search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 12:42
MENU CLOSE

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Η υποχρεωτική χρήση μπαταριών «απογειώνει» το μπάτζετ και δυσκολεύει την εγκατάσταση

23.03.2023 16:41
stegi_new

Η υποχρεωτική εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης (δηλαδή μπαταρίας) θα είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ένα νοικοκυριό να κάνει αίτηση για να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» του οποίου η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Απρίλιο.

Αντίθετα οι αγρότες μπορούν να επιλέξουν αν το φωτοβολταϊκό θα συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης ή όχι.

Σύμφωνα με προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού θα φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Στην περίπτωση της μπαταρίας, η επιδότηση ξεκινά από 90% και φτάνει το 100%. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Διπλάσιο το κόστος εγκατάστασης για τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς η υποχρεωτικότητα στην τοποθέτηση μπαταρίας σημαίνει ότι το συνολικό κόστος για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος σχεδόν διπλασιάζεται και από 5.000 ευρώ που θα ήταν κατά μέσο όρο πηγαίνει στα 10.000 ευρώ.

Δηλαδή στην περίπτωση που για παράδειγμα κάποιος δικαιούται 50% επιδότησης ενώ θα μπορούσε βάζοντας 2.500 ευρώ (από τα συνολικά 5.000 ευρώ που κοστίζει) να το εγκαταστήσει τώρα θα πρέπει να βάλει από την τσέπη του τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Συνεπώς με αυτή την προϋπόθεση «κόβονται» κάποια φτωχότερα νοικοκυριά που λόγω του μικρότερου μπάτζετ που διαθέτουν θα μπορούσαν να βάλουν μόνο φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία, και πλέον δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό οικονομικό ζήτημα που σχετίζεται με την υποχρεωτική τοποθέτηση μπαταρίας είναι ότι αυτή ανεβάζει κατά πολύ το κόστος συντήρησης του συστήματος μετά την εγκατάσταση του.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Ξύδης της JC Energy ένα απλό φωτοβολταϊκό πάνελ (χωρίς μπαταρία) έχει διάρκεια ζωής, με ελάχιστη έως καθόλου συντήρηση, για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Δηλαδή ο χρήστης βάζοντας το φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία «ξενοιάζει» για μια ζωή καθώς θα παράγει ρεύμα χωρίς να έχει πρόσθετα έξοδα.

Αντίθετα η μπαταρία ανάλογα με τη χρήση (κύκλος φόρτισης-ξεφόρτισης) έχει διάρκεια ζωής 6-7 χρόνια ενώ και μέσα σε αυτά τα χρόνια ενδεχομένως να χρειαστεί και κάποια συστήρηση.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το τελικό κόστος που είναι φουσκωμένο λόγω των ακριβών μπαταριών το κάθε νοικοκυριό θα επωμιστεί και το έξτρα κόστος της συντήρησης τους που φυσικά δεν θα το είχε αν επέλεγε να τοποθετήσει σύστημα μόνο με φωτοβολταϊκά πάνελ.

Ένα άλλο τεχνικό πρόβλημα που δημιουργείται με την υποχρεωτική χρήση μπαταρίας είναι ότι στις μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα όπου η συντριπτική πλειονότητα μένει σε πολυώροφα κτίρια, θα είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ δύσκολο να βρεθεί το πού θα τοποθετηθεί η μπαταρία.

Γιατί αν για παράδειγμα οι ταράτσες γεμίσουν ήδη από τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα είναι αδύνατο να χωρέσουν και οι μπαταρίες που και αυτές χρειάζονται κάποιο χώρο.

Έτσι θα πρέπει να βρεθούν άλλες ίσως πιο δύσκολες και δαπανηρές λύσεις όπως π.χ το να μπουν μέσα στα σπίτια ή στους διαδρόμους των πολυκατοικιών δημιουργώντας συγκρούσεις και προβλήματα μεταξύ των ενοίκων κλπ.

Γιατί το υπουργείο έβαλε υποχρεωτική τη μπαταρία

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός λόγος που το υπουργείο επέλεξε να βάλει υποχρεωτικά μπαταρίες στο πρόγραμμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια την αποθήκευση ενέργειας μέσω των κοινοτικών κονδυλίων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έτσι θέλοντας το υπουργείο να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το Ταμείο επέλεξε να βάλει τις μπαταρίες υποχρεωτικά στο πρόγραμμα καθώς στην ουσία θα τοποθετούνται ως «δώρο» στους δικαιούχους με την επιδότηση.

Αυτό σίγουρα ευνοεί συνολικά την αγορά των φωτοβπολταϊκών όπως τις εταιρίες εγκατάστασης τους εισαγωγείς των μπαταριών κλπ, όμως ενδεχομένως να μην ευνοεί κάποια πιο ευάλωτα νοικοκυριά για τους λόγους διπλασιασμού του ποσού ποσού που θα πρέπει να καταβάλουν όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Επίσης όσο περισσότερες μπαταρίες εγκατασταθούν μαζί με τα φωτοβολταϊκά τόσο μεγαλύτερη εξοικονομόμηση πετυχαίνει το δίκτυο, καθώς τα νοικοκυριά όταν θα χρειάζονται ενέργεια το απόγευμα που δεν θα έχει ήλιο θα μπορούν να την παίρνουν από τις μπαταρίες και όχι από το ίδιο το δίκτυο.

Επίσης οι μπατταρίες έχουν το πλεονέκτημα ότι σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος όπως σε κακοκαιρίες, υπερφόρτωση το καλοκαίρι κλπ, το νοικοκυριό θα έχει ρεύμα για αρκετές ώρες μέχρι να επανέλθει το ρεύμα του δικτύου.

Στην προδημοσίευση

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Για την ακρίβεια, στην περίπτωση των νοικοκυριών ο φωτοβολταικός σταθμός απαραίτητα θα πρέπει να συνδυάζεται με σύστημα αποθήκευσης .

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ, μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα. Όπως αναφέρεται και στον Οδηγό, για την υποβολή αίτησης ένταξης θα πρέπει να έχει προηγηθεί υπογραφή αίτησης σύνδεσης του συστήματος στο απλοποιημένο πληροφοριακό σύστημα που έχει αναπτύξει για αυτό τον σκοπό ο ΔΕΔΔΗΕ.

Δυνατότητες εγκατάστασης & τεχνικές προδιαγραφές

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, τα συστήματα θα μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στην κύρια όσο και στη δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντα – είτε πρόκειται για ιδιόκτητη, είτε για μισθωμένη, είτε για παραχωρούμενη (όπως ίσχυσε και στο πρόγραμμα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες). Επίσης, για κάθε κατοικία θα μπορεί να υποβληθεί μία αίτηση από ιδιώτη.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης για αγροτική παροχή, επιτρέπεται ο αιτών να υποβάλλει αίτηση και για τη κατοικία του. Δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία ή παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης από διαφορετικό ωφελούμενο.

Το «πλαφόν» στην ισχύ του οικιακού φωτοβολταϊκού έχει καθορισθεί στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης). Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως αν κανείς επιλέξει σταθμό 10,8 kW, τότε αναγκαστικά η μπαταρία θα πρέπει να έχει χωρητικότητα 10,8 κιλοβατώρες. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση ενός μικρότερου οικιακού φωτοβολταϊκού, για παράδειγμα ισχύος παραγωγής 3 kW, ένα νοικοκυριό θα πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά μπαταρία χωρητικότητας 3 κιλοβατώρων, χωρίς όμως να ξεπερνά τις 10,8 κιλοβατώρες.

Προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ, ο οποίος επιμερίζεται σε τέσσερις κατηγορίες – οι τρεις αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα ευάλωτα νοικοκυριά) και η τέταρτη τους αγρότες. Μοναδικό κριτήριο υπαγωγής αποτελεί η χρονική προτεραιότητα, μέχρις εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων.

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Στην περίπτωση της μπαταρίας, η επιδότηση ξεκινά από 90% και φτάνει το 100%. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3.000 ευρώ ετησίως.

Αναλυτικά τα ποσοστά επιδότησης

Στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών (οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).

– Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται και πάλι κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

– Για ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

– Στην περίπτωση των αγροτών, επιδοτείται κατά 90% η μπαταρία (ανεξαρτήτως χωρητικότητας) και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος).

Για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, καθορίζεται ένα πλαφόν μέγιστης δαπάνης. Παράλληλα, προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Επομένως, το μέγιστο ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 75%.

Για όλα τα παραπάνω ποσοστά, καθορίζεται ανώτερο όριο επιλέξιμης δαπάνης. Όσον αφορά τα νοικοκυριά, ο ΦΠΑ (24%) που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα, ενώ το αντίθετο ισχύει για τους αγρότες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, με την επιδότηση για τους αγρότες, στηρίζουμε στην πράξη την ελληνική περιφέρεια, την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες μας να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους, με όρους ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Οικονόμου στον Ανδρουλάκη: Περιφρονεί τον πρωθυπουργό

Παράταση έως 12 Απριλίου για αλλαγές στο Ε9

Καλάθι του Νονού: Κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία – Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος για το 2022

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 12:42