search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:25
MENU CLOSE

Η απόφαση ζωής της Ιρανής σκακίστριας Σάρα Χαντέμ να εμφανιστεί χωρίς μαντήλα (Photos/Videos)

25.01.2023 17:25
sara khandem
instagram/@saraa_khadem

Η Σάρα Χαντέμ ταξιδεύει πολύ συχνά στο εξωτερικό και συμμετέχει σε σκακιστικά τουρνουά.

Είναι μία από τις κορυφαίες σκακίστριες και όταν εμφανιζόταν σε δημόσιους χώρους φορούσε πάντα την μαντήλα της, όπως επιτάσσει ο ισλαμικός  νόμος στο Ιράν – την πατρίδα της. Κάποιες φορές έβγαζε την μαντήλα όταν έφευγαν από τον χώρο οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές. Όταν όμως προσκλήθηκε σε τουρνουά στο Καζακστάν, τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η 25χρονη Ιρανή σκακίστρια είχε αποφασίσει πως δεν θα κρατούσε τα προσχήματα.

«Θα αισθανόμουν, ας πούμε, ότι θα ήμουν άπιστη έναντι του λαού αν πήγαινα εκεί με την μαντήλα», λέει η Σάρα Χαντέμ, «δεν αισθανόμουν ότι είναι σωστό».

Αμέσως μόλις έφτασε στο Αλμάτι η κορυφαία σκακίστρια του Ιράν και 17η στην παγκόσμια κατάταξη, κυκλοφόρησαν  οι φωτογραφίες της: ήταν ασκεπής, χωρίς μαντήλα. Η εμφάνισή της στο πρωτάθλημα Fide World Rapid ερμηνεύθηκε ως έκφραση υποστήριξης στις διαδηλώσεις που γίνονται στο Ιράν μετά τον θάνατο της Κούρδισσας Μάχσα Αμίνι, στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών επειδή θεωρήθηκε πως είχε παραβιάσει τον αυστηρό κώδικα του Ιράν για την εμφάνιση των γυναικών.

Για την Σάρα Χαντέμ και τον σύζυγό της, τον σκηνοθέτη Αρντεσίρ Αχμάντι, η συμμετοχή στο τουρνουά του Καζακστάν ήταν ένα σημείο καμπής: από την γέννηση του γιου τους, πέρυσι,  ζύγιζαν τι ενέργειες έπρεπε να κάνουν για να μετεγκατασταθούν σε μία πιο ασφαλή χώρα.

Τα πράγματα επιταχύνθηκαν από τη πρόσκληση για τη συμμετοχή της Σάρα Χαντέμ στο τουρνουά, λέει ο 32χροος Αχμάντι. «Μου είπε- θέλω να πάω στο τουρνουά αλλά δεν θα φορώ χιτζάμπ. Της είπα – εντάξει, αν αυτή είναι η απόφασή σου, σε υποστηρίζω και μετά μπορούμε να πάμε στην Ισπανία».

Το ζευγάρι και ο γιος τους, που είναι 11 μηνών, έφτασαν τελικά στην Ισπανία στις αρχές Ιανουαρίου- τα πράγματα διευκόλυνε το γεγονός ότι η Σάρα Χαντέμ είναι μία κορυφαία αθλήτρια, αλλά και το ότι έχουν κάποιο ακίνητο στην Ισπανία.

Η Χαντέμ είναι η πέμπτη Ιρανή σκακίστρια που εγκαταλείπει το Ιράν τα τελευταία χρόνια – όλες μετεγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό αφού εμφανίστηκαν σε διεθνές τουρνουά χωρίς μαντήλα. 

Παρόλο που η ίδια προσπαθεί να αποσυνδέσει τις μαζικές διαδηλώσεις με την μετακίνηση της οικογένειάς της στην Ισπανία (λέει πως έγινε για «οικογενειακούς λόγους»), δεν μένει απαρατήρητη η συγκυρία με την πολιτική κατάσταση στο Ιράν.

Για λόγους ασφαλείας το ζευγάρι κρατά μυστική τη ακριβή τοποθεσία όπου εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία. Η Σάρα Χαντέμ λέει πως η απόφαση να βγάλει την μαντήλα ήτα δική της και δεν αφορά την οικογένειά της. «Ήταν δική μου και όχι οικογενειακή απόφαση», υποστηρίζει η Ιρανή σκακίστρια.

«Αυτό που έκανε δεν θεωρείται πολιτική πράξη στις περισσότερες χώρες. Όμως στο Ιράν τα πάντα έχουν πολιτική χροιά», λέει από την πλευρά του ο Αχμάντι.

Ο Αχμάντι έχει προσωπική εμπειρία: το 2014 συνελήφθη και κρατήθηκε τρεις μήνες στις φυλακές Νταστγερντ, μετά από ένα ντοκιμαντέρ που γύρισε με θέμα ένα μουσικό συγκρότημα της underground σκηνής.

Ο Αχμάντι και η Σάρα προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να αρχίσουν μια καινούρια ζωή στην Ισπανία, με πρώτο στόχο να ξαναμπεί στον παγκόσμιο σκακιστικό χάρτη η Σάρα, ύστερα από τους περιορισμούς της πανδημίας και την γέννηση του γιου τους.

Λέει πως θέλει να εκπροσωπεί το Ιράν στα διεθνή τουρνουά, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Η απόφαση που πήρα στο Αλμάτι είναι προσωπική. Όταν επιστρέψω στο Ιράν, όπως είμαι σίγουρη ότι θα συμβεί, θα απαντήσω σε κείνους που με ρωτούν πως ένοιωσα», λέει.

Διαβάστε επίσης:

Qatargate: Ελεύθερες θα αφεθούν η σύζυγος και η κόρη του Παντσέρι

Ποινική δίωξη σε αδιάφθορο δικαστή του Λιβάνου που συνεχίζει την έρευνα για την φονική έκρηξη στη Βηρυτό

ΕΕ: Η δύσκολη συζήτηση για το μεταναστευτικό – Τι ζητούν οι εταίροι από τη Ελλάδα (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:25