search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 08:08
MENU CLOSE

To BBC επαναφέρει τον Γκάρι Λίνεκερ έπειτα από τη γενική κατακραυγή

13.03.2023 13:51
Gary_Lineker_new

Ήταν δύσκολο το περασμένο τριήμερο για το BBC.

Ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός θα επαναφέρει τελικά τον Γκάρι Λίνεκερ στην εμβληματική αθλητική εκπομπή «Match of the day» («Ο αγώνας της ημέρας»), έπειτα από τα συγκεντρωτικά «πυρά» που δέχθηκε εξαιτίας της απόφασης του να τον «κόψει» από την παρουσίαση και σχολιασμό ποδοσφαιρικών αγώνων, για το τουιτ του με το οποίο παρομοίαζε τη νέα βρετανική μεταναστευτική πολιτική για όσους φτάνουν με βάρκες μέσω της Μάγχης με τις πολιτικές των ναζί, μέσω των σόσιαλ μίντια του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ταυτόχρονα το BBC επισήμανε ότι θα αναθεωρήσει τον κώδικα οδηγιών του για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του.

Το BBC ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα την απόφαση του ότι θα επαναφέρει τον Γκάρι Λίνεκερ και υποστηρίζεται, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ότι είχε απλώς αποσύρει τον εξόχως δημοφιλή πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου και ακριβοπληρωμένο παρουσιαστή του, για όσο βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την δραστηριότητα του στα σοσιαλ μιντια του οργανισμού,  χωρίς αυτή να παραβιάζει τον κώδικα δεοντολογίας του.

Όμως η ενέργεια του BBC να «καρατομήσει» τον Λίνεκερ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και πολλοί επιφανείς του αγγλικού ποδοσφαίρου και του αθλητικού ρεπορτάζ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Λίνεκερ, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ή να εμφανιστούν σε εκπομπές του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ώστε το βρετανικό κανάλι υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και δημόσια συγγνώμη. Στο μεταξύ στο πρόγραμμα του καναλιού επικράτησε μπάχαλο.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή ήταν μια δύσκολη περίοδος για το προσωπικό, τους συνεργάτες, τους παρουσιαστές και, κυρίως, το κοινό μας. Ζητώ συγγνώμη για ό,τι συνέβη», δήλωσε ο Τιμ Ντέιβι, γενικός διευθυντής του BBC και συμπλήρωσε ότι «παραδεχόμαστε ότι προκλήθηκε σύγχυση από τις “γκρίζες περιοχές” στο κώδικα δεοντολογίας για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του BBC. Θέλω να επιλυθούν και το αθλητικό περιεχόμενο μας θα επανέλθει στο πρόγραμμα».

Ο επικεφαλής του BBC πρόσθεσε: «Η αμεροληψία είναι σημαντική για το BBC. Είναι επίσης σημαντική για το κοινό. Το BBC έχει δεσμευτεί για την αμεροληψία και για την ελευθερία της έκφρασης στον καταστατικό του χάρτη. Αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί σωστά όταν οι άνθρωποι υπόκεινται σε διαφορετικά συμβόλαια και θέσεις στον αέρα, και με διαφορετικό κοινό και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κανόνες του BBC για τα ΜΚΔ έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών των ενίοτε δύσκολων προκλήσεων και γνωρίζω ότι υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η οδηγία για τα σόσιαλ μίντια μας ανταποκρίνεται στο έργο αυτό. Θα πρέπει να είναι σαφής, αναλογική και κατάλληλη».

Ο Ντέιβι αποσαφήνισε ότι η επανεξέταση -υπό την καθοδήγηση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που θα υποβάλει έκθεση στο BBC- θα εστιάζει ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο οι κανόνες δεοντολογίας και αμεροληψίας του BBC για τα σόσιαλ μίντια του «θα αφορούν και τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτός των δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών», δηλαδή τη κατηγορία των συνεργατών στην οποία ανήκει ο Λίνεκερ, καθώς δεν ανήκει στο μόνιμο προσωπικό του BBC. Ακριβώς για αυτό το λόγο οι κατευθυντήριοι κανόνες του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ήταν πιο χαλαροί για εκείνων και άλλους εξωτερικούς συνεργάτες.

Διαβάστε επίσης:

Σασμός: Χαμός στο Twitter με την αυτοθυσία του Αντώνη στον γάμο με τη Μαρίνα (Videos)

Οι ηθοποιοί στο «Mega Stories»: Στο Προεδρικό Διάταγμα το νόμιμο δεν συναντιέται με το ηθικό

Γιώργος Αγγελόπουλος: Το «όχι» στο «Survivor All Star» σήμανε «ναι» για τη «Γη της Ελιάς»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 08:07