search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:27
MENU CLOSE

Το Κέντρο ο στόχος του ΠΑΣΟΚ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2265
19-01-2023
20.01.2023 06:00
pasok-new

Η διχαστική εικόνα που έδειξε η Νέα Δημοκρατία στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και οι «πολακικές συμπεριφορές» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να δώσει τη μάχη για το Κέντρο και τους ψηφοφόρους του.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι τονίζουν πως «ποτέ άλλοτε οι αποστάσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εξουσίας από τον μεσαίο χώρο δεν ήταν τόσο μεγάλες».

Ως τον μοναδικό πολιτικό εκφραστή του Κέντρου θέλει να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός του, ο οποίος παρουσιάζει το κόμμα του ως «εναλλακτική προόδου και συνέπειας». Με φόντο τις κάλπες που θα στηθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαΐου, στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως οι επερχόμενες εθνικές εκλογές είναι η ώρα της ρήξης και της ανατροπής των συσχετισμών.

Στην ερμηνεία τού τι είναι το πολιτικό Κέντρο συνεργάτες του Ανδρουλάκη εξηγούν: «Κέντρο σημαίνει θεσμοί, ευκαιρίες, καταπολέμηση των ανισοτήτων». Όσο για το ποιοι είναι ψηφοφόροι του Κέντρου, υπογραμμίζουν: «Είναι οι πολίτες που αποφεύγουν την οξύτητα και την τοξικότητα, είναι οι σκεπτόμενοι ψηφοφόροι που δεν παραμυθιάζονται από εύκολα λόγια».

Ταύτιση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Στη λογική της μάχης για το Κέντρο ο Ανδρουλάκης θα επιτίθεται στους «πρώην δύο πρωθυπουργούς, που επέλεξαν τη χειραγώγηση των θεσμών και όχι την ενίσχυση των θεσμικών αντίβαρων». Στην ουσία αυτό που θα επιδιώξει είναι να ταυτίσει τις πολιτικές και τις πρακτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη με αυτές του Αλέξη Τσίπρα. Πρόσωπα από τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επιμένουν στον διμέτωπο, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται η παράταξη από Πειραιώς και Κουμουνδούρου, αναρωτήθηκε «αν υπάρχει ενιαίο κέντρο Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που συντονίζει τις επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη». «Ο αλαζονικός καθεστωτισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπληρώνει τον αμετανόητο λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα» τονίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Για να προσελκύσουν τους κεντρώους ψηφοφόρους μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ θα ανεβάσουν ψηλά – επικοινωνιακά και πολιτικά – το χαρτί της «σταθερότητας», καθώς, όπως λένε, αυτοί «μπορεί να εγγυηθούν προγραμματική συγκυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή». «Τα άλλα κόμματα μπορούν;» αναρωτιούνται.

«Στελέχη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ μας “απειλούν” ότι πρέπει να τους πούμε με ποιον θα πάμε. Πιστεύουν ότι ζούμε με αυτό το άγχος. Εμείς λέμε ότι την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής είμαστε εδώ, αυτοί λένε όχι. Το ερώτημα για εμάς είναι απλό: Εμείς αντέχουμε χωρίς καρέκλες εξουσίας. Αυτοί;» προσθέτουν.

Στο ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική για το γεγονός ότι «για τη διαφοροποίηση των στελεχών της Ν.Δ. για την κηδεία του τέως βασιλιά δεν κουνήθηκε φύλλο».

Στο ζήτημα των συνεργασιών κάνουν λόγο για κυβερνητικές παλινωδίες δείχνοντας την πρόσφατη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο «Πρώτο Θέμα». Σε αυτήν ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Απέχουμε πολύ ακόμη από το να μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι θα συμβεί μετά τη δεύτερη κάλπη». Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται μέσα από το «Π»: «Πριν από λίγες μέρες ήμασταν ΣοσιαλΚαμμένοι, τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει για συνεργασίες. Τι άλλαξε;».

Πτώση στις δημοσκοπήσεις

Η υπόθεση της Εύας Καϊλή, όπως ήταν αναμενόμενο, σόκαρε το κόμμα και τους υποστηρικτές του. Το προηγούμενο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνώριζαν ότι η συμμετοχή κορυφαίου στελέχους της παράταξης στο Qatargate θα δημιουργούσε πρόβλημα και αυτό θα αποτυπωνόταν και στις δημοσκοπήσεις, παρά τις προσπάθειες του Ανδρουλάκη να την ταυτίσει με τη Ν.Δ. Πρόσωπα που ανέλυαν τις πολιτικές έρευνες προσδιόριζαν αυτό το ποσοστό γύρω στο 1%. Κάτι που όπως φάνηκε αποτυπώθηκε και σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε (ALCOAlpha). Εκεί το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να χάνει 0,7% (10,7% από 11,4%).

Άνθρωποι από το περιβάλλον του Ανδρουλάκη εμφανίζονται καθησυχαστικοί υπογραμμίζοντας πως ήταν ήδη προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Ωστόσο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους χειρισμούς που θα κάνουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά και «την εικόνα διαστρέβλωσης που θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί».

Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι το μεγαλύτερο «αγκάθι» ήταν και παραμένει για το ΠΑΣΟΚ η Αττική. Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας τα νέα δεν είναι πολύ καλά και εκεί θα πέσει το βάρος το επόμενο διάστημα.

Νέος γύρος εσωστρέφειας;

Όλα αυτά την ώρα που δεν λείπουν οι εσωκομματικές γκρίνιες, οι οποίες, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν αφορούσαν μόνο τα ψηφοδέλτια – τα οποία θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 29 Ιανουαρίου – αλλά και ζητήματα λειτουργίας του κόμματος. Στελέχη που δεν είναι κοντά αλλά ούτε και μακριά από την ηγετική ομάδα παρατηρούν κόπωση στα όργανα, αλλά και «επαναλήψεις».

Γκρίνια και κριτική για χειρισμούς του Ανδρουλάκη

Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να είναι πιο παρεμβατικός και εξωστρεφής, θυμίζοντας τη δυναμική και τον αέρα που είχε κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών ο ίδιος. Παράλληλα παρατηρούνται και προβλήματα στον συντονισμό των τομεαρχών αλλά και «έντονες πολιτικές διαφορές» ανάμεσα στους γραμματείς και τους αναπληρωτές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα επιπλέον πρόβλημα που απασχολεί τον πρόεδρο του κόμματος είναι η υγεία του. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έκανε εγχείρηση στον χιαστό τον Σεπτέμβριο, κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι την περίοδο των Φώτων ένιωσε ενοχλήσεις στο πόδι του. Οι πάντες ελπίζουν να μην είναι κάτι σοβαρό, καθώς η μάχη τις επόμενες μέρες θα ενταθεί κατακόρυφα.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ για τη ρύθμιση αποκλεισμού του Κασιδιάρη: Ένας αστερίσκος και τρία «πρέπει» οδηγούν σε απόρριψη

Εκλογικό «ναρκοπέδιο» με πολλές αβεβαιότητες

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλό μπλόκο σε Κασιδιάρη και «θεωρία των δύο άκρων»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 14:26