search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 21:33
MENU CLOSE

«Κόκκινα» δάνεια: «Μποτιλιάρισμα» στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2272
09/03/2023
12.03.2023 06:00
Η ΕΚΤ εξετάζει την πώληση «κόκκινων δανείων» μέσω πλατφόρμας και σε μικρότερους επενδυτές - Media

Την επιτάχυνση της ένταξης 34.600 υποθέσεων ρύθμισης με συνολικές οφειλές 20,4 δισ. ευρώ αλλά και την ένταξη νέων οφειλών που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν καλείται να φέρει εις πέρας ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Πρόκειται για υποθέσεις που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της υποβολής αίτησης και οι οποίες λιμνάζουν με αβέβαιο μέλλον, έναντι 12.900 υποθέσεων αξίας 6,3 δισ. ευρώ που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Από τις τελευταίες, οφειλές μόλις 1,5 δισ. ευρώ έχουν τελεσφορήσει, δηλαδή έχουν γίνει αποδεκτές τόσο από τους οφειλέτες όσο και τους πιστωτές.

Ειδικότερα χρέη συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ, που έχουν δημιουργηθεί από οφειλέτες που χρωστούν άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, αντιστοιχούν στο 65% του συνόλου των χρεών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του και ταυτόχρονα αποτελούν το 10% των αιτήσεων (4.944 αιτήσεις από ισάριθμους οφειλέτες).

Εν τω μεταξύ το 90% των συνολικών οφειλών, δηλαδή ποσό της τάξεως των 24,9 δισ. ευρώ, δεν είναι ενήμερο και βρίσκεται στο στάδιο της καθυστέρησης ή της καταγγελίας. Την ίδια στιγμή το 54% της συνολικής οφειλής των αιτήσεων που έχουν οριστικά υποβληθεί έχει εξασφάλιση μικρότερη του 50%. Το ποσοστό του 54% αντιστοιχεί σε ποσά ύψους 2,9 δισ. ευρώ και μάλιστα η μεγάλη πλειονότητα αυτών, το 92% συγκεκριμένα (2,6 δισ. ευρώ για την ακρίβεια), βρίσκεται σε καθεστώς καθυστέρησης ή και καταγγελίας.

Σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους για τον Φεβρουάριο, η πλειονότητα των συνολικών οφειλών (από νομικά και φυσικά πρόσωπα) αφορά σε ποσοστό 79% (21,7 δισ. ευρώ) χρέη προς χρηματοδοτικούς φορείς, ενώ μόλις το 21% (5,9 δισ. ευρώ) αφορά οφειλές προς το Δημόσιο.

Να σημειωθεί επίσης ότι το 73% των οφειλών αυτών (ποσά ύψους 20,3 δισ. ευρώ) αφορούν φυσικά πρόσωπα. Αναλυτικά:

Φυσικά πρόσωπα χρωστούν στις τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς (π.χ. Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος, leasing, factoring κ.ά.) κεφάλαια 16,6 δισ. ευρώ (82% του συνόλου των οφειλών) και στο Δημόσιο το υπόλοιπο 18%, δηλαδή 3,7 δισ. ευρώ.

Νομικά πρόσωπα χρωστάνε στις τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς 5,1 δισ. ευρώ και στο Δημόσιο 2,3 δισ. ευρώ (31%).

Επομένως τα φυσικά πρόσωπα που επιλέγουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση κάθε μορφής ιδιωτικής οφειλής χρωστούν συνολικά 20,3 δισ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα με τη σειρά τους άλλα 7,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο του ιδιωτικού χρέους αυτήν τη στιγμή που καλείται να ρυθμίσει ο εξωδικαστικός να αντιστοιχεί σε 27,7 δισ. ευρώ.

Χαμός σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία

Γεωγραφικά, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση παρουσιάζουν οι περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Και οι δύο αυτές Περιφέρειες μαζί προσελκύουν το 49% των αιτήσεων (δηλαδή 23.900 αιτήσεις) και το 51% του συνόλου των οφειλών (14,1 δισ. ευρώ), με την Αττική να έχει τη μερίδα του λέοντος, με 16.185 αιτήσεις (το 33%) αξίας 10,3 δισ. ευρώ (το 37% του συνόλου). Ακολουθούν κατά σειρά η Θεσσαλία, η Κρήτη και η Πελοπόννησος.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, το ενδιαφέρον των οφειλετών συνεχίζεται και αποτυπώνεται τόσο στις οριστικές υποβολές όσο και στις νέες αιτήσεις. Τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις έφτασαν τις 2.495, από τις οποίες οι 1.011 είναι στο στάδιο της οριστικής υποβολής.

Τα τρία στάδια

Τρία είναι τα στάδια του εξωδικαστικού. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο η εικόνα ανά στάδιο είναι η ακόλουθη:

Στάδιο 1: Αρχική Υποβολή και Άντληση Στοιχείων 35.600 αιτήσεις (το 72% του συνόλου) ύψους 20,8 δισ. ευρώ (75%).

Στάδιο 2: Οριστική Υποβολή και Διαπραγμάτευση 8.600 αιτήσεις (17%) ύψους 3,3 δισ. ευρώ (12%).

Στάδιο 3: Ολοκληρωμένα Αιτήματα 5.300 αιτήσεις (11%) ύψους 3,6 δισ. ευρώ (13%).

Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται οι 10.200 αιτήσεις που είναι στο αρχικό στάδιο και οι 10.100 που έχουν ακυρωθεί για διάφορους λόγους.

Από τα 1,7 δισ. ευρώ που έχουν αποδεχθεί οι οφειλέτες, έχουν ήδη ρυθμιστεί τα 807 εκατ. ευρώ για σύνολο αρχικών οφειλών 1,27 δισ. ευρώ (73%) και 457 εκατ. ευρώ (27%) βρίσκονται σε τελικό στάδιο ρύθμισης.

Η μέση διάρκεια για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και η αντίστοιχη για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς είναι τα 15 έτη.

Το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών. Επίσης, σε 21,8% ανέρχεται το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο και 31,8% για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Σε μία άλλη ανάλυση, το 40% (512 εκατ. ευρώ) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30% και, ειδικότερα, οφειλές προς το Δημόσιο 21,8%, στεγαστικά δάνεια 22,9%, επιχειρηματικά δάνεια 40,4% και καταναλωτικά 33,0%.

Το βασικό σενάριο της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους στο επόμενο διάστημα (πέντε μήνες) προβλέπει ρυθμίσεις 1,4 δισ. ευρώ και στο αισιόδοξο σενάριο αναμένει ρυθμίσεις 1,6 δισ. ευρώ.

Επίσης, το ποσοστό εγκρισιμότητας βαίνει αυξανόμενο (με εξαίρεση μια πρόσκαιρη πτώση τον Φεβρουάριο λόγω απόρριψης αίτησης για χρέος 175 εκατ. ευρώ).

Από τα 6,9 δισ. ευρώ που έχουν υποβληθεί οριστικά, το 60% (4,1 δισ. ευρώ) έχει αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 75%.

Πολυνομοσχέδιο διευθετήσεων

Σε ισχύ τίθενται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από την 1η Απριλίου. Το νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά την εφαρμογή του μέτρου της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για όσους θέλουν να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους, ενώ, όπως θα δείτε αναλυτικά στη σελίδα 24, καταργείται το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που προκύπτει δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και στο οποίο ενσωματώνονται οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις ρυθμίσεις χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο – σκούπα, εκτός από την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Τέλη κυκλοφορίας. Από την 1η Απριλίου 2023 δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Για την άρση ακινησίας διάρκειας ενός μηνός καταβάλλεται το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες καταβάλλονται τα 2/12 των τελών, για τρεις μήνες καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας κ.ο.κ.

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο ιδιοκτήτης ενός Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός του για έναν μήνα, για παράδειγμα τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 10 ευρώ.

Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 615 ευρώ που θα κάνει άρση ακινησίας για τέσσερις μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ και για επτά μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

2. Παλαιές και νέες ρυθμίσεις για οφειλές στο Δημόσιο. Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων για χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ενεργοποιείται μια νέα ρύθμιση 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την ενεργειακή κρίση. Το νέο πρόγραμμα εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο.

Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες.

Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021 ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

3. Εξάμηνη παράταση στον μειωμένο ΦΠΑ. Μέχρι το τέλος του 2023 θα ισχύσουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο.

4. Αγροτικό πετρέλαιο. Προβλέπεται επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

Διαβάστε επίσης:

Οι πολιτικές (και άλλες) ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών

ΠΑΣΟΚ: «Σκληρό ροκ» για τις ευθύνες στην τραγωδία

ΚΚΕ: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα, διαχρονικές οι ευθύνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 21:32