search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 21:27
MENU CLOSE

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Ενθαρρύνουμε την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο

14.05.2024 00:11
STATE_DEPARTMENT

Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο και την επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική παρουσία στο Αιγαίο σε συνδυασμό με την συνεργασία των ΗΠΑ με την Αθήνα και την Άγκυρα ενισχύει το ΝΑΤΟ και βοηθά στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τη διατήρηση της ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ. Η δουλειά των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και η παρουσία μας στο Αιγαίο, ενισχύει το ΝΑΤΟ και βοηθά στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του Κρεμλίνου εναντίον του κυρίαρχου γείτονά του, της Ουκρανίας.

Οι συλλογικές μας προσπάθειες επικεντρώνονται στο να βάλουμε ένα τέλος στον βάναυσο και απρόκλητο πόλεμο της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ως γείτονες. «Ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Κόντρα για Θράκη, Μονή της Χώρας, Γάζα – «Δεν υπάρχει διαφορά που να μην λύνεται» η αιχμή από τον Τούρκο πρόεδρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα αλλά και με αιχμές για Θράκη και Μονή της Χώρας, ενώ καταγράφηκε διάσταση απόψεων για τη Χαμάς. Για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη μίλησε ο Ερντογάν, «είναι θρησκευτική» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Είναι τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο Μητσοτάκης αναφερόμενος στη Χαμάς, «είναι αντιστασιακή οργάνωση», απάντησε ο Ερντογάν. Για αιματοκύλισμα στη Γάζα μίλησε ο κ. Μητσοτάκης, για γενοκτονία ο Ερντογάν.

Κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκεσε συνολικά περισσότερο από μιάμιση ώρα μαζί με τις διευρυμένες επαφές ότι συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ατζέντας, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και στην Ουκρανία.

Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν, μάλιστα, ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα περί το τέλος του έτους. Επίσης, συμφωνήθηκε να επαναληφθούν οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις επί τη βάση των τριών αξόνων, που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, ήτοι πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Αντιμέτωπη με μηνύσεις από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τα εμβόλια – Στο στόχαστρο οι συμφωνίες της ντερ Λάιεν με την Pfizer

Κίνα: Πληροφορίες ότι βγαίνει από την φυλακή μετά από 4 χρόνια, η Τζανγκ Τζαν, η whistleblower για την επιδημία του κορωνοϊού

Γάζα: Βρετανός δημοσιογράφος στριμώχνει εκπρόσωπο του Ισραήλ που δεν έδινε αριθμό για τις απώλειες αμάχων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 21:27