search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:21
MENU CLOSE

Γαλλία: Η «δολοφόνος» Μπορν και ο «κλέφτης της ζωής» Μακρόν – Τα συνθήματα των διαδηλωτών (Photos/Videos)

17.03.2023 18:25
gallia synthima

Σε ένα χαρτόνι γραμμένο με μαρκαδόρο το σύνθημα «Borne to kill». Σύνθημα που παραπέμπει στο όνομα της Γαλλίδας πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπόρν και κάνει λογοπαίγνιο με την ταινία “Born to Kill”, το κλασικό νουάρ του 1947.

Μόνο που 80 χρόνια μετά, η γαλλική κοινωνία αισθάνεται πως δεν είναι καιρός να ζήσει το δικό της νουάρ, με την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και χαρακτηρίζει «δολοφόνο» την πρωθυπουργό, βάζοντας στο κάδρο και τον πολιτικό μέντορά της, τον πρόεδρο Μακρόν.

Είναι ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούν τις τελευταίες εβδομάδες στους δρόμους των γαλλικών πόλεων, όπου εκατομμύρια Γάλλοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην αλλαγή του συνταξιοδοτικού, που έχει γίνει πλέον εμμονή για τον Μακρόν.

Αλλά το επώνυμο της πρωθυπουργού παραπέμπει και στην γαλλική λέξη “les bornes,” που σημαίνει «τα όρια», θυμίζοντας στον Μακρόν ότι «υπερέβη τα όρια αντοχής» της κοινωνίας.

Κάποιοι διαδηλωτές ζωγραφίζουν το πρόσωπο του Μακρόν με την χαρακτηριστική μάσκα του ληστή και γράφουν «Κλέφτης της ζωής μας»…

Ένας διαδηλωτής με πολύ χιούμορ εμφανίστηκε στους δρόμους της Ναντ με πλακάτ που έγραφε το σύνθημα «Συνταξιοδότηση πριν από τα αρθριτικά», για να … εξηγήσει γιατί ο Μακρόν είναι «κλέφτης της ζωής μας»…

Κι άλλοι κρατούν πόστερ όπου το πρόσωπο του Μακρόν παραπέμπει στα χαρακτηριστικά της Μάργκαρετ Θάτσερ, της «σιδηράς κυρίας» της Βρετανίας, που η πρωθυπουργία της συνδέθηκε με τις πολιτικές λιτότητας.

Ένα ανάλογο πόστερ που εμφανίστηκε πολλές φορές στα χέρια διαδηλωτών εμφανίζει τον Μακρόν με τα χαρακτηριστικά του Λουδοβίκου XIV, του επιλεγόμενου «βασιλιά Ήλιου», στον οποίον αποδίδεται η περίφημη φράση «το κράτος είμαι εγώ».

Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν με αυτόν τον τρόπο τον αυταρχισμό του προέδρου Μακρόν, ο οποίος δεν είχε καμία επιφύλαξη να παρακάμψει το κοινοβούλιο για να πάρει πάνω του την έγκριση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, όταν διαπίστωσε ότι δεν θα περνούσε από την βουλή.

Όταν άρχισαν οι κινητοποιήσεις το κεντρικό σύνθημα ήταν «Αυξήστε τους μισθούς, όχι το όριο συνταξιοδότησης» . Έκτοτε το «οπλοστάσιο» των διαδηλωτών εμπλουτίστηκε με πολλά περισσότερα συνθήματα, αφού εκτός από το συνταξιοδοτικό, βάλλονται πλέον και οι πολιτικοί που συνδέονται με τις ανατροπές στην γαλλική κοινωνία που επιφέρει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται κάθε εβδομάδα συνοδεύονται από χαρακτηριστικά τραγούδια όπως το “Onestlà” («Είμαστε εδώ»), που ακούστηκε πρώτη φορά στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, και οι στίχοι είναι ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: «Ακόμα κι αν ο Μακρόν δεν θέλει , εμείς είμαστε εδώ! Για την τιμή των εργατών, για έναν καλύτερο κόσμο. Ακόμα κι αν ο Μακρόν δεν θέλει, εμείς είμαστε εδώ!».

Φυσικά ακούγεται πολύ η «Διεθνής», παραπέμποντας στους αγώνες των εργαζομένων, που αποκτούν διαχρονική σημασία και η «Μασσαλιώτιδα» τραγούδι της πάλης για την ελευθερία.

Διαβάστε επίσης:

Ένταλμα σύλληψης για Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – «Νομικά άκυρο», απαντά η Μόσχα

Πολωνία: Τι σηματοδοτεί η απόφασή της να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία (Videos/Photos)

Η Βενεζουέλα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία στον στρατό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 09:15