search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:28
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ:  Θα επιτύχουμε την ισότητα των δύο φύλων μετά από… 300 χρόνια

07.03.2023 16:42
ginaikes- dikaiomata- new
Photo: Twitter UN Women

Η πρόοδος που έχει γίνει για την ισότητα των φύλων «χάνεται μπροστά στα μάτια μας» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στην Επιτροπή για την Κατάσταση των Γυναικών, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

Η ισότητα των φύλων «βρίσκεται 300 χρόνια μακριά», σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, που επικαλέστηκε τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις γυναίκες και την ισότητα.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των νέων μητέρων, στους υποχρεωτικούς γάμους ανήλικων κοριτσιών και στις απαγωγές κοριτσιών και γι αυτό ο Γκουτέρες τόνισε ότι η ελπίδα να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων «απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε καθόλου στην κατάσταση στο Ιράν, το οποίο αποπέμφθηκε από την 45μελή επιτροπή το Δεκέμβριο με αφορμή το κύμα διαδηλώσεων που προκάλεσε ο θάνατος της Μάσα Αμίνι ενώ βρισκόταν προφυλακισμένη από την αποκαλούμενη «αστυνομία ηθών».

«Τα δικαιώματα των γυναικών παραβιάζονται, απειλούνται σε όλο τον κόσμο» είπε ο Γκουτέρες και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, όπου «οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν σβηστεί από τον δημόσιο βίο».

Την Δευτέρα νεαρές Αφγανές έκαναν συγκέντρωση έξω από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση της πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση, περιορισμός που κατά τον ΟΗΕ ίσως αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».  Σε έκθεση που παρουσιάστηκε την Δευτέρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Γενεύη, αναφέρεται η αύξηση των κρουσμάτων υποχρεωτικών γάμων ανήλικων κοριτσιών, η απαγόρευση πρόσβασης των γυναικών σε πάρκα και γυμναστήρια και άλλοι περιορισμοί ως προς την εργασία και τη μετακίνηση των γυναικών στο Αφγανιστάν.

«Οι κρίσεις και οι συγκρούσεις επηρεάζουν πρώτα και χειρότερα τις γυναίκες και τα κορίτσια», επισήμανε ο Γκουτέρες, αναφερόμενος και στην περίπτωση της Ουκρανίας, όπου υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική βία κατά γυναικών μετά την ρωσική εισβολή.

Για να επιτευχθεί ο στόχος της ισότητας των φύλων ο Γκουτέρες ζήτησε «συλλογική και επείγουσα» δράση σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η εργασία και η συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στις επιστήμες και την τεχνολογία.

«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβών στερεότυπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των φύλων στις επιστήμες και στην τεχνολογία. Ας είμαστε ξεκάθαροι: τα διεθνή πλαίσια δεν λειτουργούν υπέρ των γυναικών και των κοριτσιών. Πρέπει να αλλάξουν», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Καναδάς: Ρεκόρ Γκίνες για τα πιο πρόωρα δίδυμα – Γεννήθηκαν μετά από… 22 εβδομάδες κύησης (photos/video)

Αίγυπτος: Η «χαμογελαστή σφίγγα» του αυτοκράτορα Κλαύδιου και η σημαντική επένδυση στην τουριστική βιομηχανία (Photos)

Σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 100 δισ. δολάρια οι ζημιές – Απογοητευτικές οι δωρεές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 13:27