search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:00
MENU CLOSE

Οικονόμου για κόμμα Κασιδιάρη: Προσχηματικές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διάταξη της κυβέρνησης

06.02.2023 14:00
oikonomou_new

Την Τετάρτη θα συζητηθεί στη Βουλή η διάταξη που έφερε η κυβέρνηση, προκειμένου να «βάλει μπλόκο» στην κάθοδο στις εκλογές του κόμματος του καταδικασθέντος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «η νέα ρύθμιση δεν έρχεται ούτε ξαφνικά, ούτε σε νομικό κενό. Η ρύθμιση αυτή είναι το επιστέγασμα μιας συνολικής προσπάθειας της ελληνικής πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή. Ήδη, από το 2013 υπήρξαν διατάξεις για μη χρηματοδότηση κομμάτων που είχαν χαρακτηριστεί ως εγκληματικές οργανώσεις».

Συγκεκριμένα, είπε ότι «το 2021 ψηφίστηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν εκείνοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, να είναι ταυτόχρονα και ηγέτες σε “πολιτικά κόμματα”. Η διάταξη εκείνη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος τους έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας».

Εξήγησε, δε, ότι «η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να κλείσει ένα «παράθυρο» εκείνης της διάταξης, που δεν είναι άλλο, από το να ενδύεται μία κατ’ ουσίαν εγκληματική οργάνωση το μανδύα κομματικού σχηματισμού. Αφορά μάλιστα και τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί “αχυράνθρωποι”, ως δήθεν αντικαταστάτες, αλλά στην πραγματική ηγεσία βρίσκονται και την ασκούν εκείνα τα πρόσωπα, τα οποία βαρύνονται με σημαντική ποινική καταδίκη. “Ακουμπά” δηλαδή και τον πραγματικό ηγέτη της οργάνωσης αυτής, του μορφώματος αυτού και τον “αχυράνθρωπο”».

Ο Γ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «η διάταξη σε καμιά περίπτωση δεν εισέρχεται σε κυνήγι αναζήτησης και κρίσης της ιδεολογίας των κομμάτων. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να διακριβώσει εάν ένα κόμμα έχει ναζιστικά ή ρατσιστικά χαρακτηριστικά ή αν τα μέλη του μετέχουν σε δράσεις που εμφορούνται από ναζιστικά ή ρατσιστικά κίνητρα. Αυτό όμως θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτο, εξαιρετικά ανοιχτό σε ερμηνείες, θα δημιουργούσε συνθήκες που δύσκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν και θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική Δικαιοσύνη και στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Επανέλαβε, δε, το κάλεσμα της κυβέρνησης για ευρεία διακομματική στήριξη στη διάταξη, λέγοντας ότι «τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, είναι μία στιγμή κατά την οποία το σύνολο του πολιτικού συστήματος, όλα τα πολιτικά κόμματα, οφείλουν συντεταγμένα να σταθούν απέναντι σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία. Και εδώ δεν χωρούν ούτε υποσημειώσεις, ούτε αστερίσκοι, ούτε εξαιρέσεις, ούτε προσχηματικές διαφωνίες. Η Δημοκρατία χρειάζεται θεσμική οχύρωση για να παραμείνει ακμαία και ισχυρή απέναντι σε κάθε επίβουλο».

Ερωτηθείς, δε, για τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης -μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει δική του πρόταση-, ο Γ. Οικονόμου έκανε λόγο για «προσχηματικές» αντιδράσεις, εκτιμώντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν κατ’ αυτό τον τρόπο να αποφύγουν να συναινέσουν σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνει η κυβέρνηση, η οποία έχει ως στόχο να εμποδίσει εγκληματικές οργανώσεις να μπουν στη Βουλή. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, κατά τη συζήτηση της διάταξης στη Βουλή, να κάνει παρέμβαση και ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική αυλαία με πόλωση και τον Ανδρουλάκη… στην «πρέσα»

Φίλης για τηλεκπαίδευση: Την επιβάλλουν αυτοί που έζησαν ως γέροι – Χαρείτε τον χιονιά, κλείστε τις οθόνες!

Mητσοτάκης για τον σεισμό στην Τουρκία: Βαθιά θλίψη – Έτοιμη η Ελλάδα να προσφέρει βοήθεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 21:59