μεν βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση κεφαλαιακά από την Attica αλλά δεν μπορεί, ως συνεταιριστική, να έχει την πλήρη λειτουργία μίας κανονικής τράπεζας.

Αν όμως η Thrivest καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο της Attica, τότε θα μπορέσει να προχωρήσει σε συγχώνευση των δύο τραπεζών το οποίο θα έχει τρία σημαντικά οφέλη:

Α) Θα δημιουργηθεί μία τράπεζα που δεν θα έχει τους περιορισμούς της συνεταιριστικής, καθώς θα μπορεί να παρέχει πλήρως όλες τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και δραστηριότητες

Β) Θα μπει αυτόματα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η Attica είναι ήδη εισηγμένη,  γλιτώνοντας τις χρονοβόρες αλλά και κοστοβόρες διαδικασίες που η εισαγωγή στο ΧΑ απαιτεί.  

Γ) Θα δημιουργηθεί ένας χρηματοπιστωτικός όμιλος ο οποίος θα έχει μετά και την διαφαινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εκτιμώμενο ενεργητικό 8 δις ευρώ δίνοντας ταυτόχρονα λύση στο ΤΧΣ που θέλει να αποεπενδύσει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο από τις ελληνικές τράπεζες.

Τα ερωτηματικά που παραμένουν

Εδώ όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν αρκετά ζητήματα προς διευθέτηση σε ότι αφορά το μέλλον της Attica Bank ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο των Μπάκου, Εξάρχου και Καϋμενάκη

-Το ένα είναι η στάση που θα ακολουθήσει η Ellington που κατέχει το 8,08% και αν τελικά θα συμμετέχει στην ΑΜΚ ή θα αποχωρήσει από το σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ellington συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ellington «ανεξάρτητα και παράλληλα με το ενδιαφέρον άλλων δυνητικών επενδυτών σχετικά με την ΑΜΚ της Attica Bank και την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα, η Ellington επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να διερευνήσει τη δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, με μία και μόνη προϋπόθεση: την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων».

-Τι θα γίνει με τα warrants που έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι αλλά όχι η Thrivest

– Ποιος θα αναλάβει τη ζημιά από τα υψηλά επίπεδα κόκκινων «ανοιγμάτων» (ύψους έως και 2,6 δισ ευρώ) και από το κεφαλαιακό κενό (παράγοντες μιλάνε για 800 εκατ. ευρώ)  που διαθέτει η τράπεζα

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Thrivest

Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της απέστειλε η Thrivest.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό ότι έλαβε σήμερα από την εταιρεία Thrinvest Holdings Ltd επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή της τελευταίας σε αυτή.

Η Διοίκηση της Τράπεζας αξιολογεί την επιστολή και το περιεχόμενο της.

Η Τράπεζα θα ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης:

Τι άλλαξε στις εισαγωγές αυτοκινήτων και φορτηγών (Video)

Κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε πληρώνονται οι συνταξιούχοι – Θα δοθούν και οι αναδρομικές συντάξεις (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:40