ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:26
MENU CLOSE

Πικάντικος μπακαλιάρος με ελιές, από τη Βασκική κουζίνα

22.03.2023 06:30

Μια συνταγή εμπνευσμένη από την υπέροχη Βασκική κουζίνα, που χρησιμοποιεί τον παστό μπακαλιάρο, τον εμπλουτίζει με τα αρώματα της δάφνης και του θυμαριού και του δίνει μια ασύγκριτη αντίθεση με την προσθήκη της ντομάτας, της ελιάς και της πικάντικης καυτερής σάλτσας.

Εκτέλεση

Για το ξαλμύρισμα
Για να ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο, βάλτε τον στο ψυγείο μέσα σε ένα σκεύος με κρύο νερό για 36-48 ώρες πριν το ψήσιμο, αλλάζοντας το νερό πέντε φορές μέσα σε αυτό το διάστημα. Δοκιμάστε τον μπακαλιάρο μετά από 36 ώρες περίπου και αν είναι ακόμα πολύ αλμυρός, συνεχίστε το μούλιασμα για έως και 48 ώρες. Η γεύση θα είναι ευδιάκριτα αλμυρή, αλλά δεν πρέπει να είναι υπερβολική. Όταν είναι έτοιμος, στραγγίστε τον πιέζοντάς τον ελαφρά και βάλτε τον σε ένα πιάτο. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, θρυμματίστε το ψάρι σε χοντρά κομμάτια 3 εκατοστών περίπου, αφαιρώντας τυχόν κόκαλα.

1.Αρχικά, βάλτε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ένα αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σοτάρετέ το μέχρι γίνει διάφανο, βάλτε το σκόρδο και τη ντομάτα και σοτάρετέ τα κι αυτά, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά περίπου.
2.Στη συνέχεια προσθέστε τον μπακαλιάρο, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι, τα μοσχοκάρφια και μαγειρέψτε τα για 20 ακόμα λεπτά.
3.Ρίξτε τέλος τα αμύγδαλα, τις ελιές και την καυτερή σάλτσα. Συνεχίστε το μαγείρεμα για ακόμα 20 λεπτά.
4.Δοκιμάστε τις γεύσεις και αλατοπιπερώστε ανάλογα.
5.Σβήστε τη φωτιά, αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί και σερβίρετε με φρέσκο ζυμωτό ψωμί, αφράτο ρύζι ή τηγανητές πατάτες.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκικο επιδόρπιο με καρότα, καρύδια και ινδοκάρυδο

Σικελικά κεφτεδάκια σαρδέλας

Καλαμάρια ψητά στη σχάρα, γεμιστά με φέτα και αρωματικά

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 21:24
Exit mobile version