ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:04
MENU CLOSE

Ιράκ και Ουκρανία: Οι πολιτικές και γεωστρατηγικές συμπτώσεις και η ιστορική ειρωνεία (Videos)

22.03.2023 06:00

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φημίζονται για την αίσθηση χιούμορ, άρα μάλλον δεν επέλεξαν να συμπέσει η συνάντησή τους στην Μόσχα με την 20ή επέτειο από την αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, το περίφημο «σοκ και δέος» του Μπους.

Οι πολιτικές και γεωστρατηγικές συμπτώσεις μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003, ήταν κρίσιμες για τη διαμόρφωση της διεθνούς σκακιέρας τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Οι αντίθετοι δρόμοι για Ουάσινγκτον και Πεκίνο

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έπληξε την εικόνα της Αμερικής. Και πρόσφερε την ευκαιρία στην Κίνα να επιχειρήσει ανοίγματα με στόχο να γίνει το αντίπαλο δέος.  Στο διάστημα των δύο πρώτων δεκαετιών του 21ου αιώνα, η Ουάσινγκτον προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές από την αποτυχημένη επιλογή στο Ιράκ, ενώ το Πεκίνο οικοδομούσε μια διαφορετική εικόνα: έγινε η δύναμη που άλλαξε αναίμακτα τις δομές της οικονομίας της και εμβάθυνε τις διπλωματικές επιρροές στην Αφρική, στην κεντρική και νότια Αμερική και στην Ασία. Το Πεκίνο μεθόδευσε την εισπήδηση στα κενά που είχε αφήσει η Ουάσινγκτον.

Το απέδειξε πρόσφατα μεσολαβώντας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε στην Μόσχα ως ειρηνοποιός… Δηλαδή η Κίνα πάτησε εκεί ακριβώς όπου άφησε κενά η αμερικανική πολιτική.

Η Ρωσία και το προηγούμενο του Ιράκ

Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχασαν το ηθικό πλεονέκτημα έναντι των καθεστώτων, τα οποία η Ουάσινγκτον χαρακτήριζε αυταρχικά. Όταν η Ρωσία του Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία καταλαμβάνοντας την Κριμαία, οι προπαγανδιστές του καθεστώτος έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι τα ίδια έκαναν Αμερικανοί και Βρετανοί στο Ιράκ.

Ο Πούτιν πάτησε στο ίδιο σκεπτικό για να διατάξει και την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο. Η Δύση ενεπλάκη παρέχοντας αφειδώς υποστήριξη στην Ουκρανία. Αν και δεν έχουν αναπτυχθεί αμερικανικές δυνάμεις στην Ουκρανία, είναι σε όλους σαφές ότι το Κίεβο είναι «το μακρύ χέρι» της Ουάσινγκτον στον πόλεμο.

Αλλά το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν οι Αμερικανοί είναι ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλός τους. Μπορεί οι σύμβουλοι του  Λευκού Οίκου να έχουν πάρει το μάθημα από τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά η Μόσχα έχει βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του Σι Τζινπίνγκ και δεν αρκεί ο χαρακτηρισμός του Βλαντίμιρ Πούτιν ως «διεθνούς παρία» για να  δικαιολογηθεί η δυτική πολιτική στο Ουκρανικό

Επιπλέον οι Αμερικανοί με την στάση τους στο ουκρανικό ζήτημα μπορεί να προσφέρουν στο πρόεδρο Σι ένα καλό μάθημα ιστορίας για το τι πρέπει να κάνει στο θέμα της Ταϊβάν: σε πρώτη ανάγνωση η στρατιωτική ισχύς φαίνεται  πιο σημαντική από την διπλωματία, αλλά οι Κινέζοι (πρέπει να) βλέπουν πως μια μαζική εισβολή δεν οδηγεί κάπου, ενώ και η Ταϊβάν μπορεί να δει ότι ο «αντ΄αυτού» πόλεμος εξυπηρετεί μόνον όσους είναι … μακριά.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελβετία «κόβει» μπόνους εργαζομένων της Credit Suisse μετά την εξαγορά από την UBS

Στόρμι Ντάνιελς: «Θα χορέψω στον δρόμο» αν ο Τραμπ πάει φυλακή

TikTok: Η Δύση «μπλοκάρει» την πλατφόρμα βίντεο – Απαγορεύσεις στην Ολλανδία, έρευνα στην Ιταλία (videos)

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:03
Exit mobile version