search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 10:17
MENU CLOSE

Ιαπωνία: Πώς τα νησιά της… διπλασιάστηκαν – Τι έδειξε η ψηφιακή αποτύπωση του χάρτη της χώρας

16.02.2023 14:36
iaponia_nisia_1602_1200-700_new

Μπορεί να μην είναι εύκολο να μετρήσεις ένα-ένα τα νησιά και τις βραχονησίδες σε μια επικράτεια όπως η ιαπωνική, αλλά αυτό που κατέδειξε η ψηφιακή καταγραφή του χάρτη της χώρας εξέπληξε τους πάντες: Μέχρι τώρα στην ιαπωνική επικράτεια καταγράφονταν περίπου 7.000 νησιά, αλλά πλέον διαπιστώθηκε ότι στην Ιαπωνία ανήκουν 14.125 νησιά, δηλαδή διπλάσιος αριθμός από αυτό που έδειχναν οι χάρτες.

Η ψηφιακή αποτύπωση του ιαπωνικού χάρτη δεν αλλάζει το εύρος της επικράτειας της χώρας, αλλά αποτυπώνει τις αλλαγές που συντελούνται σε μία περιοχή όπου η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι τόσο έντονη που κάποιες βραχονησίδες αναδύονται από την θάλασσα και άλλες «εξαφανίζονται» σιωπηλά.

Οι γεωγράφοι έχοντας στα χέρια τους τα νέα ψηφιακά στοιχεία θα ανακοινώσουν σύντομα τα νέα δεδομένα της νησιωτικής χώρας, που είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που αποτυπώνονται στους συμβατικούς χάρτες.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια που έγινε μία τέτοια προσπάθεια από τις ιαπωνικές αρχές και αποτυπώνει την ύπαρξη 14.125 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, δηλαδή 7.273 περισσότερων από αυτές που αποτυπώνονται στον συμβατικό χάρτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, τα νέα δεδομένα δεν αλλάζουν τα χωρικά ύδατα της χώρας, αλλά η ψηφιακή «απογραφή» των εδαφών ήταν επιβεβλημένη δεδομένου ότι τα στοιχεία που υπήρχαν ως τώρα θεωρούνταν ξεπερασμένα.

Βουλευτής του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που πρωτοστάτησε στις πρωτοβουλίες για την ψηφιακή καταγραφή του χάρτη της χώρας, είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο το 2021 ότι «η ακριβής αντίληψη του αριθμού των νησιών είναι θέμα εθνικού συμφέροντος».

Η προηγούμενη καταγραφή των νησιών είχε γίνει από την ακτοφυλακή το 1987 και περιελάμβανε τις χερσαίες επιφάνειες με περιφέρεια τουλάχιστον 100 μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγράφονται στους χάρτες 6.852 νησιά. Χρησιμοποιώντας το ίδιο ακριβώς κριτήριο, η ψηφιακή αποτύπωση των νησιών και η σύγκριση με αεροφωτογραφίες και άλλα στοιχεία, οδηγεί στην αναθεώρηση αυτού του αριθμού και στην καταγραφή 14.125 νησιών.

Κάποιες από τις 47 περιφέρειες της Ιαπωνίας αποτελούνται από πολύ μεγάλο αριθμό νησιών. Η βόρεια περιφέρεια του Χοκάιντο, που είναι το ένα από τα τέσσερα μεγάλα νησιά της Ιαπωνίας, μαζί με το Χόνσου, το Σικόκου και το Κιούσου, έχει 1.473 νησιά σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, ενώ το Ναγκασάκι, στα νοτιοδυτικά, αποτελείται από 1.479 νησιά.

Διαβάστε επίσης:

Στόλτενμπεργκ προς Τουρκία: Δεχθείτε τώρα Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Ο σκύλος – διασώστης Proteo πέθανε από εξάντληση στα συντρίμμια της Τουρκίας

Διέλυσαν ολοκαίνουργιο Boeing 747 με 30 ώρες πτήσης – Το άδοξο τέλος ενός πριγκιπικού αεροπλάνου (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 10:17