search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 04:50
MENU CLOSE

Γαλλία: Συνελήφθη μαφιόζος της Ντρανγκέτα που εργαζόταν ως πιτσαδόρος – Πώς έπεσε στη «φάκα» της αστυνομίας (Videos)

03.02.2023 17:22
greco_new

Στη φάκα έπεσε ο «Έλληνας» μαφιόζος που καταζητείτο από το 2006 και μάλιστα με τρόπο που θυμίζει παρωδία αστυνομικής ταινίας.

Ο Εντγκάρντο Γκρέκο συνελήφθη στο Σεντ Ετιέν και είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος μαφιόζος που πέφτει στα χέρια των αρχών σε λίγες εβδομάδες.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη του αρχινονού Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, όταν πήγε να επισκεφθεί μία κλινική για ιατρικές εξετάσεις στη Σικελία. Ο Ντενάρο διέφευγε της σύλληψης τριάντα χρόνια, ενώ ο «Έλληνας» μαφιόζος καταζητείτο εδώ και 17 χρόνια.

Μάλιστα, ο καταδικασμένος για φόνους Εντγάρντο Γκρέκο δεν έπαιρνε απολύτως κανένα μέτρο προστασίας, αφού τα τελευταία τρία χρόνια εργαζόταν ως σεφ σε πιτσαρία στη Γαλλία.

Ο Μεσίνα Ντεναρο ήταν «το αφεντικό των αφεντικών» της Κόζα Νόστρα, ενώ ο «Έλληνας» ήταν εκτελεστής της Ντραγκέτα της συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος που ξεκίνησε από τη Καλαβρία, στον ιταλικό  νότο. Η Ντραγκέτα θεωρείται η πιο ισχυρή μαφιόζικη οργάνωση στην Ιταλία και τα πλοκάμια της απλώνονται σε όλη την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική.

Ο 63χρονος Γκρέκο καταζητείτο για τη δολοφονία δύο αδελφών στη διάρκεια του πολέμου που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες της μαφίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Στέφανο και ο Τζιουζέπε Μπαρτολομένο ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου στην μικρή πόλη Κοσέτζα, τον Ιανουάριο του 1991. Οι σοροί τους δεν βρέθηκαν ποτέ και πιστεύεται ότι διαλύθηκαν με οξύ.

Μέλος της συμμορίας των εκτελεστών ήταν ο Γκρέκο, ο οποίος κατηγορήθηκε και για απόπειρα δολοφονίας ενός άλλου άνδρα, την ίδια χρονιά, στην ίδια πόλη.

Όταν οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Γκρέκο, το 2006, ο μαφιόζος φρόντισε να εξαφανιστεί. Ύστερα από οκτώ χρόνια εγκαταστάθηκε στην πόλη Σεντ Ετιέν, νοτιοδυτικά της Λιόν όπου απασχολήθηκε ως πιτσαδόρος σε ιταλικό εστιατόριο.

Ο Γκρέκο έβγαλε νέα ταυτότητα, επιλέγοντας το ονοματεπώνυμο «Πάολο Ντιμίτριο». Τον Ιούλιο του 2021, όταν πια είχε πειστεί ότι δεν κινδύνευε να συλληφθεί έκανε το λάθος να δώσει συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα για να διαφημίσει την ιταλική πίτσα και τα άλλα πιάτα που έφτιαχνε.

Ο Γκρέκο, που είχε επιλέξει το όνομα ενός μαφιόζου από την Πούλια, είχε πια γκρίζα μαλλιά. Δήλωνε πως είχε γεννηθεί στην Ιταλία, αλλά η καρδιά του ήταν στο Σεντ Ετιέν.

Οι ιταλοί καραμπινιέροι σε ανακοίνωση αναφέρουν ότι τον παρακολουθούσαν από το 2019, εντοπίζοντας  και το δίκτυο κάλυψης που είχε δημιουργήσει στη Γαλλία.

Στην επιχείρηση για την σύλληψή του συμμετείχαν Ιταλοί και Γάλλοι αστυνομικοί και η Ιντερπόλ.

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Αυτή είναι η τελευταία λέξη της… φάρσας – Το φαινόμενο «τρομοκρατία του σούσι» (videos)

Γιατί τα έβαλε με τον Μασκ και τον Μπέζος ο Μπιλ Γκέιτς (Video)

Σύνοδος Κορυφής στο Κίεβο: «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι με την ΕΕ» αλλά υπάρχουν στόχοι που πρέπει να εκπληρώσει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50