search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:41
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες για το δυστύχημα, έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2271
2/3/2023
03.03.2023 06:00
KOUTSOUBAS_TEMPI_new

Θλίψη εκφράζει το ΚΚΕ για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη αλλά και οργή, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες και δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση μόνο για ανθρώπινα λάθη.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος μετέβη στα Τέμπη την Πέμπτη ενώ σε δήλωσή του την Τετάρτη σημείωσε πως «είναι μια μέρα ανείπωτης θλίψης για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και οργής για το πώς είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο». Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ απαιτεί «να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε». Παράλληλα εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ζήτησε «να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη των τραυματιών».

Στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος μετέβη κλιμάκιο του ΚΚΕ από την Αθήνα με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη και τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ τοπικά κλιμάκια του κόμματος βρίσκονταν ήδη στο σημείο της πολύνεκρης σύγκρουσης, με επικεφαλής τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, καθώς και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας όπου μεταφέρθηκαν δεκάδες τραυματίες.

Ο Θανάσης Παφίλης σε δηλώσεις που έκανε από τα Τέμπη εξέφρασε εκ νέου τη θλίψη του κόμματος για το τραγικό δυστύχημα καθώς και τα συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων. Αναφέρθηκε όμως και στο ζήτημα των ευθυνών, λέγοντας πως «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο σε ανθρώπινα λάθη». Παρέπεμψε στην ανακοίνωση της ΔΕΣΚ-Σ (Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών) στις 7 Φεβρουαρίου 2023. Σημείωσε συγκεκριμένα πως «υπήρχε ανακοίνωση των εργαζομένων που έλεγε ότι όπου να ’ναι έρχεται μεγάλο ατύχημα, γιατί υπάρχουν τεράστια προβλήματα και στη συντήρηση των γραμμών και στα συστήματα ασφαλείας και στη σήμανση και στο προσωπικό». Μίλησε για διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και κυρίως είπε ουσιαστικά πως αυτά είναι «τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, που έσπασαν την εταιρεία σε τρία κομμάτια και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε αυτή την τραγική εξέλιξη». Ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των τραυματιών, των οικογενειών τους, ενώ πρόσθεσε πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς τον αγώνα του τον σκληρό, δυστυχώς θα έχουμε και τέτοια δραματικά φαινόμενα». Σε άλλες δηλώσεις του έξω από το νοσοκομείο της Λάρισας και με αφορμή την αλληλεγγύη του κόσμου και την ανταπόκριση στο κάλεσμα για αιμοδοσία επανέλαβε το σύνθημα του ΚΚΕ «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» και σημείωσε πως «αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο».

Σημειώνεται πως στην εν λόγω ανακοίνωση οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν άλλα δύο ατυχήματα τα οποία, όπως έγραφαν, «προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο με τις Αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον συνάδελφο μηχανοδηγό αλλά και τους επιβάτες». Ανέφεραν επίσης πως «τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό» όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και για την ασφαλή λειτουργία, πως δεν δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, και δεν ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ το υπουργείο βρίσκει λεφτά για τις διάφορες εργολαβίες, αλλά για υποδομές και τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας όχι. «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις» τόνιζαν στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στα Τέμπη: ήταν θέμα χρόνου…

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το πένθος η αναζήτηση ευθυνών – Μήνυμα ότι η παραίτηση Καραμανλή δεν αρκεί

Σοκ στην κυβέρνηση από την τραγωδία στα Τέμπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 23:39