search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:50
MENU CLOSE

Σεισμός στη Συρία: Δραματική έκκληση των αξιωματούχων του ΟΗΕ για αποστολή βοήθειας

09.02.2023 06:00
syria seismos nekroi 876- new

Ο Μάλεκ Ιμπραχίμ κατάφερε να βγει ζωντανός από το σπίτι του στην Συρία, την ώρα που ο σεισμός το κουνούσε λες κι ήταν παιδικό παιχνίδι. Ανάσανε με ανακούφιση. Αλλά ύστερα από λίγη ώρα με απόγνωση αντιλήφθηκε  ότι 30 συγγενείς του είναι αγνοούμενοι.

Ο Ιμπραχίμ κλαίει και σκάβει με τα χέρια τα ερείπια των σπιτιών της οικογένειάς του ελπίζοντας ότι θα εντοπίσει κάποιον από τους 30 ζωντανό.

Μέχρι τώρα έχει βγάλει 10 νεκρούς με τη βοήθεια των γειτόνων του στο χωριό Μπενσάγια της βορειοδυτικής Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Ο θείος του, ο εξάδελφός του και οι οικογένειές τους παραμένουν κάτω από τα ερείπια. «Όλη η οικογένεια αφανίστηκε. Γενοκτονία», λέει ο 40χρονος Μάλεκ Ιμπραχίμ, καθώς τα δάκρυα σκαλίζουν το σκεπασμένο από την σκόνη πρόσωπο του.

«Βάλτε στην άκρη την πολιτική»

«Βάλτε στην άκρη την πολιτική», βοηθήστε τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία, λέει ο Ελ Μοστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ στην περιοχή, «αφήστε μας να κάνουμε την ανθρωπιστική αποστολή μας”. “Δεν μπορούμε να περιμένουμε διαπραγματευόμενοι. Όση ώρα διαπραγματευόμαστε χάνονται ζωές, τελειώνουν», προειδοποιεί ο Ελ Μοστάφα Μπενλαμλί, ζητώντας να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις συριακές περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση.

Οι περιοχές αυτές, στα σύνορα με την Τουρκία, δεν λαμβάνουν καμία βοήθεια που περνά από τις περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις αν δεν δώσει το πράσινο φως η Δαμασκός.

Ευτυχώς είναι έτοιμοι οι φιλάνθρωποι

Αλλά οι σεισμόπληκτοι στη Συρία δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Οι βρετανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις θα απευθύνουν από κοινού έκκληση για την συγκέντρωση χρημάτων για τους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και την Συρία.

Μια καταστροφή δίνει πάντα την ευκαιρία για να αναδειχτούν οι φιλάνθρωποι!  Η Επιτροπή Έκτακτων Καταστροφών συντονίζει την ταχεία ανταπόκριση από 14 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός και οι οργανώσεις Oxfam και Save the Children. «Όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές γνωρίζουμε ότι ο βρετανικός λαός θέλει να βοηθήσει», λέει εκπρόσωπος της επιτροπής.

Στις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα, καταστρώνονται σχέδια για να φιλοξενηθεί ένα συνέδριο δωρητών, τον Μάρτιο, ώστε να κινητοποιηθεί διεθνής βοήθεια για την Τουρκία και την Συρία για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του σεισμού, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Τώρα σπεύδουμε με αντίπαλο τον χρόνο για να σώσουμε ζωές. Σύντομα θα παράσχουμε βοήθεια. Η Τουρκία και η Συρία μπορούν να υπολογίζουν στην ΕΕ», έγραψε στο Twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η σύνοδος των δωρητών θα γίνει στις Βρυξέλλες, στις αρχές του επόμενου μήνα, σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές «για να κινητοποιηθούν χρήματα από τη διεθνή κοινότητα για την στήριξη των λαών» και στις δύο χώρες.

Προφανώς προκύπτει το ερώτημα πως αντιλαμβάνεται η κυρία φον ντερ Λάιεν τον συντονισμό με τις τουρκικές αρχές για να στηριχθούν οι λαοί και στις δύο χώρες. Μάλλον της διαφεύγει ότι ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει αυτούς που ζουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, επειδή τους θεωρεί “τρομοκράτες”. Εκτός κι αν η κυρία φον ντερ Λάιεν θεωρεί ότι θα δώσει χρήματα στον Ερντογάν για να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους στην Συρία.

«Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνο τους όταν μια τέτοια τραγωδία πλήττει τους ανθρώπους», διαβεβαίωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι πίσω από την έκρηξη του Nord Stream είναι Αμερικανοί

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: «Αδύνατο να ήμασταν προετοιμασμένοι» παραδέχεται ο Ερντογάν – Σχεδόν 12.000 οι νεκροί

Χαμός στα social media από το φιλί «στο στόμα» που έδωσε η Τζιλ Μπάιντεν στον σύζυγο της Καμάλα Χάρις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:36