search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 05:01
MENU CLOSE

BBC: Σάλος για την καρατόμηση του Γκάρι Λίνεκερ – Xαρακτήρισε «ναζιστική» τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης (Video)

11.03.2023 23:45
bbc_garry Lineker

Το ματς Γκάρι Λίνεκερ εναντίον BBC επισκιάζει αυτό το Σαββατοκύριακο, όλους τους αγώνες της Πρέμιερ Λιγκ. Στο επίκεντρο της διαμάχης ένα tweet του θρυλικού Άγγλου ποδοσφαιριστή, στο οποίο παρομοίαζε τη νέα βρετανική μεταναστευτική πολιτική για όσους φτάνουν με βάρκες μέσω της Μάγχης με τις πολιτικές των ναζί.

«Αυτή είναι μια απίστευτα σκληρή πολιτική εναντίον των πιο ευάλωτων ανθρώπων σε μία γλώσσα που δεν είναι ανόμοια με αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του ’30», ανέφερε.

Η συντηρητική κυβέρνηση Σούνακ χαρακτήρισε την ανάρτηση του Λίνεκερ προσβλητική. Την Παρασκευή το BBC αποφάσισε την προσωρινή παύση του Λίνεκερ από την παρουσίαση της μακροβιότερης αθλητικής εκπομπής στον πλανήτη, το ιστορικό «Mατς της Ημέρας».

«Δεν νομίζω πως ο,τιδήποτε συμβαίνει στη Βρετανία σήμερα μπορεί να συγκριθεί με αυτά που συνέβησαν στο Ολοκαύτωμα», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν.

To νομοσχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το νομοσχέδιό της κατά της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο προβλέπει κυρίως να απαγορεύεται σε όσους φτάνουν μέσω της Μάγχης να ζητούν άσυλο στη Βρετανία, κάτι που βρίσκεται στα όρια του διεθνούς δικαίου, με τον ΟΗΕ και πολλές διεθνείς οργανώσεις να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον προτεινόμενο νόμο. Χθες, Παρασκευή, Βρετανία και Γαλλία σύναψαν νέα συμφωνία για να αναχαιτίσουν την παράτυπη μετανάστευση από τις γαλλικές ακτές, με μια αύξηση της χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας από βρετανικής πλευράς, ανακοίνωσαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση κορυφής που είχαν στο Παρίσι.

O 62χρονος Λίνεκερ, στο τιμόνι της εκπομπής για πάνω από 20 χρόνια, είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC, δεν είναι μόνιμος εργαζόμενος κι έτσι οι κανόνες πολιτικής ουδετερότητας είναι πιο χαλαροί για τον ίδιο.

Στο πλευρό του σύσσωμοι οι αθλητικοί συντάκτες

Η απόφαση του BBC προκαλεί μια κρίση άνευ προηγουμένου, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ότι ενδίδει στις κυβερνητικές πιέσεις. Σύσσωμοι οι αθλητικοί συντάκτες του δικτύου τάσσονται στο πλευρό του Λίνεκερ και αποχωρούν από τα καθήκοντά τους.

Οι πρώην ποδοσφαιριστές και συμπαρουσιαστές του, Αλαν Σίρερ και Ίαν Ράιτ δεν θα πάνε επίσης στην εκπομπή που μένει για πρώτη φορά χωρίς παρουσιαστές και περιγραφές αγώνων.

Η διαμάχη με τον Λίνεκερ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο αθλητικό πρόγραμμα του BBC σήμερα καθώς πολλοί παρουσιαστές δεν συμμετείχαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Λίνεκερ, οδηγώντας το βρετανικό κανάλι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. «Εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε την κατάσταση και ελπίζουμε να το κάνουμε σύντομα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Γκάρι Λίνεκερ, κορυφαίος σκόρερ στο θρυλικό μουντιάλ του 86, σε όλη την καριέρα του δεν έλαβε ποτέ κίτρινη ή κόκκινη κάρτα. Έχει φιλοξενήσει πρόσφυγες σπίτι του, αγαπάει τη Λέστερ κι όταν εκείνη κέρδισε το πρωτάθλημα εμφανίστηκε στην εκπομπή με το εσώρουχο του.

Ο Σούνακ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα υπερασπίζοντας τη μεταναστευτική πολιτική, λέγοντας ότι ελπίζει ότι ο Λίνεκερ και το BBC να μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε εύλογο χρόνο.

«Είναι ζήτημα δικό τους, όχι της κυβέρνησης», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίζεται να δίνεται η σωστή διάσταση των πραγμάτων, δεδομένης της σοβαρότητας του μεταναστευτικού ζητήματος που έχει οδηγήσει 45.000 ανθρώπους να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους διασχίζοντας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους παράνομα τη Μάγχη.

Ουδετερότητα υπό στενή παρακολούθηση

Η υπόθεση ανάγκασε το BBC να υπερασπιστεί την αμεροληψία του.

Ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει δεσμευτεί να είναι πολιτικά αμερόληπτος, αλλά έχει αντιμετωπίσει κριτική από τους Τόρις και τους Εργατικούς σχετικά με το πόσο ουδέτερος είναι στην πραγματικότητα, ιδιαίτερα στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιείται από προβεβλημένους παρουσιαστές για να κάνουν γνωστές τις προσωπικές τους θέσεις.

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, αποκάλυψε ένα σχέδιο αμεροληψίας 10 σημείων το 2021 μετά από διαμάχες, αλλά καμία τους δεν έχει τη μορφή χιονοστιβάδας όπως αυτή που εξελίσσεται από χθες. Σήμερα μάλιστα δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί για την υπόθεση Λίνεκερ.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και σχολιαστές μέσων ενημέρωσης κατηγορούν το BBC ότι φίμωσε τον Λίνεκερ, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Συντηρητικής κυβέρνησης, αφού η εκπρόσωπος του Σούνακ χαρακτήρισε τα σχόλια του Λίνεκερ «απαράδεκτα» και η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν είπε ότι ήταν «προσβλητικά».

«Το BBC δεν ενεργεί αμερόληπτα υποκύπτοντας στους βουλευτές των Τόρις που διαμαρτύρονται για τον Γκάρι Λίνεκερ», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ σε δημοσιογράφους σε διάσκεψη στην Ουαλία.

Ο Λίνεκερ αρνήθηκε να κάνει σχόλια σε μέσα ενημέρωσης καθώς έφευγε από το σπίτι του στο Λονδίνο σήμερα και δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την άφιξή του στο King Power Stadium στο Λέστερ, όπου πήγε να παρακολουθήσει τον αγώνα ενός από τους συλλόγους που είχε αγωνιστεί.

Επιδιώκοντας να επιλύσει τη διαμάχη, το BBC είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνημένη θέση σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τον Λίνεκερ προτού μπορέσει να επιστρέψει ως παρουσιαστής.

Το BBC είπε ότι είχε συζητήσεις με τον Λίνεκερ και την ομάδα του τις τελευταίες ημέρες και αποφάσισε να αποχωρήσει από την παρουσίαση του κορυφαίου προγράμματος Match of the Day «μέχρι να έχουμε μια συμφωνημένη και σαφή θέση σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Αλλά επικριτές της αναστολής του Λίνεκερ λένε ότι δικαιούται αυτός να έχει προσωπικές του απόψεις επειδή δεν είναι παρουσιαστής ειδήσεων.

Ο Γκρεγκ Ντάικ, ο οποίος ήταν γενικός διευθυντής του BBC από το 2000 έως το 2004, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC νωρίτερα σήμερα ότι ο βρετανικός φορέας έκανε ένα λάθος, θέτοντας “εκτός αέρας” τον Λίνεκερ επειδή δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση μπορεί να πει στον τηλεοπτικό σταθμό τι να κάνει.

«Η αντίληψη εκεί έξω θα είναι ότι ο Γκάρι Λίνεκερ, ένας πολύ αγαπητός τηλεοπτικός παρουσιαστής, τέθηκε εκτός μετά την πίεση της κυβέρνησης για ένα συγκεκριμένο θέμα», είπε ο Ντάικ.

Αυτό θα μπορούσε να απομακρύνει τους θεατές από το 100χρονο BBC, το οποίο χρηματοδοτείται από έναν ετήσιο φόρο «τέλους άδειας» 159 λιρών σε όλα τα νοικοκυριά που παρακολουθούν τηλεόραση.

Ενώ ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας συνεχίζει να έχει κεντρική παρουσία στη βρετανική πολιτιστική ζωή, πασχίζει να διατηρήσει επαφή με το νεότερο κοινό και αντιμετωπίζει απειλές για τη χρηματοδότησή του, καθώς ορισμένοι συντηρητικοί βουλευτές θέλουν να καταργήσουν το τέλος άδειας.

Ερωτήματα σχετικά με τον πρόεδρο του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, θέτουν περαιτέρω πρόκληση για τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Ο Σαρπ δέχεται πιέσεις επειδή δεν αποκάλυψε την εμπλοκή του στη διευκόλυνση ενός δανείου για τον πρώην συντηρητικό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον λίγο πριν διοριστεί στο ρόλο του. Ο διορισμός του Σαρπ, που έγινε ύστερα από σύσταση της κυβέρνησης, εξετάζεται τώρα από την υπηρεσία επιτήρησης των δημοσίων διορισμών της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης:

«Η Γη της ελιάς»: Ο Μάνος παλεύει για τη ζωή του

J2US: Η διαφορετική έναρξη και οι αναφορές στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη (Video)

ΣΚΑΪ: Ντόμινο αλλαγών στο πρόγραμμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34