search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:48
MENU CLOSE

Παραδοσιακό αρμένικο τσουρέκι

21.01.2023 06:00
tsoureki1

Μια παραδοσιακή συνταγή από την Αρμενία για γλυκό ψωμί (chorek) που συνηθίζεται τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ωστόσο η πλειοψηφία των Αρμενίων τείνουν να το απολαμβάνουν όλο το χρόνο.

Έχει μεγαλύτερη ποσότητα αυγών, βουτύρου και ζάχαρης και είναι πιο στιβαρό από τα υπόλοιπα μπριός ή τσουρέκια, σχηματίζει ελαφριά κρούστα στην επιφάνειά του, ενώ επίσης διαφέρει στα αρώματα καθώς αρωματίζεται μόνο με μαχλέπι και πασπαλίζεται με μαυροκούκι.

Όπως όλα τα αρμένικα ψωμιά έχουν συμβολισμούς και παραδόσεις, έτσι και τα τσουρέκια πλέκονται πλεξούδες με 3 κορδόνια ζύμης που αντιπροσωπεύουν την Αγία Τριάδα και απαιτούν 3 φουσκώματα για τον ίδιο λόγο.

Υλικά για τη Συνταγή

Για το μίγμα της μαγιάς

2 φακελάκια (14 γραμμάρια) ξηρή μαγιά

½ φλιτζάνι χλιαρό νερό

1 κουταλάκι του γλυκού (4 γραμμάρια) ζάχαρη

Για τα τσουρέκια

255 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο, χλιαρό

1 φλιτζάνι γάλα, χλιαρό

1 φλιτζάνι ζάχαρη (200 γραμμάρια) + λίγο επιπλέον αν τα θέλετε πολύ γλυκά

5 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπράντι (προαιρετικά)

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

9-9 ½ φλιτζάνια (1.190 γραμμάρια) αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι σκόνη

1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

1. Αρχικά, ανακατέψτε όλα τα υλικά για το μίγμα της μαγιάς σε ένα μπολάκι, σκεπάστε το και αφήστε το στην άκρη για 12-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Αν δεν συμβεί αυτό, πετάξτε το μίγμα και χρησιμοποιήστε άλλη μαγιά ή προσέξτε τη θερμοκρασία του νερού (μέχρι 40ο C).

2. Ζεστάνετε σε ξεχωριστά δοχεία το βούτυρο και το γάλα και αφήστε τα να χλιαρύνουν.

3. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά, τη ζάχαρη, το μπράντι και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέστε, συνεχίζοντας το χτύπημα, το ζεστό γάλα και το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Ρίξτε και το μίγμα της μαγιάς.

4. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ή λεκάνη, ανακατέψτε καλά τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το μαχλέπι και το αλάτι.

5. Ξεκινήστε να ενώνετε τα δύο μίγματα, ανακατεύοντας με το χέρι και ζυμώνοντας μέχρι να έχετε μια μαλακή, ελαστική και κολλώδη ζύμη. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (μπορεί να πάρει 2-3 ώρες ή και παραπάνω).

6. Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, πατήστε την, χωρίστε την σε κομμάτια και φτιάξτε τα τσουρέκια σε ότι σχέδιο θέλετε. Βάλτε λίγο σπορέλαιο στα χέρια σας και πλάστε τα κορδόνια, αν κολλάει η ζύμη στον πάγκο σας. Τοποθετήστε τα τσουρέκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάστε τα με καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.

7. Προθερμάνετε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο C, βουρτσίστε απαλά την επιφάνειά τους με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγη ζάχαρη και ψήστε τα για περίπου 30 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί ανάλογα με το μέγεθός τους και το σχήμα τους. Μπορείτε να ελέγξετε το ψήσιμο τρυπώντας τα στο κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι, όπως τα κέικ.

Διαβάστε επίσης:

Φουρνιστές πατάτες γιαχνί με ελιές

Αφράτο σουφλέ με ζαμπόν και φέτα

Αρωματικές «ξανθούλες» με λεμόνι (lemon blondies)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 14:48