search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 03:05
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απειλές και εκβιασμοί με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (Videos)

03.02.2023 15:44
paris_new

Με φόντο την σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι ενόψει των αγώνων του 2024 στο Παρίσι.

Η Ουκρανία απείλησε  ότι θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αν επιτραπεί η συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει την άποψη ότι η όποια απαγόρευση τελικά «τιμωρεί τους αθλητές».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα σχέδιο ώστε να επιτραπεί στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να πάρουν μέρος στους Αγώνες του 2024, υπό μία ουδέτερη σημαία.

Όμως στη διελκυστίνδα αυτή έσπευσε να μπει η Πολωνία, ως αυτόκλητος υπερασπιστής της Ουκρανίας, διαμηνύοντας στη ΔΟΕ ότι αν αγωνιστούν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι υπάρχουν 40 χώρες που μπορεί να μποϊκοτάρουν τους επόμενους αγώνες, καθιστώντας άνευ νοήματος τους Ολυμπιακούς  του Παρισιού.

Τα γεράκια

Ο υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού της Πολωνίας, Καμίλ Μπόρτνιτσουκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια συμμαχία περίπου 40 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία, που θα μπλοκάρουν την συμβιβαστική λύση που αναζητεί η ΔΟΕ, πριν από την συνάντηση του οργανισμού, στις 10 Φεβρουαρίου.

«Λαμβάνοντας αυτό υπόψη δεν νομίζω ότι θα έχουμε δύσκολες αποφάσεις πριν από τους Ολυμπιακούς και αν είμαστε έτοιμοι να μποϊκοτάρουμε τους Αγώνες, η συμμαχία στην οποία συμμετέχουμε θα είναι τόσο ευρεία που θα καταστήσει άνευ νοήματος τους Αγώνες», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι «διερευνά μία οδό» που θα επιτρέψει στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν στο Παρίσι υπό μία ουδέτερη σημαία, προσθέτοντας ότι «σε κανέναν αθλητή δεν πρέπει να απαγορευτεί η συμμετοχή λόγω του διαβατηρίου του».

 Την ανακοίνωση αυτή σχολίασε η βρετανική κυβέρνηση λέγοντας ότι τα σχέδια της ΔΟΕ «απέχουν έναν ολόκληρο κόσμο από την πραγματικότητα του πολέμου».

Ο ουκρανός υπουργός Αθλητισμού, Βαντίμ Γκουτσάιτ δήλωσε ότι  οι αθλητικές ενώσεις της χώρας «πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία» με τις διεθνείς ομοσπονδίες για να απαγορευτεί η συμμετοχή στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές.

Και ο Πόντιος Πιλάτος

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο τέλος Φεβρουαρίου 2022, επέβαλε απαγόρευση συμμετοχής σε αγώνες για τους Ρώσους και Λευκορώσους. Όμως ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα μέτρο προστασίας αυτών των αθλητών, την στιγμή που αποφασίστηκε και τώρα επιμένει ότι δεν πρέπει να περιθωριοποιηθούν.

Οι υπουργοί Αθλητισμού από την Λετονία, την Λιθουανία, την Εσθονία και την Πολωνία, ανακοίνωσαν χθες ότι «κάθε  προσπάθεια της ΔΟΕ  να φέρει πίσω τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, ακόμα και κάτω από ουδέτερη σημαία, θα πρέπει να απορριφθεί». «Οι προσπάθειες για επιστροφή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους διεθνείς αγώνες υπό το κάλυμμα της ουδετερότητας νομιμοποιεί πολιτικές αποφάσεις και την ευρεία προπαγάνδα αυτών των χωρών», ισχυρίζονται οι υπουργοί Αθλητισμού της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων από τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς, τους οποίους ενθαρρύνει να σταματήσουν την μετάδοση αθλητικών γεγονότων στην Ρωσία και την Λευκορωσία. Όμως ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι αν επιτραπεί σε αθλητές από τις δύο χώρες να πάρουν μέρος σε αγώνες όπως οι Ολυμπιακοί, αυτό πρέπει να γίνει υπό κάποια ουδέτερη σημαία και «να είναι απολύτως σαφές ότι δεν εκπροσωπούν τα κράτη της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Όμως η ΔΟΕ υπενθύμισε ότι «η απειλή μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως διατυπώνεται  από την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουκρανίας, είναι ενάντια με θεμελιώδεις αρχές του ολυμπιακού κινήματος».

«Το μποϊκοτάζ συνιστά παραβίαση του ολυμπιακού χάρτη, που υποχρεώνει όλες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές να συμμετέχουν στους Αγώνες της Ολυμπιάδας στέλνοντας αθλητές. Όπως έδειξε η ιστορία τα προηγούμενα μποϊκοτάζ δεν επέτυχαν τους πολιτικούς στόχους και είχαν ως αποτέλεσμα μόνο την τιμωρία των αθλητών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα έβαλε με τον Μασκ και τον Μπέζος ο Μπιλ Γκέιτς (Video)

Ιαπωνία: Αυτή είναι η τελευταία λέξη της… φάρσας – Το φαινόμενο «τρομοκρατία του σούσι» (videos)

Επιστήμονες ανακάλυψαν άμορφο πάγο με πυκνότητα παρόμοια με του νερού! (photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04