search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 10:51
MENU CLOSE

Ιταλία: Κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι επιτρέπει σε σκάφη με μετανάστες να διαπλέουν το Αιγαίο προς τις ιταλικές ακτές

03.03.2023 19:06
italia navagio metanastes- new
Photo: Twitter Euractiv

Ευθύνες στις ελληνικές αρχές επιρρίπτουν οι Ιταλοί για το τραγικό ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες, στις ακτές της Καλαβρίας, όπου έχασαν την ζωή τους περισσότεροι από 60 άνθρωποι.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Αθήνα απέρριψε τις ιταλικές κατηγορίες ως «αδέξιες», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη δήλωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, ο οποίος υποστήριξε πως η ελληνική πολιτική της «ισχυρής αποτροπής» των μεταναστευτικών ροών, ακόμα και με επαναπροωθήσεις, είχε ως συνέπεια το σκάφος με τους μετανάστες να περάσει από το Αιγαίο και να κατευθυνθεί στην Ιταλία, όπου έγινε το τραγικό ναυάγιο.

Το Euractiv, στο σχετικό ρεπορτάζ που υπογράφουν ο Σαράντης Μιχαλόπουλος και η Φεντερίκα Πασκάλε, επισημαίνει ότι οι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία έχουν σημεία αναχώρησης στις βόρειες ακτές της Αφρικής. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί η ροή μεταναστών που έχουν ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές και το 2022 το 15% του συνόλου των αφίξεων στην Ιταλία ήταν άτομα που είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία του  Aegean Boat Report, το 2023, η Ελλάδα επαναπροώθησε 73 σκάφη με περίπου 1.800 μετανάστες.

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πολιτικές ισχυρής αποτροπής αφίξεων από αυτή τη διαδρομή, ακόμα και με επαναπροωθήσεις, οι οποίες ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό – και οι διασωθέντες θα ερωτηθούν σχετικά – επηρέασε πιθανώς την απόφαση να κατευθυνθεί (το πλοίο με τους μετανάστες) απευθείας στην Ιταλία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.

Το σκάφος που είχε αναχωρήσει από την Σμύρνη, βυθίστηκε ανοικτά των ακτών του Κρότωνα, στην Καλαβρία. Στην Ρώμη πηγές, τις οποίες επικαλείται το euractiv, επισημαίνουν ότι είναι αδύνατο οι ελληνικές αρχές να μην είχαν εντοπίσει το πλοίο πριν εισέλθει στα ιταλικά ύδατα. Οι ίδιες πηγές άφησαν υπαινιγμούς ότι οι ελληνικές αρχές εν γνώσει τους επέτρεψαν στο σκάφος να περάσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τακτική, που -κατά τους Ιταλούς-  ακολουθούν συχνά οι ελληνικές αρχές.

«Στο Αιγαίο κάθε μέρα πλέουν χιλιάδες σκάφη και πλοία, δεν εντοπίζονται όλα από τα ραντάρ, εκτός αν κάποιο σκάφος της ακτοφυλακής διαπιστώσει ύποπτη συμπεριφορά», δήλωσε στο Euractiv πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, που χαρακτήρισε «αδέξιες» τις κατηγορίες της ιταλικής πλευράς.

Το EURACTIV επισημαίνει ότι σε συνάντηση που γίνεται στη Μάλτα, οι υπουργοί μετανάστευσης των δύο χωρών θα συζητήσουν το θέμα.

Πηγή την οποία επικαλείται το euractiv ανέφερε ότι η συμπεριφορά των μεταναστών εξηγείται από τα όσα προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου. Οι μετανάστες δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα γιατί γνωρίζουν ότι θα περιοριστούν σε κλειστά κέντρα και προτιμούν να περάσουν στην Ιταλία, απ΄ όπου θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να μεταβούν στην Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ιταλία δεν έχει την υποδομή υποδοχής μεταναστών που υπάρχει στην Ελλάδα και γι αυτό οι μετανάστες προτιμούν την Ιταλία ως ενδιάμεσο σταθμό για να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη», ανέφερε η πηγή αυτή.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα ως προς την στάση της ιταλικής ακτοφυλακής. Η Frontex υποστηρίζει ότι ενημέρωσε για την παρουσία του σκάφους με τους μετανάστες όταν βρισκόταν κοντά στις ιταλικές ακτές, το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, αλλά δεν έγινε καμία επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης. Οι ιταλικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν έλαβαν κανένα σήμα κινδύνου από την Frontex. Τελικά, το σκάφος με τους μετανάστες συνετρίβη στις ακτές περίπου στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής και όταν έσπευσαν στο σημείο του ναυαγίου τα σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής ήταν ήδη αργά για δεκάδες από τους ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Πυρκαγιά σε σταθμό αποθήκευσης καυσίμων στην Ινδονησία – Τουλάχιστον 16 νεκροί (Videos)

Βέλγιο: Ευθανασία σε 56χρονη παιδοκτόνο – Είχε σκοτώσει τα πέντε παιδιά της (video)

Τουρκία: Διάσπαση της αντιπολίτευσης και αποχώρηση της Ακσενέρ λίγο πριν τις εκλογές (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 10:49