search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:49
MENU CLOSE

Χρέη σε εφορία και ταμεία: Αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων – Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2271
02-03-2023
05.03.2023 06:00
aade-new

Μια δεύτερη ευκαιρία για όσους έχουν χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων έχασαν προηγούμενες ρυθμίσεις φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Έρχεται πολυνομοσχέδιο με πλήθος προβλέψεων

Μιλάμε για ένα προεκλογικό δώρο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και οφειλέτες, το οποίο αναβιώνει τις παλιές ρυθμίσεις των 72 δόσεων και των 120 δόσεων, οι οποίες είτε χάθηκαν είτε κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Οι πολίτες θα μπορούν να καταστήσουν ξανά ενεργές τις δύο αυτές παλαιότερες ρυθμίσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, υπό την προϋπόθεση πως θα πληρώσουν δύο δόσεις. Εφόσον το πράξουν, θα αναβιώσουν όλα τα ευεργετήματα που είχαν προτού χάσουν τη ρύθμιση, όπως, π.χ., η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Μάλιστα, εάν οι οφειλέτες που έχουν χάσει τις 72 ή τις 120 δόσεις ενταχθούν ξανά στη ρύθμιση και παράλληλα έχουν νέες αρρύθμιστες οφειλές (πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις 120 ή 72 δόσεις), θα πρέπει μέσα σε έναν μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, δίνοντάς τους μια περαιτέρω ευκαιρία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενη ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, κατά περίπτωση, και απώλεια αυτής.

Παράλληλα έρχεται μια νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Συνεπώς, στο πεδίο της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Ουσιαστικά πρόκειται για τα χρέη της πανδημίας.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην εν λόγω νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Επιπλέον οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Σε περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου του 2021 είχαν ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, την οποία έχασαν στη συνέχεια, ενώ δημιούργησαν και νέες οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Ταυτόχρονα, μέσα σε έναν μήνα από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων θα πρέπει να επανεντάξουν τις οφειλές της πάγιας ρύθμισης που έχασαν σε μια νέα ρύθμιση της εφορίας σε 24 ή 48 δόσεις.

Κλιμακωτό μπόνους, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής, για καταγγελίες περί πλαστών αποδείξεων

Αναλυτικά, το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την εφορία και τα ταμεία θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες.

Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Τα νέα προγράμματα τμηματικής εξόφλησης των χρεών κρύβουν τσουχτερά επιτόκια έως 5,87% και πέναλτι.

2. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Νέα εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο.

3. Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Σύμφωνα με τη διάταξη, αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για τρεις μήνες τα 3/12, για τέσσερις μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

4. Μπόνους για «Appodixi»

Αμοιβή θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής «Appodixi» για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής. Το ελάχιστο ποσό επιβράβευσης θα είναι το τριπλάσιο της συναλλαγής, ενώ το ανώτατο ποσό που θα κερδίζουν οι πολίτες θα φθάνει τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

5. Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και για το 2023, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.

6. Ακατάσχετος λογαριασμός

Θα ενεργοποιηθεί η ρύθμιση που έχει ψηφιστεί από το 2019 και προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που διακανονίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν προοδευτικά έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να έχουν πληρώσει δύο δόσεις της ρύθμισης και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης θα χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για κάθε οφειλέτη ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα.

Αν ο μηνιαίος μισθός ή η μηνιαία σύνταξη ή άλλο βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

7. Εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών

Μονιμοποίηση της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από χιλιάδες εκκρεμείς προσφυγές και την ταχεία επίλυση των διαφορών μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Όσοι ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση κερδίζουν έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και την αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και 24 δόσεις.

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2022

Τέλος Απριλίου θα σκάσουν πάλι τα νέα ραβασάκια σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων για τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2023 και τη δέκατη (και τελευταία) έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Σχετικά με το ύψος του φετινού φόρου ακινήτων οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με πέρυσι.

Στο τέλος Απριλίου έρχονται τα νέα ραβασάκια σε 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Ωστόσο χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2022. Πρόκειται στην ουσία για φορολογούμενους που απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, για άλλους που απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), για εκείνους που τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, καθώς και για όσους εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Ωφελούμενοι θα είναι οι ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον νέο ΕΝΦΙΑ

Ειδικότερα, από τον νέο ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται τα ακίνητα που βρίσκονται:

● Σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

● Εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών.

● Στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021.

● Σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου 2020.

● Σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2022. Για τη χορήγηση της απαλλαγής υποβάλλεται αίτηση για το έτος 2023 στη Φορολογική Διοίκηση από τον δικαιούχο αυτής, η οποία ισχύει και για τα δύο επόμενα έτη.

● Χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε δικαιώματα επί ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης, που προστατεύονται από τον κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και σε δικαιώματα επί κτηρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί μέχρι την 31.12.2021 ως διατηρητέα, εφόσον τα ως άνω μνημεία, έργα τέχνης ή κτήρια είναι προγενέστερα της 1ης Ιανουαρίου 1940, και για τα αναλογούντα σε αυτά ποσοστά επί των γηπέδων ή οικοπέδων, με σκοπό την προστασία των διατηρητέων μνημείων και έργων τέχνης της χώρας.

Επίσης πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα δουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

● Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

● Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Μισό ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

● Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

● Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Διαβάστε επίσης:

Ψηλά οι υποκλοπές από το ΠΑΣΟΚ – Πίεση Ανδρουλάκη στους βουλευτές για μεγαλύτερη προεκλογική μάχη

Επίδομα και… άντε γεια: Παραμένουν χαμένοι οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά

Χρυσάφι στα χέρια των funds: Στην ευχέρειά τους οι πλειστηριασμοί για προβληματικά δάνεια άνω των 40 δισ. ευρώ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 23:47