search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 20:00
MENU CLOSE

Πολωνία: Τι σηματοδοτεί η απόφασή της να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία (Videos/Photos)

17.03.2023 11:56
kaloytzo new

Η Πολωνία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια στρατιωτικής ενίσχυσης των ουκρανικών δυνάμεων ενόψει της αναμενόμενης εαρινής αντεπίθεσης.

Συγκεκριμένα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία τέσσερα αεροσκάφη MiG-29 της σοβιετικής περιόδου και το Κίεβο εκφράζει την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ με τέτοιου επιπέδου βοήθεια.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πόσο ουσιαστικά θα αλλάξουν οι ισορροπίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με την προσθήκη των πολωνικών τζετ, ποιοι είναι οι πολιτικοί στόχοι της Βαρσοβίας και πως θα αντιδράσει η Μόσχα.

Γερασμένα αεροπλάνα, αλλά …

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις στη Βαρσοβία διευκρινίζοντας ότι τα αεροπλάνα αυτά πέρασαν στην κατοχή της Πολωνίας από τον ανατολικογερμανικό στρατό, μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο Ντούντα πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη αυτά ύστερα από 30 χρόνια πλησιάζουν στο τέλος τους, αλλά «εξακολουθούν να είναι λειτουργικά». Ο Πολωνός πρόεδρος επισήμανε ότι θα ακολουθήσει η επισκευή και άλλων MiG, τα οποία σταδιακά θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία.

Η Πολωνία διαθέτει 28 αεροσκάφη MiG-29, τα οποία αντικαθιστά με νοτιοκορεατικά FA-50 και αμερικανικά F-35.

Δηλαδή η Πολωνία στέλνει στην Ουκρανία αεροσκάφη τα οποία προσεχώς θα απέσυρε από την επιχειρησιακή δράση.

Όμως η απόφαση να εμπλακεί περαιτέρω έχει πολιτική βαρύτητα αν και δεν εκπλήσσει όσους παρακολουθούν την εξέλιξη του πολέμου.

Η Πολωνία είναι από τα γεράκια της Δύσης στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και υποστηρίζει με επιμονή την συνέχιση του πολέμου μέχρι την ήττα της Ρωσίας. Κάτι που δεν συμμερίζονται πλέον πολλές δυτικές κυβερνήσεις.

Πως θα αντιδράσει η Μόσχα;

Μέχρι τώρα οι υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν παραχωρήσει μόνο ανταλλακτικά από τα σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη τους, καθώς κυριαρχούσε η άποψη ότι η αποστολή λειτουργικών μαχητικών θα θεωρείτο από την Μόσχα ως απευθείας εμπλοκή τους στον πόλεμο.

Πριν από ένα χρόνο η Πολωνία είχε προσφερθεί να στείλει όλα τα σοβιετικά MiG στην αμερικανική αεροπορική βάση Ράστάιν, στην Γερμανία ώστε να παραχωρηθούν στη Ουκρανία, αλλά οι Αμερικανοί είχαν απορρίψει αυτή την προσφορά.

Η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει επίσης ότι θα εξετάσουν τη δυνατότητα παραχώρησης αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αρνούνται από την πλευρά τους την παραχώρηση αεροσκαφών F-16 και Typhoon, με την λογική ότι απαιτείται χρονοβόρα εκπαίδευση των πληρωμάτων και σημαντική υποστήριξη στο έδαφος.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα θεωρήσει ενέργειες κλιμάκωσης των εχθροπραξιών την αποστολή προηγμένων συστημάτων από την Δύση στην Ουκρανία. Ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά η ρωσική τακτική σε αυτή την φάση του πολέμου.

«Η εμπειρία των τελευταίων 12 μηνών δείχνει ότι αυτό που θεωρείτο αδύνατο, πολύ επικίνδυνο, ότι δυνητικά θα οδηγούσε σε κλιμάκωση, μη χρήσιμο με την έννοια των πραγματικών αναγκών της Ουκρανίας, τελικά αποδεικνύεται απολύτως απαραίτητο και επείγον λίγους μήνες αργότερα», δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Είμαστε πλέον πραγματιστές και νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι αυτό που θα βλέπει η Μόσχα είναι ένα νέφος αβεβαιότητας ως προς το είδος της στρατιωτικής υποστήριξης μπορεί να παρασχεθεί αν ο πόλεμος συνεχιστεί για χρόνια», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει την πρόθεση να περάσει στη αντεπίθεση την άνοιξη και το καλοκαίρι και ενόψει των επιχειρήσεων προσπαθεί να χτίσει ένα όσο γίνεται καλύτερα εξοπλισμένο και ισχυρό στρατό, με δυτικά όπλα.

Ωστόσο η παραχώρηση αρμάτων μάχης Leopard και άλλου προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικού υλικού καθυστερεί και στο μεταξύ ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει πολλούς έμπειρους στρατιώτες στα πεδία της ανατολικής Ουκρανίας.

Εμπροσθοβαρής κίνηση που αλλάζει τις ισορροπίες στο ΝΑΤΟ

Η ανακοίνωση της Πολωνίας για την παραχώρηση των σοβιετικών μαχητικών έγινε μία ημέρα μετά την διάσκεψη των υπουργών Άμυνας από τις 40 χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία. Στη διάσκεψη αυτή η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δέκα τανκς Leopard και η Νορβηγία και οι ΗΠΑ πρόσφεραν δύο αντιαεροπορικά συστήματα Nasams.

«Κινητοποιούμε δύναμη πυρός σε επίπεδο που πιστεύουμε ότι θα τους δώσει ευκαιρίες να αλλάξουν τη δυναμική στο πεδίο μάχης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

«Όσο συντομότερα πάρουμε τα μαχητικά αεροσκάφη, τόσο περισσότερες ζωές θα σωθούν», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανιας, Ολεκσίι Ρεζνίκοφ.

Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο BBC ότι τα πολωνικά τζετ θα χρησιμοποιηθούν «πολύ αποτελεσματικά από την πολεμική μας αεροπορία».

Αμερικανική «αμηχανία» και αποστάσεις από την Βαρσοβία

Η απόφαση της Πολωνίας για την παραχώρηση των σοβιετικής τεχνολογίας αεροσκαφών MiG-29 είναι «ανεξάρτητη απόφαση», που δεν συνιστά πίεση προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν να στείλει αμερικανικά F-16, σχολίασε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι στα σχέδια η αποστολή αμερικανικών μαχητικών, παρόλο που δεν αποκλείει να το εξετάσει στο μέλλον.

Η δέσμευση της Πολωνίας να στείλει τέσσερα αεροπλάνα, που αποτελεί διαχωρισμό θέσης από τους άλλους συμμάχους στο ΝΑΤΟ δεν αλλάζει τον τις αποφάσεις που λαμβάνονται, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Δεν αλλάζει τους υπολογισμούς μας ως προς τα F-16», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Αυτές είναι ανεξάρτητες αποφάσεις για κάθε χώρα και σεβόμαστε τις ανεξάρτητες αποφάσεις . Θα διευκρινίσουν όχι μόνο τι θα δώσουν αλλά και πως θα χαρακτηρίσουν την ενέργειά τους», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος, αποφεύγοντας να εγκρίνει την πολωνική απόφαση και περιορίστηκε να πει ότι δεν είναι δουλεία των ΗΠΑ «να χαρακτηρίσουν την απόφαση της Πολωνίας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

Διαβάστε επίσης

Η Βενεζουέλα αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία στον στρατό

ΗΠΑ: Αστυνομικοί κατηγορούνται για τον θάνατο μαύρου κρατούμενου από ασφυξία (videos)

Φινλανδία: Σε αναμονή για το «ναι» της Άγκυρας για ένταξη στο NATO – Στο Ελσίνκι σήμερα ο Ερντογάν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 19:59