search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:24
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Τι προβλέπει η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη

22.01.2023 12:32
tsiprasvouli_new

Αναστολή του δικαιώματος κατάρτισης εκλογικών συνδυασμών και συμμετοχής στις εκλογές και όχι απαγόρευση κόμματος, προτείνει η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τις επόμενες μέρες απέναντι στη ρύθμιση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.

Η πρόταση εγκρίθηκε στη σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Τσίπρα την Παρασκευή και όπως διευκρινίζεται από την Αιτιολογική Έκθεση «τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές».

Η ρύθμιση «πατάει» στο άρθρο 29  παρ. 1 του Συντάγματος και προβλέπει την αναστολή του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών και συμμετοχής στις εκλογές σε δύο περιπτώσειςείτε αυτή πολιτικών κομμάτων που οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικής διακηρύξεις ή πολιτική δράση προκαλεί ή διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις  βίας κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, είτε πολιτικών κομμάτων του οποίου ο επικεφαλής ή μέλος της διοίκησης έχει καταδικαστεί ακόμη και πρωτοδίκως για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή πράξεις τρομοκρατίας (άρθρα 187, 187 Α ΠΚ). Διευκρινίζεται δε πως η ρύθμιση αυτή συντρέχει και για απλό μέλος που έχει διαπράξει τα παραπάνω εγκλήματα στο πλαίσιο δράσης του κόμματός του.

Ειδικότερα σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, το άρθρο 29, παρ. 1 του Συντάγματος «ορίζει ότι η ίδρυση πολιτικών κομμάτων είναι ελεύθερη, όμως η οργάνωση και η δράση τους οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η συνταγματική διάταξη δεν προβλέπει τη δυνατότητα απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικού κόμματος. Προς το σκοπό προστασίας της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, ωστόσο, ο εκλογικός νόμος μπορεί να θέσει υπό όρους τη συμμετοχή του σε εκλογές με την κατάρτιση συνδυασμού υποψηφίων».

Έτσι, «με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ότι δεν έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών πολιτικά κόμματα η οργάνωση και δράση των οποίων δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά την έννοια του Συντάγματος και ως τέτοια ορίζονται είτε: α) κόμματα των οποίων οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία κατά την έννοια του αντιρατσιστικού νόμου (άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 927/1979, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2485/2014 [Α΄ 191] και συμπληρώθηκε με το άρθρο 7 του ν. 4417/2017 [Α΄ 152] σε προσαρμογή προς την απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου [L 328]), είτε β) κόμματα ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης των οποίων έχει καταδικαστείακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα. Η περίπτωση αυτή συντρέχει ακόμα και για απλό μέλος, εάν έχει τελέσει εγκλήματα του προηγούμενου εδαφίου με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο, στο πλαίσιο δράσης κόμματος ή στο όνομά του. Για τα ίδια εγκλήματα έχει προβλεφθεί με το άρθρο 7Α του ν. 3023/2002 όπως προστέθηκε με το άρθρο 23 του ν. 4203/2013 (Α΄ 235) η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, διάταξη η οποία κρίθηκε ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα ή την ΕΣΔΑ (ΣτΕ 518/2015 Ολομ.)».

Σημειώνεται επίσης, πως «Για την αποτελεσματική εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης προβλέπεται η δυνατότητα πολιτικών κομμάτων, ενώσεων προσώπων ή άλλων οργανώσεων της κοινωνίας της πολιτών καθώς και κάθε εκλογέα να υποβάλλουν μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής των συνδυασμών στο, αρμόδιο για την ανακήρυξη των συνδυασμών, Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης για τη συνδρομή περίπτωσης αποκλεισμού του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών για κάποια από τα κόμμα που έχουν υποβάλει συνδυασμούς».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης για υποκλοπές: «Εκλογές με τους πολίτες στο σκοτάδι είναι δήλωση ενοχής του Μητσοτάκη»

Μηταράκης: «Η Ελλάδα δεν είναι πύλη εισόδου για την Ευρώπη» (Video)

Κεραμέως: «Κομβικό εργαλείο βελτίωσης των εκπαιδευτικών η αξιολόγηση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:21