search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:58
MENU CLOSE

Τουρκία: «Σωσίβιο» στον Ερντογάν από την Μεράλ Ακσενέρ – Ποια τα σχέδια της «λύκαινας» της τουρκικής πολιτικής σκηνής

04.03.2023 06:00
aksener tourkia 765- new

Ο κρατικός μηχανισμός στην Τουρκία κατέρρευσε από τους πρόσφατους σεισμούς, που προκάλεσαν τουλάχιστον 45.000 νεκρούς κι ένα κύμα πρωτοφανούς λαϊκής οργής, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν δείχνει να ανακτά και πάλι το πλεονέκτημα έναντι της αντιπολίτευσης, παρόλο που οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν έχει καμία τύχη στις επικείμενες εκλογές.

Οι αναλυτές έλεγαν πως ο Εγκέλαδος πρόσφερε στην αντιπολίτευση τη δυνατότητα να οδηγήσει στο περιθώριο τον Ερντογάν ύστερα από δύο δεκαετίες παντοδυναμίας, καθώς εισπράττει τον θυμό των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη φυσική καταστροφή που έπληξε την χώρα.

Όμως ο Ερντογάν παίρνει ένα χέρι βοηθείας από την σιδηρά κυρία της τουρκικής πολιτικής σκηνής, την Μεράλ Ακσενέρ, λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες. Η οποία ίσως έχει σχέδια για την μεθεπόμενη μέρα στην Τουρκία.

«Δώρο στο πιάτο για τον Ερντογάν»

«Η απόρριψη του Κιλιτσντάρογλου από την Ακσενέρ αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για τις πολιτικές προοπτικές της αντιπολίτευσης», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ο πολιτικός αναλυτής Άντονι Σκίνερ. «Πρόσφερε στο πιάτο ένα δώρο στον Ερντογάν», πρόσθεσε.

«Για να μεγιστοποιήσει τα περιθώρια νίκης η αντιπολίτευση έπρεπε να βάλει στην άκρη τις διαφορές της , τουλάχιστον προσωρινά, και να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τον  σημερινό πρόεδρο», πρόσθεσε ο Άντονι Σκίνερ.

Η κοινή απόπειρα της αντιπολίτευσης να υπερκεράσει τον πρόεδρο Ερντογάν βυθίστηκε στο χάος λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές, σχολιάζουν οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι ύστερα από πολύμηνες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να βρουν μια κοινά αποδεκτή πλατφόρμα ενόψει των εκλογών,  που θα γίνουν πιθανότατα στις 14  Μαΐου, η Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού Κόμματος του Καλού, διαφώνησε με την πρόταση για την στήριξη του Κιλιτσντάρογλου ως κοινού υποψηφίου.

«Αυτό που συνέβη είναι μεγάλο πλήγμα στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης» να ανατρέψει τον Ερντογάν, δήλωσε στους Financial Times ο Βολφάνγκο Πίκολι, πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Teneo προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο όπλο» του Ερντογάν είναι η διασπασμένη αντιπολίτευση.

Η συμμαχία «απώλεσε τη δυνατότητα να εκφράσει την λαϊκή βούληση», δήλωσε η αποκαλούμενη «λύκαινα» της τουρκικής πολιτικής σκηνής, Μεράλ Ακσενέρ και αποστασιοποιήθηκε από το λεγόμενο «τραπέζι των έξι» της αντιπολίτευσης.

Το μεθεπόμενο βήμα της Ακσενέρ

Η αποχώρηση της Ακσενέρ από το μέτωπο της αντιπολίτευσης είναι «δώρο» στον Ερντογάν, αλλά αν λάβουμε υπόψη την πολιτική ταυτότητα των έξι ηγετών της αντιπολίτευσης, τότε οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η σιδηρά κυρία της τουρκικής πολιτικής ιδεολογικά είναι πιο κοντά στον χώρο που εκπροσωπεί το κόμμα του Ερντογάν, παρά στις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Παρόλο που η Ακσενέρ έδειξε να υποστηρίζει την υποψηφιότητα ενός εκ των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου ή  της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς ως αντίπαλου δέους στον Ερντογάν, ορισμένοι αναλυτές βλέπουν λίγο πιο πέρα και αναρωτιούνται μήπως η Ακσενέρ φεύγοντας από το μέτωπο της αντιπολίτευσης έδειξε την πρόθεση να προσεγγίσει το στρατόπεδο του Ερντογάν, ως εναλλακτική σύμμαχος έναντι του εθνικιστική Μπαχτσελί.

Εξάλλου, στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο βρίσκεται η Ακσενέρ με τον Μπαχτσελί και τον Ερντογάν. Κι αν ο Ερντογάν κερδίσει τις επικείμενες εκλογές και αποχωρήσει ολοκληρώνοντας άλλη μια θητεία, τότε σε κάποιον πρέπει να παραδώσει τα κλειδιά… Και η «λύκαινα» θα μπορούσε να είναι ο επόμενος κλειδοκράτορας, οδηγώντας την Τουρκία στην επόμενη μέρα, που μπορεί να έχει άρωμα γυναίκας, αλλά υπό το άγρυπνο βλέμμα του σύγχρονου σουλτάνου.

Η πρόσκληση της Ακσενέρ προς τον Ιμάμογλου και τον Γιαβάς να βγουν μπροστά ως αντίπαλο δέος του Ερντογάν αποτελεί στην πραγματικότητα μία προσπάθεια διάρρηξης της ενότητας του κόμματος CHP του Κιλιτσντάρογλου, που στήριξε τους δύο δημάρχους στις τελευταίες εκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ιμάμογλου θα είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Ερντογάν, συγκριτικά με τον Κιλιτσντάρογλου. Αλλά η εικόνα της Ακσενέρ να γυρίζει την πλάτη στο λεγόμενο «τραπέζι των έξι» της αντιπολίτευσης επέτρεψε στο κυβερνών κόμμα να τρολάρει την αντιπολίτευση: «Κυβερνητικοί κύκλοι επικρίνουν την αντιπολίτευση ότι δεν είναι ικανή να βρει έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο», μεταδίδει το Al Jazeera, δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί πλέον στην τουρκική πολιτική σκηνή .

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι επιτρέπει σε σκάφη με μετανάστες να διαπλέουν το Αιγαίο προς τις ιταλικές ακτές

Πυρκαγιά σε σταθμό αποθήκευσης καυσίμων στην Ινδονησία – Τουλάχιστον 16 νεκροί (Videos)

Βέλγιο: Ευθανασία σε 56χρονη παιδοκτόνο – Είχε σκοτώσει τα πέντε παιδιά της (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46