ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:18
MENU CLOSE

Τα δέκα χειρότερα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στον κόσμο (Videos)

01.03.2023 13:17

Τα περισσότερα από τα πλέον πολύνεκρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στην ιστορία έχουν προκληθεί από τεχνικά προβλήματα στις αμαξοστοιχίες, από εκτροχιασμούς ή φωτιές, αλλά και κάποια από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σρι Λάνκα, Queen of The Sea

Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα έγινε στη Σρι Λάνκα, εξαιτίας του τσουνάμι, τον Δεκέμβριο του 2004. Η αμαξοστοιχία Queen of The Sea, που μετέφερε περισσότερους επιβάτες από αυτούς που θα έπρεπε, κατακλύσθηκε από τα νερά στη νοτιοδυτική παραθαλάσσια σιδηροδρομική γραμμή της χώρας, στην περιοχή Περαλίγια, με συνέπεια να χάσουν την ζωή τους 1.700 άνθρωποι. Το τρένο εκτελούσε δρομολόγιο από το Κολόμπο και πλησίαζε στον προορισμό του, στην πόλη Γκάλε, όταν κατακλύσθηκε από τα νερά του τσουνάμι και καταστράφηκε από δύο κύματα που το χτύπησαν, με συνέπεια να χάσουν την ζωή τους όλοι οι επιβάτες που συνωστίζονταν στα οκτώ βαγόνια.

Ινδία, εκτροχιασμός Μπιχάρ

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο κρατίδιο Μπιχάρ, στην Ινδία, που στοίχησε την ζωή περίπου 800 ανθρώπων, έγινε τον Ιούνιο του 1981, όταν μία επιβατική αμαξοστοιχία που περνούσε από γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μπαγκάτι, κοντά στην πόλη Μάνσι, χτυπήθηκε από κυκλώνα. Το τρένο εκτροχιάστηκε και έπεσε στον ποταμό.

Γαλλία, Σεν-Μισέλ-ντε-Μοριέν

Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην γαλλική ιστορία έγινε τον Δεκέμβριο του 1917, όταν εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία με περισσότερους  από 700 επιβάτες, στο Σεν-Μισέλ-ντε-Μοριέν. Το τρένο εκτροχιάστηκε εξαιτίας βλάβης στο σύστημα πέδησης λίγο πριν μπει στον σταθμό και  τυλίχτηκε στις φλόγες.

Ρουμανία, σταθμός Τσιουρέα

Την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο του 1917, στον σταθμό Τσιουρέα της Ρουμανίας, έγινε άλλη μια τραγωδία, που στοίχησε την ζωή τουλάχιστον 600 ανθρώπων. Η αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε και τυλίχτηκε στις φλόγες λόγω προβλήματος στο σύστημα πέδησης. Το τρένο είχε 26 βαγόνια, στα οποία επέβαιναν περίπου 1000 άτομα, μεταξύ των οποίων στρατιώτες και πρόσφυγες που απομακρύνονταν από την περιοχή λόγω της προέλασης των Γερμανών.

Μεξικό, δυστύχημα στη Γκουανταλαχάρα

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη Γκουανταλαχάρα, στο Μεξικό, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 600 ανθρώπων. Η τραγωδία έγινε τον Ιανουάριο του 1915, εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα πέδησης. Η αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε και έπεσε σε γκρεμό κοντά στην Γκουανταλαχάρα. Ως εκ θαύματος διασώθηκαν περίπου 300 επιβάτες. Στα 20 βαγόνια επέβαιναν μέλη των οικογενειών των στρατευμάτων του Venustiano Carranza, στη διάρκεια της Μεξικανικής Επανάστασης.

Ρωσία, καταστροφή της Ούφα

Η σιδηροδρομική τραγωδία της Ούφα έγινε τον Ιούνιο του 1989, κοντά στην πόλη Ούφα της Σοβιετικής Ένωσης, με συνέπεια να χάσουν την ζωή τους 575 άνθρωποι και είναι το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ρωσική και σοβιετική ιστορία.

Η τραγωδία προκλήθηκε εξαιτίας του εξαιρετικά εύφλεκτου νέφους που είχε δημιουργηθεί από διαρροή υγροποιημένου φυσικού αερίου, από αγωγό που βρισκόταν κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή, την στιγμή που περνούσα από το σημείο δύο αμαξοστοιχίες, που μετέφερα συνολικά 1300 επιβάτες. Προκλήθηκε μία ισχυρότατη έκρηξη, που υπολογίστηκε ότι ήταν ανάλογη με 10 κιλοτόνους ΤΝΤ, με συνέπεια να τυλιχτούν στις φλόγες οι αμαξοστοιχίες.

Ιταλία, Μπαλβάνο

Το δυστύχημα κοντά στο Μπαλβάνο, στη νότια Ιταλία, έγινε τον Μάρτιο του 1944, με συνέπεια να σκοτωθούν 520 άνθρωποι. Είναι το χειρότερο δυστύχημα στην ιστορία της Ιταλίας και ένα από τα πιο παράξενα που έγιναν στη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Η τραγωδία προκλήθηκε από ένα τοξικό νέφος μονοξειδίου του άνθρακα από τις ατμομηχανές της αμαξοστοιχίας, όταν μπήκε στη σήραγγα Άρμι. Το χαμηλής ποιότητας κάρβουνο που χρησιμοποιείτο για την κίνηση του τρένου, προκάλεσε τοξικό νέφος μονοξειδίου του άνθρακα, που διαχύθηκε στα βαγόνια χωρίς να γίνει αντιληπτό από τους επιβάτες. Μόνο μερικοί επιβάτες στο τελευταίο βαγόνι επέζησαν, καθώς κατάφεραν να διαφύγουν πριν κατακλυσθεί και αυτό από το τοξικό δηλητηριώδες νέφος.

Ισπανία, Τόρε ντελ Μπιέρθο

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Τόρε ντελ Μπιέρθο έγινε τον Ιανουάριο του 1944, κοντά στο χωριό Τόρε ντελ Μπιέρθο της Ισπανίας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων. Το δυστύχημα προκλήθηκε από φωτιά εξαιτίας της σύγκρουσης τριών συρμών μέσα σε τούνελ- μίας επιβατικής αμαξοστοιχίας, ενός συρμού με τρία βαγόνια και ενός τρένου με 27 βαγόνια, γεμάτα κάρβουνο. Η κύρια αμαξοστοιχία παρουσίασε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης και χτυπήθηκε από τον συρμό με τα τρία βαγόνια, με συνέπεια και τα δύο να τυλιχτούν στις φλόγες. Πάνω σε αυτά έπεσε το τρένο με το κάρβουνο, που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

Αιθιοπία, εκτροχιασμός Αουάς

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Αουάς της Αιθιοπίας προκάλεσε τον θάνατο περίπου 400 ανθρώπων. Πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Αφρική και έγινε τον Ιανουάριο του 1985. Αιτία της τραγωδίας ήταν ο εκτροχιασμός μίας αμαξοστοιχίας εξπρές, καθώς περνούσε πάνω από γέφυρα, που προκάλεσε την συντριβή των βαγονιών σε ένα φαράγγι του ποταμού Αουάς.

Αίγυπτος, σιδηροδρομική καταστροφή Αλ Αγιάτ

Το δυστύχημα έγινε 46 μίλια από το Κάιρο, τον Φεβρουάριο του 2002, προκαλώντας τον θάνατο 383 ανθρώπων. Το επιβατικό τρένο που έκανε δρομολόγιο μεταξύ Καϊρου και Λούξορ, ήταν υπερφορτωμένο. Στο πέμπτο από τα 11 βαγόνια έγινε έκρηξη από φιάλη υγραερίου, με συνέπεια να προκληθεί φωτιά που επεκτάθηκε γρήγορα σε επτά βαγόνια. Το φλεγόμενο τρένο κινείτο επί τέσσερα μίλια στις γραμμές λόγω αδυναμίας επικοινωνίας μεταξύ του μηχανοδηγού και του πληρώματος στα τελευταία βαγόνια και τελικά σταμάτησε κοντά στο Αλ Αγιάτ.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία – Ερντογάν: Οι εκλογές «Θεού θέλοντος» θα γίνουν στις 14 Μαΐου

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Τραγωδία χωρίς τέλος, σχεδόν 51.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Σεισμός στη Συρία: Δύο νεκροί από χολέρα μετά τις εκτεταμένες ζημιές στην υδροδότηση

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:10
Exit mobile version