search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:33
MENU CLOSE

Διέλυσαν ολοκαίνουργιο Boeing 747 με 30 ώρες πτήσης – Το άδοξο τέλος ενός πριγκιπικού αεροπλάνου (videos)

16.02.2023 12:36
aeroplano_boeing747_1200-700_new

Άδοξο τέλος έχει ένα αεροπλάνο Boeing 747 που αγοράστηκε για να μεταφέρει μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και έχοντας μόλις 30 ώρες πτήσης καταλήγει σε «νεκροταφείο» αεροσκαφών για να διαλυθεί για ανταλλακτικά ή για ανακύκλωση μετάλλων.

Το αεροπλάνο είχε καθηλωθεί εδώ και δέκα χρόνια στο EuroAirport Basel Mulhouse του Φράιμπουργκ, στα σύνορα Γαλλίας, Ελβετίας και Γερμανίας. Εκεί επρόκειτο να μετατραπεί σε ένα υπερπολυτελές VIP αεροσκάφος, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Και αφού δεν βρέθηκε ούτε ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής, μεταφέρθηκε στο Pinal Airpark, στην Αριζόνα, όπου συγκεντρώνονται αεροσκάφη που αποσύρονται για να διαλυθούν και να ανακυκλωθούν.

Το αεροπλάνο ήταν της κλάσης BBJ -«Boeing Business Jet»- μία έκδοση που απευθύνεται σε κυβερνήσεις και εταιρίες και το εσωτερικό του είναι ειδικά διαμορφωμένο, χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τα κοινά αεροσκάφη. Είναι το πιο προηγμένο μοντέλο -747-8- που έχει παραχθεί από την Boeing, αλλά δεν είχε εμπορική επιτυχία λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους. Το τελευταίο αεροσκάφος αυτού του τύπου παραδόθηκε φέτος στην Atlas Air και έκτοτε σταμάτησε η παραγωγή, αν και υπάρχουν σχέδια για να γίνουν μετατροπές που θα καλύπτουν τις ανάγκες των αμερικανικών προεδρικών αεροπλάνων, των γνωστών Air Force One.

Η Boeing έχει πουλήσει μέχρι τώρα 250 αεροπλάνα της κλάσης BBJ, αλλά τα περισσότερα με βάση το 737, που έχει μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία. Το μεγαλύτερο και πιο ακριβό BBJ 747-8 πωλείτο πιο  δύσκολα.

«Συνολικά φτιάχτηκαν δέκα τέτοια αεροπλάνα και αυτό είναι το πρώτο που αποσύρεται», δήλωσε στο CNN ο Κόνορ Ντάιβερ, αναλυτής της εταιρίας Cirium. «Δεν είναι σαφές ποιος τα αγοράζει, αλλά είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο ιδιωτικό αεροπλάνο και οι αγοραστές είναι μάλλον κυβερνήσεις και βασιλικές οικογένειες», πρόσθεσε.

Στην ανακύκλωση αντί για πτήσεις VIP

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος που αποσύρθηκε θα παραδινόταν στην σαουδαραβική κυβέρνηση και ειδικότερα στον πρίγκιπα Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ-Σαουντ, αλλά πέθανε το 2011, λίγους μήνες πριν από την παράδοση. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε τον Μάιο του 2012 και επισήμως ήταν έτοιμο τον Ιούνιο του 2012.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας πέταξε πιθανώς στο Σαν Μπερναρντίνο και το Σαν Αντόνιο του Τέξας για δυο μήνες και μετά, τον Δεκέμβριο του 2012 πήγε στη Βασιλεία», είπε ο Ντάιβερ. «Υποθέτω ότι πήγε εκεί για να διαμορφωθεί το εσωτερικό. Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Φαίνεται πως έμεινε καθηλωμένο για δέκα χρόνια».

Το 2017, χωρίς να έχει γίνει καμία διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, πουλιόταν έναντι 95 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αρχική τιμή ήταν περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά το υψηλό κόστος για τη διαμόρφωση ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για τους ενδιαφερόμενους και τελικά δεν βρέθηκε αγοραστής.

Το τελευταίο κεφάλαιο γράφεται στο Pinal Airpark, όπου αφαιρέθηκαν τα κομμάτια του αεροπλάνου που έχουν μεγάλη αξία, όπως οι κινητήρες. «Οι κινητήρες έχουν ήδη αφαιρεθεί. Ήταν εντελώς καινούριοι και ο καθένας αξίζει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια», είπε ο Ντάιβερ.

Δεν είναι σαφές εάν το υπόλοιπο θα πάει για ανακύκλωση μετάλλων στο σύνολό του ή κάποια τμήματα θα αποθηκευτούν για να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

Άλλα εννέα BBJ 747 πετούν αυτή τη στιγμή και ανήκουν στις κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Κουβέιτ, του Μαρόκου, το Ομάν και του Κατάρ, σύμφωνα με τον Ντάιβερ.

Διαβάστε επίσης:

Νέα ανακάλυψη για τις μαύρες τρύπες – Περιέχουν σκοτεινή ενέργεια που τροφοδοτεί την επέκταση του σύμπαντος (video)

Διάστημα: Αστροφυσικοί ανακάλυψαν την τέλεια σφαιρική έκρηξη

Τουρκία: Διασώστες βγάζουν επιζώντες από τα ερείπια δέκα ημέρες μετά τον σεισμό (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 21:22