search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 09:11
MENU CLOSE

Νησί Χαϊνάν: Ποια είναι η «Χαβάη της Κίνας», από όπου απογειώθηκε το μπαλόνι που έφτασε μέχρι τις ΗΠΑ

15.02.2023 17:00
kina nisi xainan – new

Το αποκαλούν «Χαβάη της Κίνας» και είναι ένα τροπικό νησί όπου η κινεζική μεσαία τάξη απολαμβάνει τις αμμώδεις παραλίες, πεντάστερα ξενοδοχεία και αγορές σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών.

Είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι ελεύθερου εμπορίου της Κίνας και φιλοξενεί το  Boao Forum, την ετήσια συνάντηση της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, που είναι γνωστή και ως «το Νταβός της Ασίας».

Ωστόσο η Χαϊνάν, η νοτιότερη επαρχία της Κίνας είναι και ένα νησί με στρατηγική σημασία. Και όπως ακριβώς η Χαβάη, φιλοξενεί στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις.

Από εκεί απογειώθηκε το “κατασκοπευτικό” μπαλόνι

Το νησί Χαϊνάν έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου από τις ΗΠΑ, το οποίο σύμφωνα με τους Αμερικανούς ήταν κατασκοπευτικό. Παρόλο που βρίσκεται χιλιάδες μίλια από την αμερικανική ήπειρο, το νησί αυτό ενδιαφέρει τις ΗΠΑ γιατί θεωρούν ότι από εκεί διευθύνεται ένα μέρος του κατασκοπευτικού προγράμματος του κινεζικού στρατού, όπως γράφει το CNN.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι το μπαλόνι που καταρρίφθηκε παρακολουθείτο από την στιγμή που απογειώθηκε από το νησί Χαϊνάν, στο τέλος Ιανουαρίου. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν λεπτομέρειες για την τοποθεσία από όπου απογειώθηκε το μπαλόνι, ούτε διευκρίνισαν εάν αυτό έγινε από κάποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Όμως είναι αδιαμφισβήτητο ότι το νησί, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, έχει μεγάλη σημασία για τον κινεζικό στρατό.

Τεράστιας σημασίας η ναυτική βάση

Μακριά από τα μάτια των Κινέζων που κάνουν διακοπές, ή των επιχειρηματιών που επισκέπτονται την περιοχή συνδυάζοντας δουλειές και αναψυχή, στο νοτιότερο τμήμα του νησιού Χαϊνάν βρίσκεται μία μεγάλη βάση του κινεζικού πολεμικού ναυτικού και εκεί αγκυροβολεί μέρος του Στόλου της Νότιας Θάλασσας. Από την βάση αυτή το κινεζικό ναυτικό έχει άμεση πρόσβαση σε διαφιλονικούμενα ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά είναι κοντά και στη θαλάσσια οδό που συνδέει την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού με την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Από αυτή τη μεγάλη ναυτική βάση ξεκίνησε τα ταξίδια του, το 2019, το δεύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το  Shandong. Στην ίδια βάση ναυλοχούν τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Κίνας που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Το 2020 η ναυτική βάση Γιουλίν έγινε πρωτοσέλιδο θέμα, όταν εμπορικοί δορυφόροι εντόπισαν ένα υποβρύχιο που έμπαινε σε σήραγγα, η οποία οδηγούσε σε υπόγειες εγκαταστάσεις στο νησί.

Στην ίδια βάση ελλιμενίζονται σκάφη του λεγόμενου σκιώδους στόλου της Κίνας, που εμφανίζονται ως αλιευτικά αλλά εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές. Η Κίνα επισήμως αρνείται την ύπαρξη αυτού του σκιώδους στόλου.

Το 2021, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών υποστήριξε ότι η Κίνα φτιάχνει νέες εγκαταστάσεις στο νησί Χαϊνάν για την ανάπτυξη μονάδων ηλεκτρονικού πολέμου και αντικατασκοπείας.

Τα σχέδια της Κίνας για το νησί

Τον Σεπτέμβριο του 2022 δορυφορικές εικόνες έδειξαν πως η Κίνα διευρύνει την βάση υποβρυχίων στο νησί φτιάχνοντας άλλες δύο θέσεις ελλιμενισμού, πέραν των τεσσάρων που υπάρχουν.

Με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων ατόμων το νησί Χαϊνάν είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το Οάχου,  το πιο πυκνοκατοικημένο νησί του συγκροτήματος της Χαβάης, όπου βρίσκεται η ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ.

Παρά την τεράστια σημασία του η οικονομία του νησιού Χαϊνάν είναι από τις πιο μικρές σε σύγκριση με άλλες κινεζικές επαρχίες και στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή.

Το 2020 η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει μέχρι το 2035 να έχει μετατρέψει το νησί στο μεγαλύτερο λιμάνι ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, μειώνοντας την εξάρτηση του Χαϊνάν από τομείς της παραδοσιακής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εκτός ελέγχου στο δικαστήριο 25χρονη που αποκεφάλισε τον εραστή της – Επιτέθηκε στον δικηγόρο της (Video)

Σεισμός στην Τουρκία: Αντιμέτωποι με τις ασθένειες οι επιζώντες λόγω της έλλειψης νερού και υποδομών

Σεισμός στην Τουρκία: Χειροκροτήματα για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην Κωνσταντινούπολη (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 09:11