search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:19
MENU CLOSE

Πότε ο άνθρωπος άρχισε να ιππεύει – Τι δείχνουν οι τελευταίες αρχαιολογικές μελέτες

07.03.2023 18:57
aloga_new
Πηγή: Pixabay

Σκελετοί που εντοπίστηκαν σε τάφους στην ανατολική Ευρώπη έδωσαν στους αρχαιολόγους τις πρώτες αποδείξεις για το πότε ο άνθρωπος έγινε αναβάτης αλόγων, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Η περίοδος κατά την οποία ο άνθρωπος αρχίζει να ιππεύει είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της ανθρωπότητας, αφού μεταβάλλονται ραγδαία τομείς όπως η γεωργία, οι μεταφορές και η πολεμική δραστηριότητα. Αλλά μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν επαρκή στοιχεία για να πουν με βεβαιότητα πότε ο άνθρωπος άρχισε να ιππεύει.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, εντοπίστηκαν εννέα σκελετοί ανθρώπων που είχαν ταφεί πριν από 4.500-5.000 χρόνια σε περιοχές που σήμερα είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, στους οποίους  υπάρχουν ενδείξεις φθοράς των οστών στα πόδια, την σπονδυλική στήλη και στην λεκάνη, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν ιππείς. Οι ερευνητές εξέτασαν 217 σκελετούς που βρέθηκαν σε ταφικούς τύμβους – που αποκαλούνται κουργκάν – στην Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Σερβία.

Για να εξακριβώσουν αν οι άνθρωποι που είχαν ταφεί σε αυτούς τους τύμβους ήταν ιππείς, οι ερευνητές όρισαν έξι κριτήρια, που είναι χαρακτηριστικά της ιππασίας. Για παράδειγμα, η κίνηση του σώματος ενός ιππέα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους σπονδύλους της  σπονδυλικής στήλης και η χρήση των μηρών για να κρατηθεί ο ιππέας στη πλάτη του αλόγου μπορεί να φθείρει το σημείο όπου οι μύες ενώνονται με τα οστά των μηρών.

«Τα οστά αντανακλούν την ζωή ενός ατόμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συντάκτης της μελέτης, Μάρτιν Τράουτμαν, βιοανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. «Αν κάθεσαι στην πλάτη ενός αλόγου, και ιδιαίτερα αν δεν έχει σέλα, πρέπει να κρατιέσαι γερά. Και αυτό το κάνεις με τα πόδια και τους μύες του ισχίου. Επίσης πρέπει να ισορροπείς διαρκώς για να αποφύγεις την πτώση. Άρα οι μύες του κορμού πρέπει να σε κρατούν όρθιο σε σχέση με τη λεκάνη», εξήγησε ο Μάρτιν Τράουτμαν.

Από τους σκελετούς που μελέτησαν, οι 24 είχαν κάποιες από αυτές τις ενδείξεις, αλλά οι εννέα είχαν τουλάχιστον τα τέσσερα από τα έξι κριτήρια που όρισαν οι επιστήμονες, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ιππείς. Από αυτούς τους εννέα, που ήταν όλοι άνδρες, οι πέντε είχαν πέντε από τα έξι κριτήρια των επιστημόνων και ο ένας σκελετός, που βρέθηκε στην Ρουμανία,  πληρούσε απολύτως και τα έξι κριτήρια.

Οι περισσότεροι σκελετοί ανήκαν σε ομάδα ανθρώπων που είναι γνωστή ως Γιαμνάγια, που ήταν  εκτροφείς αγελάδων και προβάτων, με προέλευση από τις στέπες του Πόντου και της Κασπίας, που εκτείνονται από την ανατολική Ευρώπη μέχρι το Καζακστάν, περνώντας από το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και την Κασπία. «Μπορείς να τους αποκαλέσεις τους πρώτους νομάδες στο κόσμο», δήλωσε ο Βόλκερ Χέιντ, καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. 

Η φυλή αυτή μετά το τέλος της τέταρτης χιλιετίας π.Χ. κινήθηκε προς τα ανατολικά και δυτικά και εφόσον έχουμε αποδείξεις ότι χρησιμοποιούσαν άλογα στις μετακινήσεις τους απαντάται το ερώτημα πως κατάφεραν και μετακινήκαν σε απόσταση 5.000-6.000 χιλιομέτρων από την αρχική κοιτίδα τους.

Ο άνθρωπος εξημέρωσε τα άλογα για να τα χρησιμοποιήσει για το γάλα και το κρέας τους και στη συνέχεια τα ίππευσε. Αναλύσεις DNA έχουν δείξει ότι τα άλογα εξημερώθηκαν στις στέπες της Μαύρης Θάλασσας, στην σημερινή Ρωσία και από εκεί η τεχνική της εξημέρωσης επεκτάθηκε στην Ασία και στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλία: Έκαναν σμπαράλια δυο Ferrari σε παράνομο αγώνα δρόμου (Video)

«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ:  Θα επιτύχουμε την ισότητα των δύο φύλων μετά από… 300 χρόνια

Εφιάλτης στον αέρα: Επιβάτης μαχαίρωσε αεροσυνοδό και επιχείρησε να ανοίξει την έξοδο κινδύνου (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 19:16