search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:29
MENU CLOSE

Μόσχα: Οριστικό «λουκέτο» για τα έντυπα «Novaya gazeta» και «Novaya raskaz –gazeta»

08.02.2023 10:01
gazzetta new

Απορρίφθηκε από το περιφερειακό δικαστήριο της Μόσχας η ένσταση που είχε υποβάλει η διεύθυνση της εφημερίδας «Novaya gazeta» και του περιοδικού «Novaya raskaz –gazeta» κατά της απόφασης για ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας τους.

Η είδηση έγινε γνωστή και διαδόθηκε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Novaya Gazeta Europe» η οποία εκδίδεται και λειτουργεί στη Λετονία, από τους συντάκτες των φιμωμένων εντύπων που εγκατέλειψαν τη Ρωσία.

Τα δύο έντυπα είχαν «μπει στο μάτι» της ρωσικής κυβέρνησης και κατ’ επέκταση των  ρωσικών εποπτικών αρχών ιδίως από τότε που εκδηλώθηκε η εισβολή στην Ουκρανία και άρχισε έντονη λογοκρισία στη χώρα.

 Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε εκδοθεί απόφαση αφαίρεσης άδειας  των εντύπων για την οποία τότε η διεύθυνση τους είχε ασκήσει έφεση.

Στα υπόψη, διευθυντής της «Novaya gazeta» είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης , NTμίτρι Μουράτοφ το 2021.

Μέσα στον ίδιο μήνα το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε την άδεια που είχε και η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Novaya Gazeta». Εν τέλει μπλοκαρίστηκαν τα πάντα με το αιτιολογικό ότι λειτουργούσαν σαν «καθρέφτης» του περιοδικού «ΝΟ» (εκ του «Novaya raskaz –gazeta») η θεματολογία του  οποίου εστίαζε σε κοινωνικοπολιτικά θέματα επειδή «αφορά εμάς, την κοινωνία. Γιατί βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμαστε και γιατί είμαστε έτσι όπως είμαστε», σύμφωνα με σημείωμα της συντακτικής επιτροπής.

Ενδεικτικά το πρώτο τεύχος του «ΝΟ» περιέχει έρευνες της Λουντμίλα Ουλίτσκαγια για τον ολοκληρωτισμό, του Αντρέι Καλέσνικοφ για τη ρωσική ιδεολογία στην εποχή του Πούτιν, του Ντμίτρι Μπίκοφ για τη λογοτεχνία κατά τη διάρκεια του πολέμου και άλλα.

Αφορμή για την αφαίρεση της άδειας των  «Novaya Gazeta» και «Novaya raskaz -gazeta» υπήρξε, όπως υποστηρίχθηκε,  η μη τήρηση τυπικών διαδικασιών: η «Novaya Gazeta» δεν παρουσίασε τάχα στη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor την ανανεωμένη έκδοση του καταστατικού της, στο οποίο είχαν εισάγει ασήμαντες αλλαγές το 2006, ενώ η «Novaya raskaz-gazeta» κατά την άποψη της ρυθμιστικής αρχής δεν είχε υπερβεί τον ένα χρόνο κυκλοφορίας.

Από τον ιστότοπο της εφημερίδας «Novaya Gazeta» αφαιρέθηκε η άδεια έπειτα από δύο προειδοποιήσεις της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής Roskomnadzor επειδή δεν είχε τη σήμανση «ξένος πράκτορας» σε αρκετά δημοσιεύματά της.

Διαβάστε επίσης

Google Doodle: Η Google τιμά τη Mama Cax, το μοντέλο με το ένα πόδι

Χέρι – χέρι πήγαν χθες «Σασμός» και «Γη της ελιάς»- Είχαν την ίδια τηλεθέαση

Αφασία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 09:29