search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:12
MENU CLOSE

Αλλάζουν όλα σε TikTok, Twitter και Facebook – Έρχεται ευρωπαϊκή ρύθμιση για την καταστολή τοξικού περιεχομένου

17.02.2023 23:42
social_media_new

Το TikTok, το Twitter, το Facebook και το Instagram έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανόνες βάσει του νόμου της ΕΕ για την εποπτεία περιεχομένου, τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή τα μεσάνυχτα για να αποκαλύψουν πόσοι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο του DSA. Οι πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις σαρωτικές απαιτήσεις από το καλοκαίρι του 2023, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας κατάργησης παράνομου περιεχομένου, του περιορισμού της παραπληροφόρησης και της καλύτερης προστασίας των παιδιών και των εφήβων υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το TikTok είπε την Παρασκευή ότι είχε καταμετρήσει κατά μέσο όρο 125 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην ΕΕ από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023. Η Meta ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπήρχαν περίπου 255 εκατομμύρια μέσοι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες με βάση την ΕΕ στο Facebook και περίπου 250 εκατομμύρια χρήστες στο Instagram μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2022. Το Twitter είπε ότι είχε σχεδόν 101 εκατομμύρια χρήστες στην ΕΕ κατά μέσο όρο τις τελευταίες 45 ημέρες. Το YouTube είπε ότι πάνω από 401 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα έως και 6% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων των εταιρειών, εάν οι έρευνές τους βρουν υπαίτιες τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOP). Οι μεγάλες εταιρείες θα ελέγχονται επίσης από εξωτερικές εταιρείες ώστε να διαπιστωθεί ότι κάνουν αρκετά προκειμένου οι αλγόριθμοι και οι πλατφόρμες τους να μην ενέχουν μεγάλους κινδύνους για την κοινωνία και οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε ορισμένα κρίσιμα εσωτερικά δεδομένα. 

Αρκετές μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube και το TikTok έχουν τεθεί υπό έλεγχο για διάδοση παραπληροφόρησης και την ώθηση των χρηστών σε ολοένα και πιο ακραίο περιεχόμενο. Το Instagram έχει επίσης αντιμετωπίσει εκτεταμένη κριτική επειδή φέρεται να βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων κοριτσιών.

Οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει επίσης να πληρώνουν έως και 0,05% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους κάθε χρόνο στην Επιτροπή για να χρηματοδοτήσουν την επιβολή του DSA. Εν τω μεταξύ, οι μικρότερες πλατφόρμες θα πρέπει να ακολουθούν λιγότερες υποχρεώσεις και θα πρέπει να επικεντρωθούν μόνο στην αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου. 

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Νέο συγκλονιστικό βίντεο από τη φονική δόνηση

Λευκός Οίκος: Ίσως δεν είναι εφικτό να ανακτηθούν τα «αντικείμενα» που καταρρίφθηκαν (Videos)

Τουρκία: Συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική τρεις Έλληνες εθελοντές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:07