search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:32
MENU CLOSE

Τουρκία: Επιστροφή – έκπληξη της Ακσενέρ στην συμμαχία της αντιπολίτευσης

06.03.2023 16:14
aksener-tourkia-1-new

Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, όπου ύστερα από μαραθώνιες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις η αντιπολίτευση φαίνεται πως βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το πρόσωπο που θα αμφισβητήσει την παντοδυναμία του Ερντογάν και μάλιστα με την συμμετοχή της Ακσενέρ, του Καλού Κόμματος, η οποία την Παρασκευή είχε αποχωρήσει από τη λεγόμενη «συμμαχία των έξι».

Η λύση που διαφαίνεται για την επιστροφή της Ακσενέρ στο «τραπέζι των έξι» – που το Σαββατοκύριακο είχε γίνει «τραπέζι των πέντε», απουσία της Ακσενέρ – είναι να κατέβει ως κοινός υποψήφιος για την προεδρία ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά με υποψήφιους αντιπροέδρους τους δημοφιλείς δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, τους οποίους υποστήριξε η Ακσενέρ. Μάλιστα λέγεται πως η Ακσενέρ επέβαλε στους άλλους πέντε της συμμαχίας, να δεσμευτούν ότι οι αντιπρόεδροι θα έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες.

Ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο έντονης πολιτικής ίντριγκας οι δύο δήμαρχοι, ο Ιμάμογλου και ο Γιαβάς, οι οποίοι αρχικώς είχαν απορρίψει την πρόταση να είναι ένας εξ΄ αυτών υποψήφιος αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου, δέχτηκαν  τελικά την πρόταση της Ακσενέρ, της οποίας το κόμμα είναι το δεύτερο σε ισχύ στην συμμαχία της αντιπολίτευσης.

Η αρχική απόφαση της Ακσενέρ να αποχωρήσει από την συμμαχία της αντιπολίτευσης θεωρήθηκε από τους αναλυτές ως «δώρο προς τον Ερντογάν», ο οποίος δήλωσε πως περίμενε τη διάσπαση του μετώπου των έξι. Ωστόσο η επιστροφή της Ακσενέρ και του Καλού Κόμματος στην συμμαχία και πολύ περισσότερο η συμμετοχή των δύο δημάρχων στην κούρσα, μαζί με τον Κιλιτσντάρογλου αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα και η αντιπολίτευση ανακτά νέα δυναμική.

Διαβάστε επίσης:

Toblerone: «Θύμα» της παγκοσμιοποίησης η γνωστή σοκολάτα (Video)

ΗΠΑ: Ελεύθερος, μετά απο 38 χρόνια στη φυλακή για ένα εγκλημα που δεν έκανε, o Mόρις Χάστινγκς (Video)

Ουκρανία – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για ενδεχόμενη παράδοση όπλων στη Ρωσία από την Κίνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 12:30