search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:05
MENU CLOSE

Συριακοί κεφτέδες γεμιστοί, μέσα σε σάλτσα ντομάτας

24.01.2023 06:00
keftedes2_new

Ένα παραδοσιακό πιάτο με άρωμα Μέσης Ανατολής που συνηθίζεται πολύ στη Συρία και το Λίβανο και θυμίζει πολύ τα δικά μας σουτζουκάκια.

Αποτελείται από αρνίσια ή μοσχαρίσια κεφτεδάκια που σιγοψήνονται σε σάλτσα ντομάτας μαζί με κρεμμύδι, μαϊντανό και αρωματικά μπαχαρικά. Στη συγκεκριμένη συνταγή οι κεφτέδες γεμίζονται με καβουρντισμένο κουκουνάρι αλλά μπορούν να προστεθούν μόνο στη σάλτσα, στο τέλος του μαγειρέματος, για ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου.

Υλικά για τη Συνταγή

75 ml ελαιόλαδο (5 κουταλιές της σούπας)

100 γραμμάρια σπόροι κουκουναριού

900 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

60 ml φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (4 κουταλιές της σούπας)

5 ml μπαχάρι σκόνη (1 κουταλάκι του γλυκού)

2 ½ ml τζίντζερ, σκόνη (1/2 κουταλάκι του γλυκού)

Αλατοπίπερο κατά βούληση

60-75 ml χυμό τομάτας πασάτα (4-5 κουταλιές της σούπας)

1 τσιμπιά ζάχαρη

Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

1. Αρχικά σοτάρετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τους σπόρους κουκουναριού μαζί με 30ml (2 κουταλιές της σούπας) από το ελαιόλαδο σε ελαφριά φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Στραγγίστε.

2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον κιμά με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το μπαχάρι, το τζίντζερ και 2 καλές πρέζες αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώστε καλά με τα χέρια σας το μίγμα.

3. Σχηματίστε κεφτεδάκια μικρότερα από το μέγεθος ενός μικρού αυγού και με το δάκτυλό σας πιέστε το κέντρο έτσι ώστε να σχηματίσετε μια μικρή εσοχή, σαν τσεπούλα.

4. Γεμίστε την εσοχή με 1 μικρό κουταλάκι του γλυκού από τους καβουρδισμένους σπόρους κουκουναριού και κλείστε προσεκτικά το άνοιγμα.

5. Ζεστάνετε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα σκεύος και λίγο πριν φτάσει στο σημείο του καπνίσματος, τηγανίστε τους κεφτέδες για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν μια καφετί κρούστα ολόγυρα. Τοποθετήστε τους σε ένα πιάτο και αφήστε τους στην άκρη.

6. Ετοιμάστε τη σάλτσα βάζοντας σε ένα σκεύος τον χυμό τομάτας, με μια τσιμπιά ζάχαρης και τον μισό χυμό από το λεμόνι. Συμπληρώστε με λίγο νεράκι, αν χρειάζεται, τόσο όσο να φτάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τους κεφτέδες, αλατοπιπερώστε και βράστε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί η περίσσια σάλτσα. Αν χρειαστεί, συμπληρώστε με λίγο επιπλέον νεράκι.

7. Όταν είναι έτοιμοι, πασπαλίστε με λίγο επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό, περιχύστε με το υπόλοιπο λεμόνι και σερβίρετέ τους ζεστούς ή κρύους με τη συνοδεία αφράτου ρυζιού.

Διαβάστε επίσης:

Παραδοσιακό αρμένικο τσουρέκι

Φουρνιστές πατάτες γιαχνί με ελιές

Αφράτο σουφλέ με ζαμπόν και φέτα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:04