search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 04:39
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλό μπλόκο σε Κασιδιάρη και «θεωρία των δύο άκρων»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2245
19/1/2023
19.01.2023 06:00
syrizalogo

Την απομόνωση της κυβέρνησης επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στο θέμα της ρύθμισης για τον αποκλεισμό του Η. Κασιδιάρη και του κόμματός του από τη συμμετοχή στις εκλογές, καθώς προανήγγειλε ότι θα φέρει δική του νομοθετική πρόταση, με την οποία θα αντιμετωπίζονται τα προβληματικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης.

Ακόμη, πάντως, κι αν η απομόνωση αυτή δεν επιτευχθεί, μια και το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να συντονίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαχωρίζει τη θέση του από την κυβερνητική πρωτοβουλία, καθώς φοβάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες το πολιτικό σύστημα. Φοβάται δηλαδή ότι μπορεί η κυβερνητική ρύθμιση να λειτουργήσει ως «κερκόπορτα» για τη «θεωρία των δύο άκρων» και την επιβολή απαγορεύσεων και σε άλλους φορείς της πολιτικής πέραν των χρυσαυγιτών, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί όμως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έχει κριθεί δηλαδή, τουλάχιστον πρωτοδίκως, ο εγκληματικός χαρακτήρας της δράσης τους.

Στην πραγματικότητα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ολόκληρη η πρόταση της κυβέρνησης είναι συνταγματικά και νομικά για τον κάλαθο των αχρήστων και δεν επιδέχεται βελτιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν πως έχουν λάβει την πρόταση της κυβέρνησης πριν από τις γιορτές (ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης φέρεται να την έχει αποστείλει στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ) εξ ου και έχουν ήδη διαμορφώσει τη δική τους πρόταση, την οποία θα καταθέσουν όταν και η κυβέρνηση καταθέσει επισήμως τη δική της, τις επόμενες μέρες.

Το ένα ζήτημα για το οποίο ασκεί κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το θέμα της συνταγματικότητας, ότι δηλαδή η όποια ρύθμιση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το σύνταγμα. Με την ισχύουσα νομοθεσία που η κυβέρνηση πέρασε το 2021 και επιχειρεί να «διορθώσει» τώρα, απαγορεύει την κάθοδο στις εκλογές – με νέο ή υφιστάμενο συνδυασμό – των Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκου, Λαγού κ.ά. εκ των καταδικασμένων εφόσον έχουν ηγετικό ρόλο, κοινώς υπάρχει παράθυρο για συμμετοχή τους στις εκλογές ως απλών πολιτευτών, με «αχυρανθρώπους» στις ηγετικές θέσεις των συνδυασμών αυτών. Το ζήτημα που υπάρχει εδώ είναι πως δεν μπορεί να απαγορευθεί η κάθοδος προσώπων στις εκλογές, εφόσον δεν υπάρχει τελεσίδικη και αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η δική τους πρόταση αντιμετωπίζει αυτό το θέμα με σεβασμό στο σύνταγμα, αν και παραδέχονται πως είναι μια δύσκολη άσκηση που «παίζει» με τα συνταγματικά και νομικά όρια, πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή όλοι όσοι μπαίνουν σε διαδικασία να προτείνουν λύση.

«Όχι» σε ασάφειες

Από εκεί και πέρα, θέτουν το ζήτημα της ανάγκης η ρύθμιση να επικεντρώνει την απαγόρευση στενά στους καταδικασμένους νεοναζί εγκληματίες και να μην είναι αόριστη και γενική ώστε να αφήνει περιθώρια διευρυμένων ερμηνειών και εξίσωσης του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία. Την ανάγκη μιας πολύ προσεκτικής αντιμετώπισης του θέματος, ώστε να μην «φτάσουμε σε ένα επικίνδυνο κυνήγι μαγισσών», επισήμανε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Το να θέτουμε προϋποθέσεις για λειτουργία κομμάτων, όσο απεχθή κι αν είναι αυτά, δημιουργεί κινδύνους. Χρειάζεται πολύ πιο σταθμισμένη νομοθετική παρέμβαση, που να έχει σχέση αμιγώς με τις εγκληματικές ναζιστικές οργανώσεις. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Είχαμε πει, πρόσθεσε, μιλώντας για την ισχύουσα νομοθεσία, «ότι δεν είναι αποτελεσματική ρύθμιση με την έννοια ότι με διαφορετικό πρόσωπο επικεφαλής και με άλλους τίτλους μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή. Είμαστε όλοι απέναντι σε αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις. Ο κίνδυνος του φασισμού είναι εδώ, αλλά κυρίως με πολιτικά και δευτερευόντως με νομικά μέτρα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπουν να αφήσουν και αιχμές για την όψιμη κυβερνητική ανησυχία για το ζήτημα και τη διαχείριση στο παρά πέντε των εκλογών: «Αρχίσαμε να συζητάμε αυτό το θέμα πολύ αργά. Μεσολάβησε μεγάλο διάστημα, στο οποίο αφέθηκε ελεύθερος ο κ. Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή, να κάνει live streaming, να στήνει δίκτυο, να οργανώνει ένα κόμμα και να διεκδικεί θέση στη Βουλή. Και η ευθύνη για αυτό ανήκει στην κυβέρνηση» ανέφερε χθες η εκπρόσωπος Τύπου Πόπη Τσαπανίδου.

Δύσκολο το αντιπολιτευτικό μέτωπο

Όσον αφορά το θέμα της πολιτικής τακτικής, από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρόταση είναι τόσο «έωλη» συνταγματικά που δεν θα επιτρέψει ούτε στο ΠΑΣΟΚ να τη στηρίξει και ότι γενικώς θα συγκεντρώσει την αρνητική κριτική των συνταγματολόγων, κοινώς η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να την περάσει μόνη της.

Τώρα για το αν στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να επιτύχει συγκλίσεις στη δική του πρόταση, τα δεδομένα αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής:

  • Το ΠΑΣΟΚ πετάει το μπαλάκι στη Βουλή, καθώς ζητά «ο πρόεδρος της Βουλής να ζητήσει το ταχύτερο τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου προκειμένου να επιτευχθεί η αρτιότερη και σύμφωνη με το σύνταγμα διατύπωση της διάταξης». Από εκεί και πέρα διαμηνύει ότι το ζήτημα δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση, φωτογραφίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση.
  • Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί απέναντι στην κυβερνητική πρόταση, χωρίς όμως να μπαίνει στη διαδικασία να διευκρινίσει το αν θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι.
  • Το ΜέΡΑ25 είναι συνολικά αντίθετο με κάθε προσπάθεια απαγόρευσης, είτε από την πλευρά της κυβέρνησης είτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο επιτίθεται λέγοντας ότι έχει την απατηλή πλάνη πως «μπορεί η απαγόρευση να “φωτογραφίσει” αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση – δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που, κάθε 23η Αυγούστου, τσουβαλιάζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό».

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω μένει να επιβεβαιωθούν, αν δηλαδή η κυβέρνηση θα καταλήξει απομονωμένη ή όχι, το θέμα είναι πως διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσει σκληρή στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και θα επιχειρήσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις εντυπώσεις σε βάρος του, κατηγορώντας τον στην καλύτερη για μικροκομματική στάση κατώτερη των περιστάσεων, στη χειρότερη για ανοχή στους «Κασιδιάρηδες».

Διαβάστε επίσης:

Η Ε.Ε. υποκύπτει στη γοητεία των χορηγών

Το χάσμα που… γεφυρώνει ο Καλίν

Μικρές εκδόσεις, εκλεκτές σελίδες!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34