search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:57
MENU CLOSE

Guardian: Η Ελλάδα έχει τον χειρότερο δείκτη ασφαλείας των σιδηροδρόμων στην ΕΕ – Η σύγκριση με το δυστύχημα της Γερμανίας (Videos)

01.03.2023 19:24
treno3_new

Το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι το χειρότερο εδώ και μία δεκαετία για τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian, εστιάζοντας στο αδιανόητο γεγονός ότι δύο τρένα βρέθηκαν να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, αλλά στην ίδια γραμμή.

Η ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν τα επιβατικά τρένα σε τέτοιες γραμμές μπορεί να φτάσει στα 125 μίλια την ώρα και αυτόπτης μάρτυρας τον οποίον επικαλείται ο Guardian λέει ότι η αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν προς την Θεσσαλονίκη κινείτο με ταχύτητα περίπου 100 μιλίων την ώρα.

Η ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τη μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών με τέτοιες ταχύτητες είναι σαφής: πολλά βαγόνια εκτροχιασμένα, καμένα και δύο «που έχουν εξαϋλωθεί», όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί με βεβαιότητα στα αίτια της τραγωδίας, αλλά οι ερευνητές θα εστιάσουν στο κατά πόσο λειτουργούσε η σηματοδότηση στις γραμμές ή τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή από ανθρώπινο λάθος, σύμφωνα με τον Guardian.

Το μόνο συγκρίσιμο δυστύχημα που έχει γίνει στην Ευρώπη, ήταν αυτό που έγινε το 2016 στην Γερμανία, που στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων. Σε αυτή την περίπτωση δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά κινούμενες στη ίδια γραμμή αλλά σε αντίθετες κατευθύνσεις, κάτι που προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος, το οποίο διαπιστώθηκε μετά από τις έρευνες των αρμόδιων αρχών.

Ο Guardian σημειώνει ότι λαμβάνοντας υπόψη το εύρος του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα, ο δείκτης ασφαλείας είναι ο χειρότερος στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Το συμπέρασμα βγαίνει από τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας σιδηροδρόμων της ΕΕ. Παρόλο που το δίκτυο στην Ελλάδα αντιστοιχεί μόλις στο 2% του δικτύου που έχει η Βρετανία, είναι μεγάλος ο αριθμός των θυμάτων, τα οποία μάλιστα είναι κυρίως εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους και όχι επιβάτες.

Η εταιρία ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδιωτικοποιήθηκε το 2017, σημειώνει ο Guardian, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης προσέλκυσε το ενδιαφέρον μόνον της κρατικής ιταλικής εταιρίας Ferrovie dello Stato Italiane.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις για τα αίτια του δυστυχήματος, κάποιοι στην Ελλάδα θέτουν ήδη ερωτήματα για την χρηματοδότηση, την στελέχωση και την συντήρηση των σιδηροδρόμων, γράφει ο Guardian.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης έγραψε στο twitter: «Τώρα είναι στιγμή πένθους και φροντίδας για τους τραυματίες και τις οικογένειες των θυμάτων. Αλλά σύντομα θα φέρουμε στην ελληνική βουλή το ουσιαστικό θέμα: άλλη μία τραγωδία που προκλήθηκε από την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων. Πάντιγκτον 1999, Λάρισα 2023».

Διαβάστε επίσης:

Δυστύχημα στα Τέμπη: Το οδοιπορικό του BBC στα συντρίμμια του μοιραίου τρένου (Video)

Τέμπη: Το μήνυμα συμπαράστασης του Μακρόν στα ελληνικά

Τα δέκα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στον κόσμο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15