search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:18
MENU CLOSE

Γερμανία: Ο υπόγειος «πόλεμος» στον κυβερνητικό συνασπισμό – Ανταγωνισμός μεταξύ Σολτς και Μπέρμποκ

04.02.2023 06:00
germania- apolisi -new

Η αναθεωρημένη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Γερμανίας υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε ένα αρραγές μέτωπο ως προς τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής, αλλά το φιλόδοξο σχέδιο καρκινοβατεί από καθυστερήσεις και συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ είναι βέβαιο πως δεν προλαβαίνει να έχει έτοιμο το σχέδιο για να παρουσιάσει την γερμανική στρατηγική στην Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, σε δύο εβδομάδες, όπως σχεδίαζε. Δεν προλαβαίνει γιατί η ίδια και το κόμμα της- οι Πράσινοι είναι πολύ απασχολημένοι στον αγώνα εξουσίας με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπως τονίζει το Politico .

Στο επίκεντρο των έντονων συζητήσεων μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς και των Πράσινων της Μπέρμποκ βρίσκεται η συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο θα συμμετέχουν πολλοί υπουργοί και ο καγκελάριος.  Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να εγκατασταθεί το συμβούλιο στην καγκελαρία ως μία καινούρια υπηρεσία με δικό της προσωπικό, που θα την ελέγχει ο Βόλφγκανγκ Σμιντ, δεξί χέρι του Σολτς. Οι Πράσινοι επιδιώκουν την εγκατάσταση του συμβουλίου στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να δημιουργήσουν ένα σκιώδες υπουργείο εξωτερικών εντός της καγκελαρίας», λέει ο εκπρόσωπος των Πράσινων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούργκε Τρίτιν.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας μπορεί να έχει έδρα μόνο στην καγκελαρία και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», λέει από την άλλη πλευρά ο Σοσιαλδημοκράτης Μίκαελ Ροτ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών ζητημάτων της Μπούντεσταγκ.

Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών δείχνει ενοχλημένο από αυτή τη διαμάχη και αποδίδει τις δυσκολίες σε «ανταγωνισμούς και ζήλιες» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που προέκυψε αυτή η διαμάχη: οι Πράσινοι δείχνουν σκεπτικοί με τα σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών πάνω από το 2% και θέλουν να αυξηθούν ανάλογα και οι δαπάνες για την διπλωματία. Αλλά αυτό είναι κόκκινη γραμμή για τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι δεν ταιριάζει αυτή η εικόνα της έντονης διαμάχης σε μια χώρα όπως η Γερμανία. Αλλά όπως λέει ο Ροτ του  SPD, είναι πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο και η κοινωνία συζητούν εντόνως θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, άρα οι διαφορές και οι διαμάχες είναι κάτι φυσιολογικό. «Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε μια λογική λύση», λέει ο Ροτ.

Βεβαίως είναι και η πρώτη φορά που οι τακτικισμοί ανάμεσα στα κόμματα γίνονται θέμα δημόσιας συζήτησης. Η Γερμανία συνήθιζε να λύνει τέτοια προβλήματα χωρίς να το αντιληφθούν οι υπόλοιποι.

Διαβάστε επίσης:

Ο δρομέας που έκανε 365 μαραθώνιες διαδρομές σε ένα χρόνο, αλλά δεν θέλει να μπει στο Γκίνες (Videos)

Χαμός σε πτήση: Επιβάτιδες «πιάστηκαν στα χέρια» για μια θέση στο παράθυρο – Μαλλιοτράβηγμα, χαστούκια και… στριπτίζ (Video)

Γαλλία: Συνελήφθη μαφιόζος της Ντρανγκέτα που εργαζόταν ως πιτσαδόρος – Πώς έπεσε στη «φάκα» της αστυνομίας (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:18