search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:19
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: «Σκληρό ροκ» για τις ευθύνες στην τραγωδία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2272
9/3/2023
10.03.2023 06:00
androulakis_pasok

Την πρόθεσή τους να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή όσον αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγωδία στα Τέμπη δείχνουν στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί πως η κυβέρνηση είναι «με την πλάτη στον τοίχο», ενώ σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες επανέφερε στη συζήτηση το… «Ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας». «Σύνθημα» το οποίο, όσο και να μην θέλουν να το παραδεχθούν, στη Χαριλάου Τρικούπη το είχαν απορρίψει όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Αποτυχία» του επιτελικού κράτους

Για τη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν πως τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και το στενό του περιβάλλον στρέφουν την προσοχή τους στην… επικοινωνία.

Μιλούν για επιφανειακή διαχείριση της κρίσης και απουσία ενσυναίσθησης. Όπως ξεκαθαρίζουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο «Ποντίκι», η τακτική του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση δεν είναι άλλη από την αναζήτηση της αλήθειας για τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη.

Στο πλαίσιο αυτό – όπως έκαναν και με την υπόθεση των υποκλοπών – θα έχουν σημαία το «αποτυχημένο επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως υπογραμμίζουν, έκανε «στροφή» μετά τα όσα είπε στο πρώτο του διάγγελμα περί «ανθρώπινου λάθους».

«Κάποιοι, μέσα από την αλαζονεία και την έλλειψη ενσυναίσθησης που τους διακρίνει, νομίζουν ότι πρωταγωνιστούν σε αμερικανικό πολιτικό θρίλερ ή ότι συμμετέχουν σε κάποιο σεμινάριο πολιτικής επικοινωνίας. Η οργή του κόσμου είναι ένα δίκαιο συναίσθημα, που πρέπει όμως να διοχετευθεί στα σωστά κανάλια, σε ενεργητική συμμετοχή».
Απευθυνόμενοι προς την κυβέρνηση ρωτούν:
● Τι έκαναν το υπουργείο Υποδομών και ο Κώστας Καραμανλής;
● Τι έκαναν ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων;
● Πόσες φορές έκλεισε ο υπουργός την πόρτα στους εργαζόμενους όταν του έλεγαν ότι έρχεται το ατύχημα;
● Τι έχει συμβεί για να ακούμε σήμερα εργαζομένους να μας λένε ότι το 2010 τα τρένα λειτουργούσαν καλύτερα από το 2023;
● Τι ακριβώς έχουν κάνει σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης;

«Αν έχουμε ένα χρέος απέναντι στους νεκρούς, αυτό είναι το χρέος της αλήθειας. Να δούμε ακριβώς τι έχει φταίξει. Το να ισχυρίζεται η ελληνική πολιτεία ότι αυτή η τραγωδία είναι το λάθος ενός ανθρώπου δεν τιμά την πολιτεία ούτε τον πρωθυπουργό που το είπε. Πρέπει να δούμε τι έχει πάει λάθος και προφανώς υπάρχουν ευθύνες για αυτό. Όλη η ελληνική κοινωνία αναρωτιέται “γιατί συνέβη;”».

Όσον αφορά την επιτροπή που ανακοίνωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπάρχουν φωνές εντός του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν ακόμα και «επιχείρηση συσκότισης», δείχνοντας μάλιστα και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση «έπαιξε» με τους θεσμούς στην υπόθεση των υποκλοπών.

Με κανέναν από τους δύο

Χωρίς να είναι σαφές αν το δυστύχημα είναι αυτό που κάνει τον Ανδρουλάκη να προχωρήσει σε μία νέα «στροφή», η αλήθεια είναι ότι η πολιτική του στάση αλλάζει.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του (Alpha), ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, επανέφερε ένα παλαιότερο «πολιτικό χαρτί», το οποίο το είχε αφήσει για μεγάλο διάστημα στην άκρη: «Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης».

«Δεν δέχομαι για πρωθυπουργό – αν είμαι ισχυρός – δύο πρωθυπουργούς που κρίθηκαν. Δύο άνθρωποι που είχαν σύνολο μαζί εννέα χρόνια διακυβέρνησης για να κάνουν όλες τις μεταρρυθμίσεις για να είμαστε μία καλύτερη χώρα και έκαναν τα ελάχιστα. Δεν βλέπω τον λόγο να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία ως πρωθυπουργοί» είπε.

«Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θέλει καμία συνεργασία, αλλά μόνο αυτοδυναμία. Αυτή είναι η ατζέντα του. Ο Τσίπρας επιμένει να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεσμεύομαι στους νέους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και λέω: Όσοι θα μας ψηφίσουν, ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ για να υλοποιήσει την προγραμματική του ατζέντα. Αν είναι ισχυρό, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι αν μπορούν να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αν δεν ικανοποιούνται αυτές οι συνθήκες, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση» συμπλήρωσε.

Συνεργάτες του ξεκαθαρίζουν πως, ακόμα και εάν Τσίπρας ή Μητσοτάκης δεχθούν τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα συμφωνήσει «να κάνει έναν από τους δύο πρωθυπουργό».

Βέβαια, επισημαίνουν πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τα ονόματα που θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωθυπουργοί.

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν είμαι λαϊκιστής ούτε εργαλειοποιώ τον φόβο του λαού. Ο κ. Μητσοτάκης λέει: “Θα μου τα συγχωρήσουν όλα διότι, αν δεν είμαι εγώ, θα είναι ο Τσίπρας”. Όχι, μην συγχωρήσετε τίποτα και στους δύο. Έχουν κάνει μεγάλη ζημιά. Πρέπει η χώρα να γυρίσει σελίδα» είναι το μήνυμα του Ανδρουλάκη.

«Φουντώνει» η συζήτηση για… τρικομματική κυβέρνηση

Στη Χαριλάου Τρικούπη αυξάνονται οι φωνές οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τρικομματικής κυβέρνησης. Δηλαδή να δημιουργηθεί το πλαίσιο εκείνο στο οποίο θα συνεργαστούν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μία πρόταση η οποία είχε ακουστεί και στο παρελθόν.

Όπως εξηγούν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο, καθώς από τη μία παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες στις οποίες θα οδηγηθούμε σε εκλογές, ενώ από την άλλη, αν το διακύβευμα είναι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, ποιος θα είναι σε θέση να αρνηθεί μία τέτοια προοπτική;
Το «Π» σε ρεπορτάζ του από τις 9 Νοεμβρίου του 2022 είχε γράψει γι’ αυτό το σενάριο:

«Άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι, όταν έρθει η στιγμή που ο Ανδρουλάκης θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα φέρει προ των ευθυνών τους Μητσοτάκη και Τσίπρα. Οι ίδιοι άνθρωποι δεν αποκλείουν να ζητήσει ο Ανδρουλάκης ακόμα και οικουμενική (σ.σ.: τρικομματική) κυβέρνηση, για να ‘‘εκθέσει’’ στους πολίτες τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους».

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Θα τελειώσει φέτος ο πόλεμος;

Στρατιωτική σινο-ρωσική συνεργασία: Στόχος της Μόσχας η αύξηση της διαλειτουργικότητας με τα αμυντικά συστήματα του Πεκίνου

Χρέη σε εφορία και ταμεία: Αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων – Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 17:14