search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:41
MENU CLOSE

Γιατί δεν μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν

17.03.2023 20:59
putin-stalingrad-1231-new

Με αδιαφορία και ειρωνεία υποδέχθηκε η Μόσχα την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να αναφέρει ότι η Μόσχα θεωρεί τα ίδια τα ερωτήματα που έθεσε το ΔΠΔ «εξωφρενικά και απαράδεκτα» και ότι οι όποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι «άκυρες» σε σχέση με τη Ρωσία.

Πάντως, την ίδια ώρα τα διεθνή ΜΜΕ αναλύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νομικής απόφασης, με το CNN να απαντά στην ερώτηση «αν μπορεί να συλληφθεί» ο Ρώσος πρόεδρος.

Όπως επισημαίνει «μάλλον όχι», δεν μπορεί να συλληφθεί κι αυτό γιατί αν και όποιος κατηγορείται για έγκλημα, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μπορεί να δικαστεί. Το δικαστήριο το οποίο απαρτίζεται από χώρες-μέλη, δικάζει ανθρώπους και όχι χώρες, εστιάζοντας σε αυτούς που έχουν τις περισσότερες ευθύνες.

Ωστόσο, οι αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζονται όχι μόνο από την Ρωσία, αλλά και από τις ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία ενώ ούτε η Ουκρανία είναι μέλος του δικαστηρίου, το οποίο δεν διεξάγει δίκες ερήμην.

Αυτό σημαίνει ότι ο Πούτιν θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Ρωσία είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας, τα οποία, σύμφωνα με το CNN, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβούν.

Στην ίδια «γραμμή» και το BBC, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συλληφθεί ο Πούτιν, αφού η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ το οποίο μπορεί να προχωρήσει στη σύλληψη μόνο όσων βρίσκονται στις χώρες-μέλη, ενώ φαντάζει απίθανο η Ρωσία να παραδώσει τον πρόεδρό της.

Αν και τονίζεται ότι το ζήτημα της έκδοσης εντάλματος σύλληψης παραμένει ακανθώδες για τον Ρώσο πρόεδρο καθώς θα υπάρχουν περιορισμοί στις χώρες που θα μπορεί να επισκέπτεται, ωστόσο στην επικύρωση του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου οι ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ρωσία απείχαν. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά δεν θα μπορούσε να συλληφθεί ακόμα και στις… ΗΠΑ.

Το ένταλμα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι «υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου» που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και συγκεκριμένα ότι «βγάζει παράνομα παιδιά από την Ουκρανία».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Ο Ρώσος πρόεδρος, φέρεται ως ύποπτος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης για Ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού, την Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα. Το ΔΠΔ κάνει λόγο για «ατομική ποινική ευθύνη» αναφερόμενο στα «εγκλήματα» που καταλογίστηκαν στον Πούτιν και φέρεται να διαπράχθηκαν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μία ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.

Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».

Πάντως από τη Ρωσία το πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έχει μεταφέρει χιλιάδες ρωσόφωνα ουκρανόπουλα στη Ρωσία, παρουσιάζεται ως μια ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία των ορφανών και των παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε ζώνες των συγκρούσεων.

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, δήλωσε πως εκατοντάδες παιδιά μεταφέρθηκαν από ορφανοτροφεία και οικοτροφεία της Ουκρανίας στη Ρωσία. «Πολλά από αυτά τα παιδιά, ισχυριζόμαστε, δόθηκαν έκτοτε για υιοθεσία στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε.

Ο Χαν τόνισε ότι μια αλλαγή του ρωσικού νόμου διευκόλυνε την υιοθεσία των παιδιών από ρωσικές οικογένειες, ενώ την περίοδο των απελάσεων, τα παιδιά της Ουκρανίας ήταν προστατευόμενα πρόσωπα βάσει της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης.

Στην ανακοίνωσή του, ο Χαν χαρακτήρισε τα σημερινά εντάλματα σύλληψης «ένα πρώτο συγκεκριμένο βήμα», ενώ άλλες έρευνες για την Ουκρανία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Άνευ σημασίας

Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ και τη δικαιοδοσία του. Σύμφωνα με τον ίδιο, για πολλά χρόνια, ούτε τα διεθνή δικαστήρια, ακόμη και αυτά που δεν αναγνωρίζει η Μόσχα, αλλά ούτε και μέλη της παγκόσμιας κοινότητας έδωσαν προσοχή στην καταστροφή πολιτικών υποδομών και τη δολοφονία αμάχων από χέρια Ουκρανών εθνικιστών στο Ντονμπάς.

Σε ερώτηση αν ο Πούτιν φοβάται τώρα να ταξιδέψει σε χώρες που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω για αυτό το θέμα. Αυτό είναι το μόνο που θέλουμε να πούμε».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν είναι «άνευ σημασίας». «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram. «Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», συμπλήρωσε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνέκρινε το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Πούτιν με κ…χαρτο.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό το χαρτί», έγραψε στα αγγλικά ο Μεντβέντεφ στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με ένα εικονίδιο χαρτιού υγείας.

Η Λβόβα-Μπέλοβα αντιδρώντας ανέφερε: «είναι σπουδαίο που η διεθνής κοινότητα εκτίμησε το έργο να βοηθηθούν τα παιδιά της χώρας μας», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Η Λβόβα-Μπέλοβα είπε τον περασμένο μήνα ότι «υιοθέτησε» ένα παιδί από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, η οποία τώρα βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί

«Ο κόσμος άλλαξε. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον στρατηγό Πούτιν. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ελίτ της Ρωσίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Είναι η αρχή του τέλους της Ρωσίας με τη σημερινή της μορφή στην παγκόσμια σκηνή. Είναι μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία. Απλά περιμένετε» ανέφερε από την πλευρά του ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, στην πρώτη αντίδραση της Ουκρανίας.

«Ο τροχός γύρισε: Επικροτώ της απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για τη βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία. Οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για κλοπές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Διαβάστε επίσης:

Τραπεζική «καταιγίδα»: Ο Μπάιντεν ζητά την «τιμωρία» στελεχών των χρεοκοπημένων τραπεζών

Μεντβέντεφ για ένταλμα σύλληψης Πούτιν: Το παρομοίασε με… χαρτί τουαλέτας – «Δεν χρειάζεται να πω πού θα χρησιμοποιηθεί»

Γαλλία: Η «δολοφόνος» Μπορν και ο «κλέφτης της ζωής» Μακρόν – Τα συνθήματα των διαδηλωτών (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 14:40