search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:05
MENU CLOSE

Στα «χαρακώματα» με φόντο την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά

24.02.2023 18:09
EIDIKO-DIKASTIRIO-12311-NEW

Νέο μέτωπο στην πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου να καταδικάσει τον Νίκο Παππά σε δύο χρόνια φυλάκισης με τριετή αναστολή για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ειδικότερα, το Ειδικό Δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή στον Νίκο Παππά, ενώ για τον Χρήστο Καλογρίτσα αποφασίστηκε χρηματική ποινή. Αποφάσισε ομόφωνα την ενοχή του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Σε αντίθεση με την εισαγγελέα της έδρας που είχε προτείνει την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων, οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος και τον επιχειρηματία για συνέργεια στο ίδιο αδίκημα. Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντά ο Νίκος Παππάς.

«Πολιτική δίκη»

Στην πρώτη του αντίδραση ο κ. Παππάς έκανε λόγο για «ξεκάθαρα πολιτική δίκη»

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS.

Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους “γαλάζιους κοριούς” και τις “γαλάζιες ακρίδες”.

Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα.

Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι. Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον.»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω facebook κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά.

Πιο αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι: «Ο κ. Τσίπρας, εξαιτίας του πανικού που τον έχει καταλάβει μετά την ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά, του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του, λέει πράγματα παράλογα, ασυνάρτητα και θεσμικά επικίνδυνα.

Ο κ. Παππάς δικάστηκε και καταδικάστηκε ομόφωνα από τους φυσικούς του δικαστές στο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε παραπεμφθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη κι όχι από τη Βουλή, όπως ακριβώς προβλέπεται στο Σύνταγμα και στην κείμενη νομοθεσία.

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για να κρατάει τον κ. Παππά στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια του, ο κ. Παππάς «κρατάει» δυνατά τον κ. Τσίπρα. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι με τι, αλλά θα το μάθουμε κι αυτό».

«Ο κ. Οικονόμου μάλλον κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου απαντώντας στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην οποία αναφέρει πως ο Νίκος Παππάς «κρατάει» τον Αλέξη Τσίπρα και γι’αυτό ο πρόεδρος του κόμματος θα τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη σημερινή του καταδίκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Επειδή στην κυβέρνηση, και ιδίως με τις παρακολουθήσεις, ο ένας κρατάει τον άλλον, θαρρεί ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι γίνεται. Τον ενημερώνουμε ότι ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον “κρατάνε», καταλήγει η Πόπη Τσαπανίδου.

«Σεβαστή η απόφαση αλλά αντίθετη προς την αλήθεια»

Η Κουμουνδούρου, στην επίσημη αντίδρασή της, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, χαρακτήρισε την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου «σεβαστή». Εν τούτοις, υπάρχει ένα «ναι μεν αλλά» καθώς αμφισβητείται το κατά πόσο είναι μια δίκαιη απόφαση. Υπογραμμίζεται έτσι πως «το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα από την εισήγηση της εισαγγελίαςαντίθετα από τις αθωωτικές αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση, αντίθετα από τη λογική. Και δυστυχώς αντίθετα και από την αλήθεια»

Τονίζεται επίσης ότι αν ο μόνος υπουργός που έφερε χρήματα στα δημόσια ταμεία διέπραξε παράβαση καθήκοντος, τότε «όλοι όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και ζημιώνουν το  δημόσιο ταμείο, τι άραγε έχουν διαπράξει;».

Η Κουμουνδούρου διαμηνύει τέλος πως «ευτυχώς πολύ σύντομα επ’ αυτού θα αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Και η ετυμηγορία του θα είναι δικαιοσύνη παντού». Και στην ουσία δείχνει πως θεωρεί την απόφαση πολιτική και άρα και η απάντηση που θα δοθεί θα είναι πολιτική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το Ειδικό Δικαστήριο αποφάσισε αντίθετα από την εισήγηση της εισαγγελίας, αντίθετα από τις αθωωτικές αποφάσεις της τακτικής δικαιοσύνης για την ίδια υπόθεση, αντίθετα από τη λογική. Και δυστυχώς αντίθετα και από την αλήθεια, 

Προφανώς η απόφασή του είναι σεβαστή, αλλά το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες και από την πραγματικότητα.

Αν ο υπουργός της μόνης κυβέρνησης που φρόντισε να εφαρμόσει μετά από δεκαετίες ασυδοσίας το Σύνταγμα και να διεξάγει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εισπράττοντας χρήματα για το Δημόσιο Ταμείο, διέπραξε παράβαση καθήκοντος, όλοι όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και ζημιώνουν το  δημόσιο ταμείο, τι άραγε έχουν διαπράξει; 

Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 9 δις και εκποιούν δημόσιο πλούτο τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν;

Ευτυχώς πολύ σύντομα επ’ αυτού θα αποφανθεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός.

Και η ετυμηγορία του θα είναι δικαιοσύνη παντού. 

Και στη κοινωνία και στην οικονομία αλλά και στην απονομή της δικαιοσύνης».

Παραμένει στo ψηφοδέλτιo ο Νίκος Παππάς

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Παππάς παραμένει στο ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπως επιβεβαιώνει η Κουμουνδούρου.

Νωρίτερα, στην αντίδρασή του μετά την απόφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν «θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά».

«Καταλαβαίνουμε πόσο τον «κρατάει» ο Παππάς»

Απαντώντας στην ανακοίνωση της αξιωματική αντιπολίτευσης ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε πως «σε μία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπως είναι η Ελλάδα, ισχύει η διάκριση των εξουσιών και η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια και μόνο».

Τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, μη αποδεχόμενος αυτή τη θεμελιώδη συνταγματική πρόβλεψη, αμφισβητεί τον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος και του Πολιτεύματος. Όσα λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παππάς θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο εξής: δεν υπάρχει νομιμότητα, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα∙ οι αποφάσεις είναι καλές και δίκαιες μόνο όταν συμφωνούμε με αυτές, δεν υπάρχουν θεσμοί, μονάχα λαός».

«Πρόκειται για απόψεις που συνιστούν τον τραμπισμό αλά γκρέκα και παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου» σημειώνει ο κ. Οικονόμου και υπογραμμίζει:

«Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό να επιβάλλει δικαιοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης! Αυτή και μόνο η αποστροφή συνιστά εξτρεμισμό χειρίστου είδους και ευθεία βολή εναντίον της Δημοκρατίας μας. Όποιος θέλει να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, επιδιώκει να γίνει τύραννος.

Ο κ. Τσίπρας, τέσσερις ώρες μετά την ομόφωνη απόφαση καταδίκης τού παλιότερου και στενότερου συνεργάτη του, παραμένει άφαντος και άφωνος. Οφείλει να απαντήσει:

– Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;

– Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας;

– Θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά; Αν όχι τότε για να κρατάει ο κ. Τσίπρας τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια καταλαβαίνουμε πόσο ”κρατάει” ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα».

ΝΔ για Παππά: Υπάρχουν όντως δικασταί εις τας Αθήνας

Η ΝΔ μετά την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ανέβασε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της δημοκρατίας για άλλη μια φορά νίκησε το σκοτάδι».

Και το σχόλιο της ΝΔ είναι: «Ναι. Υπάρχουν όντως δικασταί εις τας Αθήνας. Και καταδίκασαν ομόφωνα τον συνεργάτη σας. Ομόφωνα και αμετάκλητα ένοχος ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για παράβαση καθήκοντος».

ΠΑΣΟΚ: «Υπάρχουν δικασταί εις Αθήνας»

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «υπάρχουν δικασταί εις Αθήνας» και πρόσθεσε πως η τότε κυβέρνηση με την αντισυνταγματική διαδικασία, που ακολούθησε, επέλεξε τα παιχνίδια παρασκηνίου για να μοιράσει άδειες σε φιλικούς επιχειρηματίες.

Ο Δ. Μάντζος συμπλήρωσε: «Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε. Αναρωτιόμαστε: Τι θα πει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα βγάλει άραγε ανακοίνωση όπως έκανε προ ημερών πανηγυρίζοντας για την εισαγγελική πρόταση, μιας και παγίως η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τη Δικαιοσύνη αλά καρτ, όπως έπραξε στο παρελθόν και με τις ανεξάρτητες αρχές; Ή θα παραδεχτεί και σήμερα “ότι υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας“».

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Γιώργος Ρωμαίος

Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Είναι δειλός – Έστησε Ειδικά Δικαστήρια για υπουργούς μου, αλλά δεν τόλμησε για εμένα»

H Εύα Καϊλή δεν χάρηκε για την αποφυλάκιση Τζόρτζι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 08:04